(17.40 hodin)
(pokračuje Halíková)

Ty vznikají v současné době v souvislosti s tím, že od 1. ledna letošního roku platí zákon 108 z roku 2006 o sociálních službách.

Celý problém vyvstal v souvislosti s časovou neprovázaností registračního řízení, jehož pozitivní výsledek pro žadatele, to znamená zápis do registru, je zásadní podmínkou pro legitimní poskytování sociálních služeb. Termín podání těchto žádostí například na úrovni Moravskoslezského kraje a obdobně i jiných krajů je až k 30. dubnu letošního roku, přičemž teprve poté příslušný orgán kraje zahájí registrační řízení, jehož ukončení podle zvyklostí lze předpokládat v průběhu 60 dnů. Dalším významným problémem je absence kritérií, podle nichž bude přidělována dotace registrovaným subjektům poskytujícím sociální služby, což ztěžuje těmto poskytovatelům tvorbu vlastního rozpočtu z hlediska předpokládaných vlastních výdajů a příjmů, nehledě na další dopad na tvorbu rozpočtu zřizovatele subjektů poskytujících sociální služby.

Takže moje otázky v této souvislosti: zda vůbec, kdy, v jaké míře a jakou formou budou výdaje na běžný provoz do doby přidělení registrace, které mohou být u některých provozovatelů v řádu milionů (upozornění na časový limit), těmto subjektům kompenzovány.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Výborně. Odpověď vám bude doručena v zákonné lhůtě třiceti dnů písemnou formou.

Dalším interpelujícím je pan poslanec Zdeněk Jičínský, interpelovaným pan ministr Martin Bursík, předmětem interpelace postoj Strany zelených k radarové základně v České republice. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Děkuji vám, paní místopředsedkyně. Mám opravdu dotaz na pana místopředsedu vlády ne v té jeho roli ministra životního prostředí, ale jeho role místopředsedy vlády za Stranu zelených, za koaličního partnera, která má ve svém usnesení z července minulého roku, že požaduje, aby vláda - pokud by v ní byla - odmítla dvoustrannou smlouvu s USA, pokud jde o zřízení raketové základny, a má stanovisko zavazující poslance Strany zelených hlasovat proti s tím, že pan poslanec Liška, který toto takto jasně formuloval, říkal, že je pro poslance závazné. Zdá se mi z posledních vystoupení pana premiéra vlády, jejímž Martin Bursík je místopředsedou, že vláda má k zřízení této základny stanovisko kladné, což prosím nemusí být nic špatného, bude-li taková vůle většinová. Ale ve vztahu k tomuto usnesení Strany zelených se ptám pana místopředsedy na jeho stanovisko, zda tedy Strana zelených svůj postoj změnila, nebo ne.

Zároveň chci ještě upozornit na jeden problém, že se mi zdá, že předseda vlády vychází z mylného stanoviska, které nám zde dnes také formuloval, že pobyt cizích vojsk na území České republiky je spojen jaksi organicky s nějakým zařízením vojenským cizí moci na území republiky. A to jsou ale po mém soudu dva zcela různé pojmy. Protože něco jiného je, pokud budou cvičit vojska NATO u nás a přivezou si svůj vojenský materiál, tak to lze chápat jako své zařízení, budou-li tam mít kuchyň a podobně. Ale něco jiného je, jestli má Česká republika ze svého nedílného státního území, což je ústavní pojem, vyčlenit určitou část tohoto území, na němž nebude už suverenita České republiky, ale suverenita cizí moci. Chci říci, že toto jsou ústavní otázky (upozornění na časový limit), které nelze směšovat způsobem, jakým to učinil předseda vlády, a zajímá mě stanovisko jeho místopředsedy v této věci jako strany, která má k této otázce podle usnesení jiný postoj.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Jsem trpělivost sama. Nejsem si zcela jista, jestli interpelace v Poslanecké sněmovně jsou určeny pro dotazy na politické programy a předsedy politických stran. Přesto se zde nebudu snažit rozpoutat diskusi na toto téma a předpokládám, že pan ministr životního prostředí Martin Bursík se s tím nějak dokáže vypořádat. Máte prostor pro vaši odpověď, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Paní předsedající, pane kolego Jičínský. Myslím, paní místopředsedající, že máte pravdu, ale odpovím vám samozřejmě. Ale využiji toho pro reklamu.

My jsme konečně zřídili nové sídlo politické strany v Ostrovní ulici číslo 7. Má výkladní skříň, je tam styk pro občany, takže se lidé dobře dostanou dovnitř a mohou konzultovat otázky. A tam odpovídáme na otázky, které se týkají politiky strany.

Skutečně ta interpelace je trochu atypická v tom, že se sice ptáte mě jako místopředsedy vlády, ale projevujete péči o to, zdali Strana zelených dodržuje vlastní usnesení a jaká je politika Strany zelených. Já rozumím tomu vašemu časování, protože od tohoto víkendu za týden máme sjezd a my jsme si zvykli na to od sociální demokracie, že příležitosti, které mohou vést k tomu, že se otevírá uvnitř naší politické strany nějaký dialog politický, a kterými můžete tento dialog takříkajíc ještě poněkud posílit, tak že to rádi děláte. A myslím si, že je na sociální demokracii, aby si někdy v klidu sedla a odložila zbraně a rozmyslela si svůj postoj ke Straně zelených a nakolik je tento postoj rozumný.

Ale teď abych byl, prosím vás, konkrétní. Já na tu otázku odpovím. Vycházíte z nesprávné premisy, ale řekl jste "zdá se mi" - to bylo korektní - "že vláda má ke zřízení radarové stanice stanovisko kladné". Vláda nemá žádné stanovisko, vláda pouze zahájila rozhovory a identifikovala časový výhled, který je nejméně do jara příštího roku. Snažíme se shromáždit celou řadu odpovědí na sérii otázek, protože se to netýká pouze otázek technických o tom, jak to bude fungovat, ale především bezpečnostně-politických. Já se vám zkusím v rychlosti shrnout teze, které teď diskutujeme nebo jsme vydiskutovali s Ondřejem Liškou a s naším ministrem Karlem Schwarzenbergem, a budeme je dávat k diskusi do strany a nepochybně budeme diskutovat tuto otázku jako jednu z otázek i na sjezdu.

Za prvé vycházíme jako zelení z toho, že zahraniční a bezpečnostní politika České republiky se opírá o dva pilíře - Severoatlantickou alianci a společnou evropskou zahraniční politiku. Zároveň si uvědomujeme, že naše zahraniční politika od roku 1990 se opírá o vstup do EU, o NATO a o dobré vztahy se sousedy, včetně dobrých vztahů se Spojenými státy. Současně zaujímáme z řady důvodů kritický postoj k Bushově administrativě a uvědomujeme si, že současná bezpečnostní politika Spojených států čelí řadě výhrad mezinárodního společenství. To za prvé.

Za další. Pro nás garancí bezpečnosti v Evropě a ve světě je NATO a Evropská unie. Usilujeme o prohloubení kooperativní bezpečnosti a především posílení role Evropské unie, NATO a OSN. Pro nás ta bezpečnost je komplex nástrojů, nejen téma, které tady diskutujeme, té základny. Ale součástí posílení té bezpečnosti je diplomacie, předcházení konfliktu, dodržování lidských práv, obchodní politika, regulace vývozu zbraní, rozvojová spolupráce a další témata.

Zaznamenali jsme to, že členské státy Severoatlantické aliance doposud neprojevily vůli rozhodnout a také investovat do společné protiraketové obrany a že výsledkem summitu z Rigy, na jehož výsledky jsme čekali, se uvádí, že je zapotřebí propojit obranný systém USA s budoucím obranným systémem Severoatlantické aliance. Proto Strana zelených souhlasila a členové vlády souhlasili se zahájením jednání o zřízení radarové základny. Upozorňuji na rozdíl mezi usnesením Strany zelených - protiraketová základna a radarová základna, s tím, že usilujeme o to, že budeme formulovat jasné a pevné vazby na mnohostranný bezpečnostní rámec.

Co máme konkrétně na mysli? Bereme na vědomí nedávné prohlášení amerického velvyslance v České republice, který veřejně připustil začlenění radarové základny v České republice do systému NATO. A toto je přesně ten punkt, ten hlavní moment, o který v rámci trojkoalice usilujeme.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP