(14.30 hodin)
(pokračuje Julínek)

Dále fond prevence. Všechny připomínky, které byly vzneseny na výboru, určitě Ministerstvo zdravotnictví akceptuje. Bude to součástí dozoru nad zdravotními pojišťovnami, tak aby fond prevence využívaly účelně. Bylo by opravdu problematické, když všichni hovoříme o tom, jak prevence je významná, snižovat tento fond. Musíme se spíše bavit o tom, zda je účelně využíván k prevenci, či nikoli, a to slibuji, že budeme na to dbát.

Zároveň si myslíme, že zdravotní pojišťovny mají nést svoji odpovědnost, že zvláště nový ředitel VZP, který nebyl přímo mnou nominován, nebo na můj návrh, je primárně z mého pohledu odpovědný, a já mu musím primárně důvěřovat, že dokáže tuhle záležitost zvládnout. To znamená přesně si rozdělujeme role, kdy zdravotní pojišťovny odpovídají za naplnění zdravotně pojistného plánu tak, jak jej připravily. My kontrolujeme, zda je ve veřejném zájmu, a kontrolujeme průběžně nakládání s těmito fondy. To chci zdůraznit, to je přístup tohoto Ministerstva zdravotnictví a takto ho budeme plnit. A to Sněmovně můžu slíbit. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan zpravodaj se hlásí. Pan zpravodaj má návrh na usnesení, tak pan zpravodaj musí počkat, až otevřu rozpravu podrobnou. Takže nyní přistoupíme k rozpravě podrobné. O slovo se přihlásil pan poslanec Rath. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Jednu faktickou poznámku. Pan ministr zaměnil vyhlášku stanovující úhrady léků s vyhláškou stanovující úhrady zdravotní péče. Čili tento rozpor, pane ministře - já jsem zde hovořil o vyhlášce stanovující úhrady péče, nikolivěk o vyhlášce stanovující úhrady léků.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí zpravodaj s návrhem na usnesení. Já bych chtěl poslance a poslankyně upozornit, že jsem otevřel podrobnou rozpravu. Takže prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Takže výbor pro zdravotnictví, bylo to projednáno 18. ledna 2007 na sedmé schůzi výboru pro zdravotnictví.

Výbor pro zdravotnictví

I. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna

1. schvaluje Zdravotně pojistný plán Všeobecné zdravotní pojišťovny na rok 2007,

2. schvaluje zdravotně pojistné plány na rok 2007 těchto zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven: 201 Vojenská zdravotní pojišťovna, 205 Hutnická zaměstnanecká pojišťovna, 207 Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví, 209 Zaměstnanecká pojišťovna ŠKODA, 211 Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra, 213 Revírní bratrská pokladna v Ostravě, 217 Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE a 222 Česká národní zdravotní pojišťovna;

II. zmocňuje zpravodaje výboru, aby se stanoviskem výboru seznámil schůzi Poslanecké sněmovny.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Hlásí se dále někdo o slovo? Nikoho nevidím, tak podrobnou rozpravu končím. Pan ministr nechce již závěrečné slovo. Pan zpravodaj přednesl návrh na usnesení.

Já vás mezitím odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. A zahájím za malou chvíli hlasování o návrhu usnesení.

 

Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 113 z přítomných 144 poslankyň a poslanců pro návrh 89, proti návrhu 37. Konstatuji, že s tímto návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Končím bod 63 a zahajuji bod číslo

 

26.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb.,
o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech
a o dnech pracovního klidu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 95/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 95/1. Z pověření Senátu předložený návrh zákona uvede senátor Martin Mejstřík. Pana senátora nevidím zatím. Poprosil bych aparát Poslanecké sněmovny, aby mi sdělil, jestli pan senátor je přítomen, nebo není přítomen, abychom mohli pokračovat.

Dobře. Nyní jsem se dozvěděl, že pan senátor je na cestě. Vyhlašuji pětiminutovou přestávku. Sejdeme se v 14 hodin 41 minut.

 

(Jednání přerušeno v 14.36 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP