(Jednání pokračovalo v 10.10 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegové, je 10 hodin 10 minut, pauza uplynula, takže můžeme zahájit přerušené jednání Sněmovny. A jako prvního vidím se hlásit pana poslance Marka Bendu. Já vás všechny prosím, abyste se posadili. Opět Sněmovna začala jednat, takže vás žádám, abyste ukončili rozhovory v prostorách Sněmovny. (Zvonění zvoncem.) Prosím, abyste se posadili a soustředili se na jednání.

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážený pane předsedo vlády, vážené dámy, vážení pánové, jako ukázku naší nekonečné vstřícnosti a ochoty naslouchat opozici vám sděluji, že bych chtěl modifikovat svůj návrh, a to tak, aby se dříve, než bude hlasováno o něm, hlasovalo o návrhu na pevné zařazení inkriminovaného bodu 17, návrhu komunistických poslanců na vydání ústavního zákona o referendu na teď hned jako první bod dnešní schůze. Pokud tento návrh bude přijat, pak stáhnu návrh na jeho vyřazení z programu. Pokládáme to za ukázku ochoty naslouchat opozici. Děkuji vám za pozornost. (Slabý potlesk.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Takže můžeme hlasovat o návrzích, které jsme dostali. Předpokládám, že všichni jsou ve sněmovně, kdo chtějí hlasovat, a já vám budu číst návrhy, jak byly předkládány, s tím, že tento budeme hlasovat v modifikované podobě.

Ještě jednou zazvoním, vidím, že někteří ještě docházejí. Prosím, dostavte se do jednací síně.

Všichni jsou snad připraveni a můžeme hlasovat.

První návrh, který byl přednesen, byl návrh pana poslance Bendy. Týkal se bodu desátého a dvacátého druhého. Já jenom připomenu, že 10. bod je vládní návrh zákona o úpadku a 22. bod je návrh zákona, ratifikace smlouvy mezi Českou republikou a OSN. V obou případech důvod byl - pan ministr Pospíšil je v Senátu. Šlo o to, aby ten první návrh, 10. bod, se projednával jako třetí bod dnes odpoledne - aby mě pan poslanec kontroloval. A ten druhý, 22. bod, tisk 79, smlouva s OSN, ta by se přesunula na pátek jako třetí bod pevně zařazený dopoledne.

 

Tyto dva body bychom hlasovali, pokud nikdo neprotestuje, najednou. Nikdo neprotestuje, tak najednou oba dva, 10. i 22. bod.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro pevné zařazení těchto bodů, jak jsem přednesl, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 46, přítomno je 188 poslanců, pro hlasovalo 185, proti nikdo. Tento návrh na pevné zařazení těchto bodů byl přijat.

 

Ještě sdělím, že paní poslankyně Jakubková má náhradní kartu číslo 2.

 

Teď tady byl ten diskutovaný návrh pana poslance Bendy, který ho modifikoval. Nenavrhuje vypustit bod č. 17, to je referendum, ale navrhuje, abychom tento bod zařadili jako první bod na dnešní jednání Sněmovny dopolední, to znamená, abychom tím dnes začali. Tento návrh budeme hlasovat nyní.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro pevné zařazení bodu č. 17 jako prvního bodu dnešního dopoledního jednání Sněmovny? Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 47, přítomno 188, pro hlasovalo 184, proti 2. Tento návrh byl přijat.

 

Ještě, pane poslanče, chcete? Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Jenom formálně, stahuji návrh na vypuštění tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, tak jsem to pochopil. Děkuji. Můžeme pokročit dál.

 

Další byl návrh, týkal se bodu č. 8, to je ten dluhopisový program. Návrh zněl dát tento bod za pevně zařazené body v pátek dopoledne. Máme tam nějaký počet pevně zařazených bodů a my bychom toto zařadili za pevně zařazené body také jako pevně zařazený bod v pátek dopoledne jako druhé čtení. Myslím, že v této chvíli můžeme hlasovat jenom toto druhé čtení. Takže toto hlasujeme.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, takto zařadit druhé čtení na pátek dopoledne jako pevně zařazený bod po těch, co jsme měli dosud zařazeny? Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 48, přítomno 188, pro hlasovalo 181, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Pak tady byl další návrh - pana poslance Bauera. To byl ten bod 24, což je astronomický výzkum, Česká republika a Evropská organizace pro astronomický výzkum, bod 24, zařadit jako třetí bod dnes odpoledne. Takto zněl návrh.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 49, je přítomno 188 poslanců, pro hlasovalo 183, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Pak tady byl návrh pana poslance Tluchoře do pátečních voleb ještě zařadit volbu vedoucího stálé delegace Mezinárodní parlamentní organizace. Takto to stačí hlasovat.

Hlasujeme. Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit ještě tuto volbu vedoucího stálé delegace do programu ještě pátečních voleb, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 50, přítomno 188, pro hlasovalo 186, proti žádný. Takže tento návrh byl také přijat.

 

Pak tady byl pan poslanec Doktor, který navrhoval bod 43, kterého by se měl zúčastnit guvernér České národní banky, zařadit pevně na středu jako druhý bod odpoledne.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 51, přítomno je 188, pro hlasovalo 186, proti žádný. I tento návrh byl přijat.

 

Já doufám, že jsme hlasovali všechno, co bylo navrženo, a že jsme to tedy odhlasovali a rozhodli jsme o tom, jak bude pořad pokračovat. A teď v duchu toho, co jsme odhlasovali, se na prvním místě umístil bod č. 17, myslím, že to říkám správně, který začneme nyní projednávat. Je to

 

17.
Návrh poslanců Zuzky Bebarové-Rujbrové, Vojtěcha Filipa,
Stanislava Grospiče, Pavla Kováčika a dalších na vydání ústavního zákona
o celostátním referendu a o změně ústavního zákona č. 1/1993 Sb.,
Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů
/sněmovní tisk 134/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády máme jako tisk 134/1. Já bych požádal paní poslankyni Zuzku Bebarovou-Rujbrovou, aby tento tisk uvedla. Prosím, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP