(16.10 hodin)
(pokračuje Zelenková)

Byla tady řeč o Polsku. Víte, ono je to pravda, ono opravdu není jednoduché tu reformovanou maturitu spustit. V řadě zemí, kde začala, bylo její spuštění provázeno problémy, a dokonce to někde stálo i hlavu ministra školství. Je to prostě pravda, není to jednoduchá věc, přesto to v jiných zemích dokázali.

Dámy a pánové, já už nebudu dál protahovat svoji argumentaci. Mohla bych se samozřejmě pustit do takových těch odbornějších věcí a reagovat na to, co tady říkal pan předseda školského výboru, kdy hovořil o 33procentní úspěšnosti a o tom, že to je málo. Prosím vás, to je právě ta koncepce reformy, to je právě ta dlouho diskutovaná koncepce reformy, která takto byla stanovena. Samozřejmě, že k tomu v protikladu by mohla být koncepce úplně jiná, která by hovořila o dvouúrovňové maturitě. Ono není skutečně jednoduché jedním testováním obsáhnout to široké vzdělanostní spektrum, které naše střední školy zaujímají, od těch řekněme nástavbových oborů, které navazují na tříleté učební obory, až po nějaká ta výběrová gymnázia. Skutečně je to obtížná věc, ale já myslím, že diskuse, podrobná odborná diskuse o tom není tématem vhodným pro tuto Poslaneckou sněmovnu. Je to tématem pro odborníky a ti odborníci v CERMAT a jinde už to dělali těch uplynulých deset let.

Dámy a pánové, navrhovatelé tohoto zákona i já osobně jsme si vědomi, že je třeba opravdu značné dávky odvahy k rozhodnutí o spuštění tak rozsáhlé, a řeknu dramatické, byť nesmírně potřebné změny v oblasti ukončování středoškolského studia. A já bych si moc přála, aby tato odvaha této Poslanecké sněmovně nechyběla. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Zelenkové. O slovo se přihlásila paní ministryně. Musím tedy konstatovat, že tím opět otevře rozpravu, kterou jsme předtím uzavřeli, ale v tom vám samozřejmě nemohu bránit, paní ministryně. Opravdu, přihlásila jste se o slovo a je to běžná praxe, to vůbec ničemu nevadí a nebrání. Berte to tak, že mé připomenutí bylo pouze připomenutím pro Sněmovnu, nikoli jakékoli bránění vám ve vystoupení. Určitě.

Slovo má paní ministryně Kuchtová.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Dana Kuchtová Já to tak, vážená paní předsedající, vůbec neberu, já se tady k mikrofonu nederu. Já jenom, že paní poslankyně se mě něco zeptala, tak jsem si myslela, že jí mám odpovědět. Řečnická otázka - dobře, tak v tom případě vám řečnicky odpovím pak ve foyeru.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Hlásí se, prosím, někdo do rozpravy? Není tomu tak, opět uzavírám rozpravu. Se závěrečným slovem pan poslanec Walter Bartoš.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, já nechci žádné dlouhé závěrečné slovo, jenom několik krátkých poznámek.

Paní kolegyně předkladatelka se ptala, jaké má dnes stát validní údaje o kvalitě vzdělávání, pokud není státní maturita. Pokud by dobře poslouchala mé vystoupení, tak on je nebude mít ani po zavedení státní maturity. Já myslím, že jsem docela podrobně vysvětlil, proč je nebude mít, na těch třech žácích atd. To byl jenom takový malý segment.

Nicméně když se tady mluvilo o zahraničních zkušenostech, rád bych řekl jednu větu, kterou považuji za naprosto zásadní. V roce 2004 jsme tady přijali školský zákon. Ten školský zákon prošel rozdílem jednoho jediného hlasu. Situace v této Sněmovně je taková pořád. Pořád tady procházejí nebo neprocházejí návrhy o jeden, o dva hlasy a jsou tady dva bloky. Já to Maďarsko zmiňuji z toho důvodu, že tam se ty dva bloky domluvily a přijaly reformu školství, která byla přijata drtivou většinou celého zákonodárného sboru. Já si myslím, že my to musíme udělat také tak, protože není možné měnit podmínky dětem ve školách podle toho, kdo zrovna vyhrál v tomto státě volby. Vzdělávací systém musí být stabilní. A tím, kolegové ze sociální demokracie, že jste prosadili zákon o jeden hlas, jste zadělali na tento problém. To je podstata problému, a proto se tady dneska hádáme o státních maturitách.

Vážená paní místopředsedkyně, shrnutí rozpravy bude velice rychlé. Vystoupilo celkem pět řečníků, z toho paní ministryně Kuchtová třikrát - počítám i to poslední vystoupení, protože to už bylo také vystoupení. Paní poslankyně Bohdalová jednou, já jednou, pan kolega Bičík jednou, paní kolegyně Mertinová. Nepočítám paní předkladatelku, protože ta uváděla a pak reagovala v závěrečné řeči.

Byl vznesen návrh na zamítnutí, a to mou osobou, a proto vás prosím, abyste o něm nechala hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Dostala jsem žádost o odhlášení, takže vás tedy odhlašuji a zároveň prosím o vaše opětovné přihlášení.

Přivolávám gongem všechny kolegy do Poslanecké sněmovny, a než se dostaví, mám pro vás dvě oznámení. První je písemná omluva z dnešního jednání od paní poslankyně Anny Čurdové ze zdravotních důvodů. Druhé - paní kolegyně Mertinová přinesla sem k řídicímu stolku peněženku, kterou nalezla. Prosím tedy její majitelku či majitele, aby se o ni přihlásili. Je tady u mě. Pokud nebude nikdo, kdo by si ji vyzvedl, předám ji Kanceláři Sněmovny a pak o ní bude rozhodnuto dále. Peněženka je tady.

 

Doufám, že všichni už jsou v Poslanecké sněmovně, a budeme rozhodovat o návrhu, který padl, a to je o návrhu zamítnout předložený návrh v prvém čtení.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 100. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 100 přítomno 183, pro 91, proti 88. Tento návrh nebyl přijat.

 

Prosím o chvilku strpení, protože proběhne kontrola tohoto hlasování. (Krátká pauza.) Je námitka? Zeptám se těch, kteří kontrolovali hlasování. Námitka není.

 

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Zeptám se na jiný návrh na přikázání dalšímu výboru. Není takový návrh, budeme tedy hlasovat.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 101. Táži se, kdo souhlasí s přikázáním výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Kdo je proti tomuto přikázání?

V hlasování pořadové číslo 101 přítomno 184, pro 172, proti nikdo. Návrh byl přijat.Konstatuji, že návrh zákona byl přikázán k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

 

Tím končí prvé čtení sněmovního tisku 136, bod číslo 18. Děkuji paní navrhovatelce, děkuji panu zpravodaji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP