(15.00 hodin)
(pokračuje Jičínský)

Jinak z hlediska ústavněprávního si myslím, že partnerem české vlády na ústavně politické rovině je Poslanecká sněmovna a že z tohoto hlediska je zbytečnou komplikací chtít do toho vtahovat Senát. Protože pokud bychom chtěli být kategoričtí, tak samozřejmě i na rakouské úrovni, protože to je federální orgán, existuje Spolková rada, ale ta má jinou pozici, a já si nemyslím, že je účelné do toho vtahovat Senát. Tady jde o vztahy vlády a té parlamentní komory, jíž je vláda odpovědná, a v tomto směru si myslím, že komise Poslanecké sněmovny stačí.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Slova se ujme pan poslanec Milan Urban, zatím poslední přihlášený.

 

Poslanec Milan Urban: Vážená paní místopředsedkyně, pane předsedo, kolegyně, kolegové, já tomu rozumím, tomu závěru premiérů, a to tak, že se jedná o jakési politické alibi. A politické alibi hlavně na té rakouské straně. U nás je ta dohoda prezentována jako jakýsi kompromis, remíza, dobrý výsledek. Pan premiér tady říkal, že alespoň tak skončí ten nekonečný příběh. Já si ale naopak, pane premiére, myslím, že ten nekonečný příběh bude mít další kapitoly. Protože Česká republika je si jista, že plní Melkskou dohodu. Že se vedou spory o výklad slov, co je to uvedení do komerčního provozu, to já samozřejmě vím. Podle českého práva je uvedení do komerčního provozu kolaudace, podle rakouského výkladu je to, až to schválí rakouská strana, když to zjednoduším.

Já tomu samozřejmě rozumím, vím, že to je velké politické téma na straně Rakouska. Na druhou stranu my jsme suverénní stát a měli bychom hájit naše závěry směrem k té Melkské dohodě.

Já si myslím, že parlamentní komise je sice politicky zajímavá věc, ale mám určité pochybnosti o tom, k jakým závěrům dospěje. Zřejmě k takovým, že na české straně budeme říkat totéž, co říkáme k Melkské dohodě, tedy že je vše v pořádku, z rakouské strany se zřejmě dozvíme, že máme okamžitě Temelín zastavit, protože nesplňuje nějaké normy a požadavky. To se zřejmě stane v průběhu několika dalších let. Dovedu si představit medializaci, která bude v průběhu těch jednání této společné komise probíhat.

Já tedy nemám nic proti tomu, aby poslanci čeští nebo rakouští navštěvovali Temelín, mimochodem to mohou dělat i teď a nemusí na to být zřizována žádná komise, ale nevidím v tom žádnou jinou logiku než to, že se jedná o politický alibismus a že my to v této chvíli s tou rakouskou stranou prohráváme. Prohráváme dobrovolně, přestože argumenty jsou podle mého názoru na naší straně. Já v tom nevidím ukončení nekonečného příběhu, ale naopak vidím v tom nový začátek nekonečného příběhu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci - ještě do rozpravy předkladatel pan místopředseda Filip. (Protestní hlasy proti pokračující diskusi.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, paní a pánové, já to nepovažuji za alibismus ani za nový začátek, já rozumím kolegu Urbanovi. Chci dodat jediné - že jednáním ještě nikdo nic nezkazil. A v tomto ohledu jsem přesvědčen, že náš postup je správný. Protože my se toho jednání a té naší pravdy, pravdy na české straně, nijak nebojíme. Dokonce si myslím, že ji můžeme mezinárodněprávně i ustát a obhájit v každém kroku, který jsme udělali.

Myslím si, tak jako ty vztahy mezi Rakouskou republikou a Českou republikou svým způsobem nabraly nové dimenze právě po dohodě z Melku a přestalo to být tím základním problémem, tak teď chceme dosáhnout téhož. To znamená, že my jsme suverénním státem, Rakousko nemá co mluvit do toho, co my kolaudujeme nebo nekolaudujeme a co provozujeme, to je evidentní.

A pokud jde o obsah jednání, které jsme vedli s předsedou Poslanecké sněmovny a s celou delegací vedení Poslanecké sněmovny s panem kancléřem Gusenbauerem, podotýkám, že nejen já jsem uvedl to základní. A tím základním je jednoduchá věc. Pokud někdo mluví, a Rakousko mluví o evropské ústavě, respektive návrhu evropské ústavní smlouvy v jejím původním znění, kterou většina českých politiků považuje za mrtvou, pak musím říci, že podle této smlouvy, podle tohoto návrhu je jasné, že základem energetické koncepce celé Evropské unie je právě jaderná energetika. A v tomto ohledu se bude muset vypořádávat Rakousko s tímto požadavkem, nikoliv Česká republika.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dalším přihlášeným do obecné rozpravy je pan poslanec Oldřich Vojíř. Máte slovo, pane poslanče. (Protestní hlasy proti pokračující rozpravě.)

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane premiére, dámy a pánové, opravdu vás nezdržím dlouho. Nicméně jsem považoval za vhodné přičinit pár slov k tomu, co se zde nyní projednává.

Chtěl bych se ubezpečit při tomto projednávání, a právě teď na začátku, že naše politická reprezentace, byť je, co se týká Parlamentu, složena z pěti stran, mimo Parlament jich je daleko více, dokáže hájit v tomto případě opravdu zájmy České republiky. Já vím, že rozličné strany mohou mít trochu jiný názor na to, jestli obecně jaderná energetika ano, či ne. Ale samozřejmě že v tomto případě nejde o obecný pohled na danou věc.

My tady vedeme jakýsi - v uvozovkách - spor, a obhajobu, o trošku speciální jadernou elektrárnu v Temelíně, která je hybridem ruské a americké technologie, a z toho lze také vyčíst, že kdyby docházelo ke profitům například v Bulharsku, tak tento typ technologií by mohl být zajímavý a pro nás ve finále také příznivý, protože tuto technologii už umíme zvládat. To znamená, že to jsou věci, které my si zde musíme říci a musíme se pokusit stejně jako na té technické úrovni, kdy já mám informace, že jsme velmi jednotní, protože technika nejde ohýbat zleva doprava, tam prostě ta data dodáváme a je to v pořádku, a tudíž Melk plníme, tak abychom vysokou míru jednotnosti nalezli i při té politické diskusi s kolegy z rakouského parlamentu. To je jedna rovina.

Druhá rovina, kterou nabízím, a mohla by vyřešit možná ten problém obecněji v rámci Evropy - diskutovat poté ne pouze o jaderné elektrárně Temelín, ale přenést to na otázku jaderné energetiky v rámci Evropy. Protože to je něco, co nás bude velmi zajímat. A samozřejmě že Česká republika v tomto kontextu může sehrávat velmi důležitou roli i z toho pohledu, že zvládá tyto technologie. To je vše, dámy a pánové.

Z tohoto pohledu si myslím, že bychom měli tuto komisi nebo tento orgán zřídit. Ale podotýkám, měli bychom se být vzájemně schopni informovat a utvrzovat o tom, že budeme jednat s vysokou mírou loajality k České republice.

Děkuji pěkně za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, pane poslanče. Žádnou další přihlášku do obecné rozpravy nevidím, takže obecnou rozpravu končím.

Jenom se ujistím společně s panem navrhovatelem, že nyní je právě čas pro hlasování o přerušení projednávání bodu Návrh na zřízení stálé komise atd. Je tomu tak?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, paní předsedající. Podal jsem návrh na přerušení tohoto bodu do příští schůze. To znamená, že bychom se jím zabývali až na příští schůzi Poslanecké sněmovny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP