(16.10 hodin)

Poslanec Jan Bauer: Kolegyně a kolegové, já se omlouvám, zpochybňuji hlasování. Hlasoval jsem proti, na sjetině mám pro. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo s touto námitkou souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 38 z přítomných 185 poslankyň a poslanců pro návrh 153, proti 4. Konstatuji, že s námitkou byl vysloven souhlas.

 

Nyní budeme znovu hlasovat o návrhu pana poslance Exnera, který navrhl zařadit nový bod - Postoj České republiky k jednání o statutu Kosova.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 39 z přítomných 185 poslankyň a poslanců pro návrh 91, proti 70. Konstatuji, že s tímto návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Dále byl návrh pana poslance Kvapila, ale o tom jsme již hlasovali, takže ten již hlasovat nebudeme.

Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, podle mých záznamů jsme hlasovali o všech návrzích, které jste načetli. Nemá nikdo námitek? Nemá.

 

Nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 14. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen a upraven schválenými pozměňovacími návrhy.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 40 z přítomných 184 poslankyň a poslanců pro návrh 169, proti 2. Konstatuji, že pořad schůze byl schválen.

 

Předávám řízení paní kolegyni Talmanové.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Dobré odpoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolím si otevřít první bod našeho dnešního jednání, kterým je

 

1.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb.,
o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti
/sněmovní tisk 84/3/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacím návrhem. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 84/4.

Ráda bych mezi námi přivítala pana senátora Rostislava Slavotínka, který je již přítomen. Vážený pane senátore, prosím, zaujměte místo u stolku předkladatelů, a prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil předseda vlády pan Mirek Topolánek. Pane premiére, ujměte se, prosím, slova. (Předseda vlády nereaguje.) Pane premiére, omlouvám se, bohužel jsme už u projednávání bodu, jehož jste předkladatelem, a poprosím vás tedy, abyste se vyjádřil za navrhovatele k usnesení Senátu. Je to bod číslo 1, sněmovní tisk 84/3.

(Smích a hluk v sále.)

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji za slovo. Já se omlouvám. Jak už jsem jednou tady poznamenal, jsem trochu nahluchlý, a proto jsem nepostřehl své jméno.

Novela, kterou Senát vrací, která se týká zákona o utajovaných skutečnostech, se vrací s drobnou změnou, kdy vyjímá z toho výčtu osob osoby, které spadají do prezidia NKÚ. My jsme při projednávání chtěli respektovat požadavek víceméně centrály NATO, proto jsme šli na minimální výčet těch osob, kterých se nebude týkat tento zákon o utajovaných skutečnostech, které budou vyňaty z tohoto režimu, a týkalo se to prezidenta, premiéra, předsedů obou komor a ministra zahraničí. Já připomínám - abych tedy řekl, ten senátní návrh mě neruší, myslím si, že pro něj můžeme klidně hlasovat, on tu novelu vylepšuje; protože, tak jak slíbil dnešní ředitel Národního bezpečnostního úřadu, který spadá do mé kompetence, bude připravena rozsáhlejší novela, která se nebude týkat jenom osob, které budou vyňaty z tohoto režimu, ale hlavně bude upravovat jednotlivé režimy a povinnosti pro jednotlivé stupně utajení, takže v této chvíli já klidně podpořím tu senátní verzi.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji. Přeje si vyjádřit se k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu zpravodaj výboru pro obranu pan poslanec Jan Klas? Nepřeje.

Otevírám rozpravu, ve které, předpokládám, jako první vystoupí, a tímto udílím slovo panu senátoru Rostislavu Slavotínkovi.

 

Senátor Rostislav Slavotínek: Dobré odpoledne, vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, vážení kolegové poslanci a kolegyně poslankyně, pan premiér zhruba řekl, o co se jedná. Ten vládní návrh novely má řešit, respektovat výsledky inspekce pracovníků bezpečnostního úřadu NATO, kteří shledali ten původní návrh nedostatečným v ochraně utajovaných skutečností cizí moci. Co se týče utajovaných skutečností domácího původu, tam žádné problémy nebyly. Poslanecká sněmovna však přijala pozměňovací návrh, který redukoval i přístup k utajovaným skutečnostem domácího původu, a sice o 15 členů Nejvyššího kontrolního úřadu. Je třeba říci, že pořád zůstává přístup bez nutného oprávnění pro několik tisíc lidí, konkrétně asi 3300 různých osob, které mají doposud a budou mít i nadále přístup k utajovaným skutečnostem domácího původu.

Náš pozměňovací návrh reagoval na požadavek a upozornění pana předsedy Nejvyššího kontrolního úřadu Dohnala, který konstatoval, že vynětí pracovníků Nejvyššího kontrolního úřadu může výrazně zkomplikovat některé kontrolní akce, které Nejvyšší kontrolní úřad koná v této věci, nejméně na dobu několika měsíců, než by pracovníci kontrolního úřadu získali potřebná oprávnění.

Domníváme se, že na základě těchto skutečností, které jsem uvedl, to znamená, že pořád zůstává velký počet osob, které bez oprávnění mohou přijít do kontaktu s utajovanými skutečnostmi domácího původu, je redukce o 15 členů kontrolního úřadu celkem nadbytečná, a doporučuji stejně jako výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu a plénum Senátu pozměňovací návrh našeho Senátu přijmout. Spočívá v tom, že se vypustí pozměňovací návrh přijatý v Poslanecké sněmovně, který redukuje ten počet o 15 členů Nejvyššího kontrolního úřadu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Nemám žádnou písemnou přihlášku do rozpravy. Táži se, zdali si někdo přeje v této rozpravě vystoupit ještě nyní. Není tomu tak, takže rozpravu končím. Požádám předkladatele - ale předpokládám, že nebude chtít využít možnosti svého závěrečného slova.

Můžeme přistoupit k hlasování. Podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny k přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Dovolte mi tedy, abych přednesla návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, podle sněmovního tisku 84/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 84/4."

Než zahájím samotné hlasování, na žádost z pléna vás ještě odhlásím a požádám vás o novou registraci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP