(11.40 hodin)
(pokračuje Bursík)

Nám se podařilo při vyjednávání s koaličními partnery si získat důstojnou pozici, obtisknout v programovém prohlášení vlády významně priority našeho programu. Realizujeme je. Plníme náš program, a tudíž drobní v objetí velkých, omlouvám se, ale prostě toto pojetí politiky nepřijímáme, a vnímám to tak, že to je problém spíše sociální demokracie nežli problém Strany zelených. My totiž žádný problém nemáme. A jestliže tady velmi často slyšíme, kterak naši partneři političtí mají péči o zelené, a máte velikou starost o to, jestli my plníme náš volební program a jak se chováme, já myslím, že tu péči nemusíte mít. My jsme dostatečně zralí. My jsme vyzráli rychle, ale myslím si, že se dovedeme dobře pohybovat v politice, a hlavně jsme, vážené dámy a pánové, úspěšní. Jsme úspěšní naší politikou v tom, že jsme věcní, a v tom, že prosazujeme konkrétní témata.

K fondům v Bruselu a k Šumavě, to je téma, které patří někam jinam. Šumava je vysoce odborné téma, a my jsme také tak rozhodli, a konečně se našel někdo, kdo se postavil za odbornou pozici správy parku, a konečně ten vlekoucí se spor, který zmrazil vývoj na Šumavě, je rozhodnut a někam to vede. Já za to rozhodnutí beru plnou odpovědnost. Jsem k tomu kompetentní, myslím si, že k tomu mám i vzdělání, a jsou za tím desítky hodin konzultací nad tou situací.

A k fondům, to mě mrzelo na sociální demokracii vůbec nejvíce, protože situace, do které já jsem byl dostán, kdy jsem musel během několika hodin podepisovat dopis s odesláním žádostí na 6,7 mld. pro vodohospodářské projekty, které byly připraveny netransparentně, které žádají peníze z operačního programu Životní prostředí ještě dříve, nežli operační program bude schválen v Bruselu a vůbec budou nastavena pravidla a metoda, pravidla pro výběr těch fondů…

Toto je z velké části odpovědnost sociální demokracie, a to tedy prostřednictvím předsedajícího bych doporučil sociální demokracii, aby v této věci, kde nese jaksi významnou odpovědnost za tu situaci, aby se držela zpátky, protože já jsem se v tom zachoval naprosto odpovědně, a odpověď jaksi bruselského DG Regio mně dala za pravdu. Ten problém totiž nebyl v odeslání toho dopisu o den později či o dva, jak komentoval předseda sociální demokracie pan Paroubek. Ten problém byl v obsahu těch projektů a v jejich připravenosti pro to a v jejich transparentnosti, aby byly s to čerpat finanční prostředky z Bruselu.

Já udělám všechno pro to, aby ty projekty, které jsou vhodné a způsobilé pro to, aby tu podporu dostaly, aby ji dostaly, a budu jednat v Bruselu na toto téma. Ale opět nepotřebuji připomínat v tomhle, co mám dělat, jestliže přebírám problém, který trvá tři a půl roku ve vyjednávání a dostal se do situace, kam jsem ho v žádném případě já nedostal.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi vlády. Dámy a pánové, než dám slovo prvnímu z fakticky přihlášených Vojtěchovi Filipovi, rád bych tu atmosféru doplnil citací § 59 odst. 3, protože se na mne a na další předsedající obracíte v situacích, kdy to jednací řád nepředpokládá. Tak to ocituji a budeme se snažit se podle toho řídit: "Poslanec se v rozpravě neobrací přímo na jiné poslance a případné dotazy na ně klade prostřednictvím předsedajícího." To znamená, jestliže si chcete spílat poslanci versus vláda nebo naopak, tak do toho netahejte, prosím, chudáka předsedajícího. (Smích v sále.) Děkuji za pochopení této pasáže jednacího řádu.

Nyní fakticky vystoupí Vojtěch Filip, potom Jiří Paroubek, potom Radko Martínek. Všechno faktické.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane místopředsedo. Opravdu jenom čistě faktická. Komunistická strana Čech a Moravy a její poslanecký klub nepotřebuje, aby za ni vyjednával u vládní koalice někdo jiný. Klub KSČM má své poslance a jistě jako suverénní politická strana budeme jednat jak s ODS, tak s KDU-ČSL, tak se Stranou zelených, samostatně, nebo s nimi najednou. Na to opravdu nepotřebujeme žádného prostředníka.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Vojtěchovi Filipovi. Nyní vystoupí Jiří Paroubek, potom Radko Martínek.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Pane místopředsedo, já bych vás vyzval, abyste se trošku kontroloval, protože není to poprvé, a já mám příležitost, protože většinou toto používáte v médiích, denním tisku při svých vyjádřeních, kdy mně vkládáte do úst něco, co jsem neřekl, nebo to poněkud poopravíte. Tomu se říká jinak demagogie.

Pokud jde o obsah projektů Ministerstva životního prostředí, víte, já vám nechci radit, vy jste zkušený politický harcovník, jenom pokud já pamatuji, tak jste prošel asi pět politických stran, takže už žádný nováček jistě nejste, nicméně není úkolem místopředsedy vlády, aby se nimral v jednotlivých projektech. Od toho tam má aparáty lidí. Existuje něco, čemu se říká dělba práce na ministerstvech, ale možná, že to časem také pochopíte.

Ale to, co se mě dotýká, a to, co by nebylo dobré, abyste opakoval, alespoň ne v mé přítomnosti, protože prostě zas tak bystrý v diskusi nejste, to je to, když tedy napadáte sociální demokracii z toho, co už ani zavinit nemohla. Proboha, sociální demokracie tyhle věci neprojednávala na svém politickém grémiu, předsednictvu nebo kdekoli! Měla na ministerstvu předtím jednoho náměstka. Ten skončil před půl rokem! Co vy jste tam dělali půl roku? Vy jste tam spali? Nebo co jste tam dělali? Nebo jste se oddávali nějakým zeleným rituálům nebo čemu jinému?

Takže já jsem si zvykl v denním tisku, že tedy Jiří Paroubek může za všechno. Kdyby spadla Eiffelovka v Paříži, tak by mě významná část pravicového tisku a médií obvinila, že za to můžu určitě já. Ale prosím, sociální demokracii nechte stranou. Svoji neschopnost nesvádějte na někoho jiného. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Jiřímu Paroubkovi. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Radko Martínek. A pak jsou řádně přihlášeni dva s přednostním právem v pořadí Lubomír Zaorálek, Pavel Kováčik.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane místopředsedo, vaším prostřednictvím se obrátím na svého kolegu poslance Bursíka, místopředsedu vlády, protože mě opravdu udivuje neznalost, jakou tady projevil, a je to opravdu zarážející.

Tak za prvé, ty peníze nejsou na nové období, ale na staré období ze strukturálních fondů. Za druhé, ty finanční prostředky, o kterých tady hovoří, tak vůbec nevybírala sociální demokracie. Měl by si také zjistit, kdo byl na Ministerstvu životního prostředí ministrem, a nehledě k tomu, mohl by si přečíst také, jakým způsobem se vybírají evropské fondy. Pak záhy zjistí, že žádný ministr nemůže ovlivňovat tento výběr. Za třetí, v tomto případě jsme šli tak daleko, nebo resp. šlo se tak daleko, že se poslaly na Evropskou komisi všechny projekty, aby oni si vybrali ty, které jim vyhovují. A to, že oni dokonce měnili pořadí, jaké bylo v těch národních rozhodovacích procesech, tak to je potřeba, abyste si, pane kolego, také všiml.

Pak vám doporučuji, abyste si všiml toho, že Komise nám vyčítá to, co nám předtím doporučovala. Ona těm jednotlivým majitelům doporučovala mimo jiné, aby uzavírali dlouhodobé pronájemní smlouvy v předstrukturálních fondech, aby dostali peníze z předstrukturálních fondů, a teď chce přímý opak. Prostě v tomto smyslu někteří úředníci Evropské komise buzerují Českou republiku, dávají jí podmínky prostě, které nedávají nikomu jinému. A neustále se to vrací. Jakmile se tady vymění ministr, tak oni se znovu vracejí k témuž a stále dokolečka. Pan kolega Gandalovič tam vyjednal určité podmínky, prostřednictvím -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane kolego, čas vaší faktické poznámky. Poslední větu, prosím.

 

Poslanec Radko Martínek: Ano. Už končím. Projednal určité podmínky, které měly být z obou stran akceptovatelné, aby se celá záležitost pohnula dopředu, a díky tomu, že se vyměnil ministr, tak se někteří úředníci, znovu říkám někteří úředníci, Evropské komise vrátili na začátek a zase nám vnucují nějaké své požadavky, které nota bene -

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Děkuji. Děkuji. Pane poslanče, byl bych právem kárán vašimi kolegy.

 

Poslanec Radko Martínek: Ano, pane kolego. Poslední slovo - které právem budou moci vést k tomu, že by eventuálně mohla být Česká republika žalována.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP