(17.10 hodin)
(pokračuje Hovorka)

To většina starostů obcí vnímá jako velký problém. Jako bývalý starosta jistě dobře víte, že drtivá většina obcí do 500 obyvatel nemá uvolněné starosty, a dokonce nemá často ani ekonoma nebo účetní na celý úvazek. Na čerpání větších dotací pak nemají samozřejmě zdroje na dofinancování vlastních prostředků. Zemědělci údajně tuto hranici počtu obyvatel prosadili zejména z toho důvodu, že počítají, že nedojde k dočerpání těchto peněz ze strany malých nepřipravených obcí, a tudíž s jejich následným převedením do jiné zemědělsky zaměřené osy.

Návrh Spolku pro obnovu venkova i Svazu měst a obcí, zejména komory malých obcí, je zvýšení hranice počtu obyvatel. Jsem přesvědčen, že tato hranice musí být zvýšena minimálně na 2 tisíce obyvatel, protože z těch zhruba 6300 obcí drtivá většina, téměř 4 tisíce obcí, má počet obyvatel do 2 tisíc. Pokud se podaří zvýšit počet obyvatel na tuto hranici, bude potom samozřejmě odpovídajícím způsobem zvýšena i hranice pro čerpání z regionálního operačního programu od počtu 2 tisíce obyvatel výše.

Další velký problém, na který upozorňují starostové, spatřuji i v tom, že kraje často stanovily priority financování u regionálního operačního programu pouze do určitých -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane kolego, také vám uplynul čas. Když tak pokračujte v doplňující otázce, jestli vás mohu poprosit.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Já jen dokončím větu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, samozřejmě.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Kraje často stanovily priority financování u regionálního operačního programu pouze do určitých zón, kde proběhne přednostní financování, a dále pak dochází k možnosti čerpání financí statutárními městy, takže toto vidím jako problémy a prosím o odpověď, jak Ministerstvo pro místní rozvoj bude postupovat, tak aby byla určitá elementární spravedlnost. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Slova se ujme místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Děkuji. Vážený pane předsedající, poslankyně, poslanci, za prvé bych chtěl říci jednu obecnou větu, která mě napadá vždycky když mluvím, a teď velmi často, s mnohými z vás, případně s jinými žadateli o pomoc z evropských fondů, že bychom měli chápat evropské fondy vždycky z pohledu toho, že evropské fondy tady nemáme proto - ale to nenarážím samozřejmě na pana poslance a na jeho dotaz - abychom je vyčerpali, ale abychom naplnili cíle, které chceme, a takto čerpali evropské fondy, což je mnohdy velký problém. Teď vyjednáváme s Evropskou komisí a s ostatními a v tom bývá někdy velký rozpor.

Ale k té odpovědi. Česká republika, jak víte, má v roce 2007 až 2013 možnost vyčerpat 780 mld. Kč v běžných cenách, v kursu, který je teď. Ve srovnání se současným obdobím je to třikrát více během jednoho roku, je to trojnásobný objem prostředků, než jsme měli doposud. Podpory budou realizovány v rámci jednotlivých operačních programů pro obce včetně menších obcí, a ty nejdůležitější jsou tyto:

ROP neboli regionální operační program - bude jich celkem sedm,

operační program Lidské zdroje a zaměstnanost - tyto programy jsou v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí,

operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy,

operační program Životní prostředí, pochopitelně v gesci Ministerstva životního prostředí,

IOP neboli Integrovaný operační program, tam je gesce MMR,

operační program přeshraniční spolupráce - těch programů je tam mj. pět.

Ve všech těchto operačních programech je řada aktivit, ve kterých mohou uplatnit své projekty i menší obce. Je ale pochopitelné, že menší obce nedisponují tak velkým odborným aparátem, který může připravovat dokumentaci jednotlivých projektů, to znamená nejsou na stejné čáře nebo úrovni jako velká města, a musí tedy používat jiných nástrojů, a to je sdružení obcí apod.

Mimo jiné tady podotýkám, že velmi diskutovaná otázka, která byla, jak jsem ji vnímal, již dříve častokrát diskutována touto Sněmovnou, je velikost obcí. Vy všichni víte, že jsme určitou kuriozitou, protože ve světě většinou tak malé obce nejsou, jsou integrovány do větších a pak mají větší šanci řekněme zajišťovat úkoly, které jsou pro malé obce nedosažitelné. Tady bych jenom připomenul pomoc, kterou poskytuje podle mých informací téměř většina krajských úřadů malým obcím. To znamená, že jim mohou alespoň v malé míře poskytovat pomoc při přípravě projektů.

Specifickým programem zaměřeným výlučně na podporu malých obcí je Program rozvoje venkova, který je v gesci Ministerstva zemědělství. Tento program je právě v té třetí ose, která tady byla zmiňována. Je tam alokováno celkem 73 mld. Kč a je přímo zaměřen na rozvoj venkova. Na rozvoj venkova je to 17 % těchto prostředků. K tomu objemu je potřeba ještě přičíst alokaci programu LEADER, kde je půl miliardy. Právě v souvislosti s tímto programem se diskutovalo o tom, že prostředky vyčleněné speciálně pro venkovské obce v tomto programu jsou malé. Původně tento program předpokládal podporu pro obce o velikosti do 2 tisíc obyvatel, ale vzhledem k tomu, že tento program se podle pravidel Evropské unie nemůže překrývat s aktivitami ostatních operačních programů, byla často vznášena připomínka, že malé obce jsou v tomto důsledku znevýhodňovány. Tuto připomínku také, pokud si vzpomínám, velmi často vznášel Svaz měst a obcí, především Komora obcí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane místopředsedo, musím vás požádat o skončení. Jedině v doplňující odpovědi můžete pokračovat.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Já bych to rád dokončil, takže prosím o doplňující otázku, ať to mohu dokončit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak to bude dobře. Pan kolega Ludvík Hovorka s doplňující otázkou. Věřím, že potom dvě minuty budou stačit na odpověď. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane místopředsedo, já to maximálně zestručním.

Kardinální problém je v tom, že pokud se soustředí podpora jen do obcí do 500 obyvatel a kraje mají možnost stanovit priority v kraji pro čerpání z regionálního operačního programu, to je toho jiného programu, tak vlastně se velice zúží prostor pro obce od 500 do 2 tisíc obyvatel a bude tam jen velmi malá částka pro tuto skupinu obcí, která je nejpočetnější. Takže tato skupina obcí se cítí pochopitelně podvedena a chce vědět, jakým způsobem se bude postupovat. Protože váš kolega pan ministr Gandalovič údajně na tuto námitku již slyší a uvažuje určité možnosti změny té hranice, posunu té hranice, tak bych chtěl vědět, jak se k tomu postaví Ministerstvo pro místní rozvoj. Skutečně to vidím jako velký problém. Na jedné straně se hranice pro malé snižuje a na druhé straně se jakoby dává větší prostor v rámci regionálních operačních programů velkým městům, která mají samozřejmě úplně jiné možnosti a prostředky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan místopředseda vlády Jiří Čunek s doplňující odpovědí. Máte dvě minuty, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Dobře. My to vnímáme. Ta diskuse skutečně nebyla vyvolána jenom u nás, tedy těmi obcemi, ale byla vyvolána právě v diskusi s Evropskou komisí. Moje zítřejší schůzka s paní Maternovou bude právě také o těchto záležitostech, kde jejich námitky chceme nějakým způsobem vyřídit, protože ještě není úplně dodiskutován národní strategický referenční rámec.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP