(11.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, ani nevidím, že by někdo z vás se chtěl účastnit této obecné rozpravy, obecnou rozpravu tedy končím.

Zeptám se pana ministra a pana zpravodaje, zdali si přejí přednést závěrečné slovo. Předpokládám, že tomu tak není.

Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo z vás jiný návrh? Nemá.

 

Tedy v hlasování pořadové číslo 100, které tímto zahajuji, se vás dovolím dotázat, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru. Tento souhlas nechť potvrdí každý z vás stisknutím tlačítka ano a zvednutím ruky. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 100 z přítomných 164 poslankyň a poslanců se pro tento návrh vyslovilo 96, proti nikdo. Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Končím projednávání bodu číslo 49 a můžeme přistoupit k projednávání bodu číslo

 

50.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky návrh
na vyslovení souhlasu s přístupem České republiky k Úmluvě o Evropském
lesnickém institutu (European Forest Institute - EFI) ze dne 28. srpna 2003
/sněmovní tisk 131/ - prvé čtení

 

Předložený návrh uvede v zastoupení ministra zemědělství ministr spravedlnosti pan Jiří Pospíšil. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych stručně odůvodnil vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu ČR návrh na vyslovení souhlasu s přístupem ČR k Úmluvě o Evropském lesnickém institutu. Nejsa znalec v této oblasti, předem se omlouvám, pokud nebudu schopen reflektovat některé dotazy, ale přesto mi dovolte, abych tento bod odůvodnil.

Evropský lesnický institut byl založen v roce 2003 na základě mezivládní úmluvy a dosud tuto mezivládní úmluvu podepsalo 15 evropských zemí. Institut vznikl za účelem přenesení spolupráce v oblasti lesnictví, lesnického výzkumu a obecně lesnické politiky z úrovně národních států do mezinárodní úrovně a jeho cílem je zefektivnit spolupráci právě v této oblasti. Dále má za cíl tento institut podporovat výzkum a spolupracovat na aktivitách týkajících se výzkumu lesů, lesnictví a lesnických produktů v celoevropském měřítku. Důraz je kladen zvláště na formulování a ovlivňování lesnické politiky, která má být zaměřena na podporu ochrany lesů a současně na udržení produkce lesnických výrobků a poskytování služeb v takové míře, která je zárukou trvale udržitelného rozvoje.

S ohledem na nový systém řízení této instituce, kdy ČR není dosud řádným členem, není možné, aby se podílela na rozhodování na vrcholové úrovni. Nemá svého zástupce v tzv. radě institutu, což je jeden z klíčových orgánů. Tím samozřejmě dochází k tomu, že ČR nemůže ovlivňovat politiku a činnost tohoto institutu z pozice řádného člena a její vliv na fungování tohoto institutu je tak velmi omezený. Cílem je tedy stát se řádným členem, což nám umožní, abychom spolupracovali při určování obecných principů činnosti institutu, podíleli se na výzkumných programech a na zásadních rozhodnutích této instituce. Je nutné k tomu ještě dodat, že právě v oblasti mezinárodních výzkumných projektů je naše účast více než žádoucí, protože zde můžeme navázat na tradici této činnosti v ČR.

Navrhovaný přístup ČR k Úmluvě o Evropském lesnickém institutu odpovídá zásadám zahraniční politiky ČR, je v souladu s naším právním řádem a s obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva. Je nutné říci a zdůraznit, že přistoupení k úmluvě nebude mít vliv na výdaje ze státního rozpočtu.

A jako poslední informaci mi dovolte, dámy a pánové, abych řekl, že vláda ČR vyjádřila souhlas s přístupem České republiky k úmluvě dne 20. prosince 2006, a to usnesením vlády 1470. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Daniel Reisiegel. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Daniel Reisiegel: Já děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jak již pan ministr řekl, úmluvou, kterou podepsalo 15 evropských zemí, byl založen Evropský lesnický institut se sídlem ve Finsku.

Jak již bylo též řečeno, bez účasti České republiky jako řádného člena se Česká republika nemá možnost účastnit rozhodování na vrcholné úrovni, a tím dochází k výraznému omezení rozhodovacích pravomocí. Přístupem k úmluvě se ČR stane řádným členem, a tím se bude moci spolupodílet na určování obecných činností institutu, spolurozhodovat o zaměření výzkumných programů a podílet se na zásadních rozhodnutích Evropského lesnického institutu. Tím bude mít možnost koordinovat výzkum v oblasti lesů, lesního hospodářství na celoevropské úrovni s cílem hájit zájmy lesního hospodářství České republiky v kontextu evropské lesnické politiky.

Též bylo řečeno, že přístup k uvedené úmluvě nepodléhá placení členských příspěvků. Finanční dopady, které jsou spojeny s přístupem k úmluvě, se vztahují na vysílání zástupce České republiky na řádná zasedání rady, které se koná jednou za tři roky, a dále na zasedání mimořádná, která se konají na žádost řádných členů nebo výboru, a na každoroční plenární zasedání konference. Finanční prostředky na uvedené zahraniční pracovní cesty se budou hradit z rozpočtu Ministerstva zemědělství.

S ohledem na důležitost a výhody účasti na rozhodování a řízení výše uvedeného institutu je žádoucí, aby se Česká republika přístupem k úmluvě stala jedním z řádných členů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Hlásí se pan poslanec Schwippel. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Jan Schwippel: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Dovolte mi, abych stručně podpořil návrh přistoupení ČR k tomuto institutu. Mnohé zde již řekl pan ministr a také pan zpravodaj. Dovolte mi několik dalších argumentů.

Česká republika byla členem té původní organizace a také jejím členem byly v podstatě všechny významnější výzkumné instituce v oblasti lesního hospodářství, které v ČR existují. Tyto instituce se zároveň staly automaticky mimořádnými členy v té nové právní formě. Myslím si, že o významu Evropského lesnického institutu svědčí to, že z těch 15 států, které příslušnou úmluvu podepsaly, ji podle informací na webové stránce institutu již 12 ratifikovalo. A má také tato nová organizace již 129 členských organizací.

Myslím si, že je zřejmé, že pro výzkum v oblasti lesního hospodářství jsou data na evropské úrovni zásadního významu, a o významu této organizace svědčí i odkazy, které na ni přijaly různé ministerské konference o ochraně lesů na úrovni Evropy. Myslím si, že zapojení ČR do této instituce umožní její lepší přístup k projektům v rámci 7. rámcového programu Evropské unie pro výzkum a vývoj.

Myslím si, že stav českých lesů se po roce 1990 významným způsobem zlepšil, ale přesto přetrvávají některé problémy, a to za podmínek určitých limitů v oblasti financí. Zapojení České republiky do této organizace jí umožní nejenom přístup k evropským projektům a finančním prostředkům a projektům výzkumu, ale také trendy a směrování evropského výzkumu zásadním způsobem ovlivňovat. Děkuji vám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP