(17.40 hodin)

Poslanec Radko Martínek: Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové, kolegyně, já si myslím, že se shodneme, že od roku 1989 obecně se stav našich památek výrazným, ale výrazným způsobem zlepšil. A vidíme to všude kolem sebe. Samozřejmě že tato doba mnohdy přináší určité excesy, ale ty excesy určitě není možné zaměňovat za celkový pozitivní trend, který v této oblasti bezesporu nastal.

Já jsem přesvědčený o tom, že ten spor, který je dlouhodobý a svým způsobem logický, mezi investorem rekonstrukce a ochranou památkové péče, musí mít jakási jasná pravidla. Není teďka asi místo na to, abychom rozebírali, v čem je ten problém, kdy mnohdy právě památková péče je předmětem kritiky. Těch důvodů je řada, ale jedním z těch důvodů bezesporu je také to, že ne vždy je v příslušném čase vydáno příslušné rozhodnutí.

Myslím, že předkladatelé budou souhlasit s tím, aby tento návrh byl do určité míry dopracován, ale nicméně si myslím, že stanovit pevnou lhůtu na to, jak se mají vydávat příslušná rozhodnutí, je bezesporu potřebné a přispěje to památkové péči. A proto bych se přimlouval k tomu, abychom postoupili tento návrh do druhého čtení a tam dopracovali některé drobné problémy, které jsou s tímto návrhem spojeny.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím nyní o slovo pana kolegu Petra Plevu.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já bych chtěl v mnohém souhlasit se svými předřečníky, a to je ten fakt, že striktní vymezení lhůty by mohlo skutečně ohrozit některé významné kulturní památky. Nicméně je potřeba přemýšlet také o tom, že vyjádření odborné organizace se netýká jenom, pokud se rekonstruuje konkrétní památka, ale pokud se cokoli dělá, jakákoli stavební úprava také v památkové rezervaci nebo v památkové zóně nebo v ochranném pásmu té památky. A tam si myslím, že je možná asi meritum toho problému, protože tam ta dvacetidenní lhůta v 99 procentech stačí a je dostatečná. Je možné vydat stanovisko téměř okamžitě. Co se týče památek, to znamená, když se opravují konkrétní nemovité památky, pak si myslím, že mají kolegové pravdu, a striktní vymezení dvacetidenní lhůty by mohlo tu památku poškodit.

Já se také nepřimlouvám za vrácení, ale propuštění do druhého čtení, protože tam bude možné tyto nedostatky napravit.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím nyní o slovo pana kolegu Jana Bürgermeistera, zatím posledního přihlášeného do rozpravy.

 

Poslanec Jan Bürgermeister: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já chci jenom připomenout, že jenom volby zapříčinily, že podobným návrhem z dílny hlavního města Prahy k úpravě památkového zákona se Sněmovna již nezabývala v měsíci květnu, červnu. Já vítám iniciativu Královéhradeckého kraje (zašumění v sále) a chci připomenout, že to, co tady zaznělo vícekrát… Pardon, Karlovarského. Kolego, já se moc omlouvám, ale vlastní jména já přeřeknu velmi snadno.

Velmi se přimlouvám za to, aby se zákon propustil do druhého čtení, protože problematiku posuzování zvláště složitých případů úprav, rekonstrukcí a stavebních zásahů do památek lze odstranit buď, jak již tady zaznělo v diskusi nebo například pražským návrhem, že sám odborný orgán památkové péče se může obrátit na příslušný orgán státní památkové péče s žádostí o prodloužení té lhůty z jasně definovaných důvodů, kterým potom odborná veřejnost rozumí, chápe ten proces, a odstraní se tím to, co teď je běžné v památkové péči, že přes přílišnou agendu drobného posuzování investoři nechápou proces v složitých případech. A pak často máme na stole podezření z účelového jednání jak orgánů státní památkové péče nebo odborných orgánů.

A já si myslím, že tento návrh velmi vyčistí stůl a je snadno k projednání v rámci druhého čtení úpravy technického spíše charakteru, jak vyhovět náročným rekonstrukcím.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane poslanče. A nyní se o slovo hlásí pan kolega Vítězslav Jandák. Prosím.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Děkuji, paní předsedající. Vážení kolegové, vážení předkládající, jako bývalý ministr kultury jsem absolutně pro, abychom přijali tento návrh a poslali ho do druhého čtení, protože všechno to, co tu zaznělo, na každém byl kus pravdy. A já si myslím, že to je začátek něčeho, co jsme třeba nemohli už dodělat, a to je nového památkového zákona. Já za to děkuji předkladatelům a myslím si, že už dále by nemělo cenu o tom diskutovat. Máme další body. Pošleme to do druhého čtení. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Jandákovi. Zeptám se na další přihlášku do obecné rozpravy. Pokud takovou nevidím, tak obecnou rozpravu končím.

Zeptám se na případná závěrečná slova. Pokud má zájem o závěrečné slovo pan hejtman… Prosím, pane hejtmane.

 

Hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel: Já jsem spokojen s tou rozpravou, která tady proběhla, a budu velice rád, když bude zákon dále postoupen do dalšího čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji také. Zeptám se na závěrečné slovo pana zpravodaje. Není třeba. A budeme tedy hlasovat pouze o návrhu na přikázání, protože jiné návrhy, o nichž by bylo možno hlasovat, nezazněly.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. A já se zeptám, zda chce někdo vznést návrh na další přikázání ještě jinému výboru. Ne. Není tomu tak. Proto budeme hlasovat pouze o tomto jednom výboru.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 123 a ptám se, kdo je pro tento návrh na přikázání. Kdo je proti?

Hlasování číslo 123. Přítomno 150, pro 107, proti 1. Návrh byl přijat a konstatuji tedy, že návrh byl přikázán k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

 

Děkuji panu hejtmanovi Karlovarského kraje Josefu Pavlovi, děkuji také panu zpravodaji Tomáši Hasilovi a končím projednávání bodu číslo 32, sněmovního tisku 101.

 

Dalším schváleným bodem pro dnešní odpolední jednání je bod číslo

 

3.
Vládní návrh zákona o některých opatřeních v soustavě
ústředních orgánů státní správy, souvisejících se zrušením
Ministerstva informatiky a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 92/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády tento návrh zákona uvede ministr vnitra a informatiky Ivan Langer, který před chvilinkou ještě tady byl, takže se domnívám, že je někde velmi blízko. A prosím zástupce…

Tak místo pana ministra Ivana Langera tento bod uvede pan ministr Gandalovič, kterého tedy prosím o slovo. (Ministr Langer přichází do sálu.) Tak jak to bude teď? Teď se musíte, pánové, dohodnout, který z vás to tedy opravdu bude. Čili vracíme se k návrhu číslo 1, uvádět toto téma bude ministr vnitra a informatiky Ivan Langer. Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra a ministr informatiky ČR Ivan Langer Paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, děkuji za zájem o informatiku. Koukám, že je tady přetlak a každý by se chtěl podílet na rozhodnutí, které má samozřejmě Poslanecká sněmovna před sebou, a to je projednávání novely kompetenčního zákona v druhém čtení, jehož obsahem a klíčovým bodem je další osud Ministerstva informatiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP