(11.30 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kováčikovi. S faktickou se přihlásil pan poslanec Grebeníček.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Já jsem se zájmem naslouchal, vážený pane předsedající, dámy a pánové, kolegyni Jacques a jednu poznámku na úvod. Myslím si, že je pravdou, že osudy hrdinů a padouchů v českých moderních dějinách se tak proplétají, že jsou navzájem neoddělitelné.

Chci uvést konkrétní poznámku. V roce 1950 byl zadržen pro podezření ze spolupráce s komunisty vynikající umělec Jiří Voskovec. "Ocitl jsem se v rejži, jež plyne ze směsice drbů, lží, optického klamu dějinné perspektivy a velmi nepříznivého hysterického klimatu. Mám řadu přátel, kteří mi věří. Tento dopis je pokus o to, abyste i vy zkusil mi uvěřit," obhajoval se následně v dopise Ferdinandu Peroutkovi. Ubezpečuji vás, že ho nestíhala StB, ale americká bezpečnostní služba v době mccarthismu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To byl pan poslanec Grebeníček a nyní už je příležitost k vystoupení pana poslance Ratha. Po něm by měl vystoupit pan poslanec Petruška.

 

Poslanec David Rath: Pane předsedající, členové vlády, původně jsem myslel, že ve svém vystoupení se zaměřím na jednu část návrhu vzniku ústavu, a to část, která zde nebyla diskutována. Než se k tomu ale dostanu, rád bych se vyjádřil k tomu, co tady zaznělo z úst pana premiéra, a z poněkud jiného pohledu.

Mám možná neskromnou ambici, protože to tady zaznívá už mnohokrát, jaksi se pokusit našeho pana premiéra edukovat, protože tady zaznívají z jeho úst některé věci, které jsou, řekněme, nesprávné nebo chybné. Jednak jsem pochopil z jeho projevu, kde říkal genocida a autokracie, že mezi to dělá rovnítko. Prosím, není tomu tak. Genocida je samozřejmě čištění genofondu, a to tím způsobem, že se jaksi potlačují geny nějakých untermenschů, čili to je genocida. Autokracie je forma vládnutí.

Dále bych vás při té příležitosti chtěl edukovat, že ta státní bezpečnost nebyla "štaci", jak jste zde říkal, ale "štázi". Dále minule jste říkal "genderová" politika - to není genderová politika, ale když tak "džendrová" politika. A včera jste použil slovo "rabuistika", tak to není rabuistika, ale rabulistika. Tolik jenom, když člověk používá některé výrazy, aby je používal tak, jak se používat mají. Doufám, že si to, pane premiére zapamatujete a pro příště, pokud budete používat cizích výrazů, tak v místech, kam patří, a správně, jak se vyslovují.

A teď k tomu meritornímu, to znamená k vlastnímu ústavu. Já myslím, že je naprosto nefér klást otázky, zda chceme, či nechceme poznat či vyrovnat se s minulostí. To samozřejmě všichni chceme, ale já se při té příležitosti musím ptát, a je mi strašně líto, jakou pozici má třeba česká historická věda. Podívejme se, za jaké platy, v jakých podmínkách pracují čeští historičtí vědci, historikové, za jaké peníze dělají naši archiváři. Zajímavé je, že to nikoho netrápí. Tady si myslím, že je zakopaný pes. My se musíme u každé takovéto instituce, která vzniká, nového úřadu - a po mém soudu to je spíš úřad než vědecká instituce - ptát na to, čemu my v medicíně říkáme cost benefit, tedy co to na jednu stranu stojí a na druhou stranu co to přinese, a současně, zda ty finanční prostředky, které to odčerpá, nelze využít někde jinde. Já se prostě nemohu smířit s tím, že čeští učitelé, čeští vědci, čeští zdravotníci jsou více či méně špatně placeni desítky let a nikoho to moc nezajímá. Tady se o tom ve Sněmovně žádné plamenné debaty nevedou. Prostě to je standard. Od dob Klausových vlád je to každému jedno, prostě učitelé a historici a vědci a lékaři a zdravotní sestry musejí dělat prostě za to, kolik jsme jim nadiktovali. To je v pořádku. Ale pak jsme tady schopni vést sáhodlouhé diskuse o tom, že zřizujeme nový úřad, a nikdo se ani nezeptá, kolik to bude stát. Proč proboha, když nám tak leží na srdci ta česká historická věda, neuděláme probůh lepší podmínky pro ty, kteří skutečně dělají roky za ubohé mzdy v mizerných podmínkách? To nás také nezajímá. Kdybych sem já přišel s návrhem na zřízení centra onkologického výzkumu v České republice za tyto peníze, kolik bude stát tento úřad, a s tímto počtem nových lidí, které tam zaměstnáte, tak vás to nebude zajímat. ODS bude první, která tady bude říkal: je to nesystémové, jsou to vyhozené peníze, prostě kdo má rakovinu, ať umře. Já se tady musím ptát, na co ty peníze vynakládáme, a zda ty stamiliony, které to bude stát, přinesou kýžený efekt. Já vůbec nemám problém s tím, aby se rozkrývala minulost, aby se pojmenovávaly věci, tak jak se staly - řádně, hluboce, široce, bez jakýchkoli ideologických nátlaků. Ale tady zřizujeme úřad - to není výzkumný ústav, ale úřad - který bude řízen Senátem. Prosím vás, tak já příště přijdu skutečně s návrhem onkologického výzkumného centra pro Českou republiku, který bude řídit tato Sněmovna. A bude ho řídit tato Sněmovna, bude mít správní radu a Sněmovna bude říkat, co mají zkoumat. Vždyť to přece není o vědě, to je skutečně o velmi zvláštním přístupu k vědeckému bádání.

Čili já zde chci slyšet od předkladatelů a ministra vnitra, protože když sem přicházíte s takovouto věcí, tak nechci od vás slyšet prázdné floskule, že chcete poznat historii, pojmenovat historii, rozkrýt ty věci - to chceme všichni. Já jsem první, který to chce - řádně, seriózně, vědecky, bez ideologických klišé, ať jsou vlevo nebo vpravo. A chci, aby na tom pracovali ti nejlepší čeští historičtí vědci. Ale současně mně tedy odpovězte a jasně řekněte, kolik bude stát státní rozpočet zřízení tohoto ústavu v prvním roce. Kolik bude stát provoz toho úřadu? Je pravda, že bude zaměstnávat 250 nových úředníků? Tak jak snižujete administrativu České republiky? Kolik tedy bude stát roční provoz? Toto řekněte a zamyslete se nad tím, zda tento objem peněz, který jde do stovek milionů až miliard za určité krátké časové období, nelze využít pro Českou republiku jinak. Opět připomínám, když sem příště přijdu s návrhem, aby tyto finanční prostředky šly do platů učitelů nebo vědců nebo zdravotníků, tak je pravá strana politického spektra s tímto návrhem vyhodí. Zamyslete se nad tím, zda ty peníze skutečně dáváme tam, kde mohou přinést České republice nějaký užitek.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásila paní poslankyně Kateřina Jacques, potom pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslankyně Kateřina Jacques: Vážený pane předsedající, já bych se ráda přihlásila také do lingvistického koutku pana kolegy Davida Ratha a vaším prostřednictvím bych pana předsedu Poslanecké sněmovny chtěla upozornit na to, že ministr zahraničních věcí se nejmenuje Karel Schwanzenberg, ale Karel Schwarzenberg. Rozdíl mezi pojmy schwanz a schwarz jsou takové, že schwanz znamená v českém překladu ocas, zatímco schwarz znamená černý. (Pobavení v sále.) Buďte tak laskav, vyřiďte to panu předsedovi.

A ještě jednu poznámku k těm nákladům na zřízení ústavu - nikoliv úřadu, jak hovořil pan kolega Rath. Tady se skutečně nejedná o zřízení úřadu, ale ústavu jako vědecké instituce. Hovořil jste o počtu 250 nových zaměstnanců. To pochopitelně nebudou noví zaměstnanci. Ze dvou třetin se jedná o archiváře, kteří už dnes ve stávajících archivech pracují, pouze asi 30 míst by mělo být vyhrazeno pro historiky, ale ani tito lidé se sem nenastěhují někde z okolních států, to jsou prostě lidé, kteří se historii věnují už teď, to znamená oni k nám nepřiplují odjinud, a asi dvacet zaměstnanců by se potom mělo věnovat ediční a výstavní činnosti.

O těch nákladech byste se býval dočetl, kdybyste se podíval do důvodové zprávy, tam to všechno je, ale jistě zástupce předkladatelů vám na to odpoví. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP