(18.00 hodin)
(pokračuje Konečná)

Od začátku roku 2006 v České republice chybějí rychlé screeningové testy na VHC protilátky prováděné z kapky krve. Tyto diagnostické zdravotnické prostředky musí od 7. prosince 2005 splňovat při uvedení na trh podmínky vymezené v nařízení vlády č. 453/2004 Sb. Uvedené nařízení přebírá požadavky evropské směrnice. Testy musejí mít certifikát platný pro EU, a nést tedy označení CE. V současnosti však není rychlý screeningový test na VHC s tímto certifikátem dostupný.

Tyto testy byly v minulosti hojně využívány pro vyšetřování infekčních uživatelů drog v nízkoprahových zařízeních, pro uživatele drog a byly významným přínosem v prevenci šíření těchto chorob.

Ministerstvo zdravotnictví České republiky bylo od března 2006 opakovaně sekretariátem Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky a poté nízkoprahovými zařízeními požádáno o udělení výjimky pro vybraný rychlý test na VHC. Výjimka nebyla ani v jednom případě udělena. Při meziresortním jednání s účastí zástupců odborné veřejnosti a nestátních organizací zabývajících se prevencí a léčbou drogových závislostí v září 2006 Ministerstvo zdravotnictví přislíbilo, že zreviduje posuzování žádostí o udělení výjimek.

Vážený pane ministře, kladu vám tedy dva dotazy: V jaké fázi se nyní nachází možnost užívání screeningových testů nízkoprahovými zařízeními a jak tento vážný problém chce vaše ministerstvo řešit? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Odpověď bude doručena písemně do 30 dnů podle § 111 odst. 7.

Vyčerpali jsme čas pro interpelace. Končím dnešní projednávání ústních interpelací a končím také dnešní jednací den Poslanecké sněmovny. Přeji vám hezký večer. Budeme pokračovat zítra v 9 hodin ráno pevně zařazenými body a potom dalšími body programu. Zítra 2. 2. pevně zařazenými body je bod 72 - změny zasedacího pořádku, bod 3 - zrušení Ministerstva informatiky, druhé čtení, a 76 - ochrana hospodářské soutěže a další body, 17, 38, tak jak se mezi 9. hodinou a 9.30 případně dohodneme.

Děkuji vám ještě jednou. Hezký večer.

 

(Jednání skončilo v 18.05 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP