(9.30 hodin)

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji, pane předsedající. Paní a pánové, já nemám až tak velký problém s tím, že se navrhuje přeřazení bodu, koneckonců pro mě to znamená, že je jistota, nebo téměř jistota, velká naděje, řekněme si to tak, že bod bude projednán. Pro mě je to skutečně naděje. Ale chtěl bych požádat, abychom přece jenom zákon o jednacím řádu dodržovali lépe než dosud a abychom nevstupovali doprostřed rozjednaného bodu s jinými návrhy. Děkuji. (Ojedinělý potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Ano. Nicméně snažím se… Prosím, paní poslankyně ještě.

 

Poslankyně Kateřina Jacques: Pane předsedo, já tuto výtku přijímám, velice se všem omlouvám. A přijměte tu moji omluvu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Já to také nepokládám za ideální. Bylo by dobré, kdybychom tyto návrhy hlasovali v jednom balíku, ale když tedy už se to stalo. Je tady ten návrh. Já o něm tedy nechám neprodleně hlasovat, abychom se s ním vypořádali, a doufám, že to bylo mimořádné.

Takže budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Kateřiny Jacques, která navrhuje ještě jednu změnu programu. Je to návrh, abychom ten bod, který se týká referenda…

Pan poslanec Šenfeld.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Pane místopředsedo, vážení kolegové, já se omlouvám, že do toho vstupuji, ale myslím si, že se jedná o bod 34, a ne 36.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Třicet čtyři. Ano? Dobrá. Jedná se o bod 34, je to referendum k protiraketové základně. Snad to je jasné. Je to bod 34. A ten návrh byl, abychom tento bod přeřadili z tohoto pátku na o týden později příští pátek a pevně ho zařadili po pevně zařazených bodech. Takto zněl návrh. Zvoním, aby se poslanci ještě zúčastnili, kteří mají zájem se zúčastnit tohoto hlasování, které se týká programu schůze.

 

Takže prosím vás, ještě jedno hlasování k programu schůze. Opakuji: bod 34, pevné zařazení z tohoto pátku na příští pátek jako pevně zařazený bod po pevně zařazených bodech.

Kdo s tím souhlasí, budeme hlasovat. Zahajuji hlasování. Kdo je pro toto pevné zařazení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování má pořadové číslo 51. Přítomno 177, pro hlasovalo 128, proti 3. Takže tento návrh byl přijat a to referendum budeme projednávat jako pevně zařazený bod až v pátek příští týden.

 

Tak. Ještě jednou tedy prosím, aby se to příště už takto neopakovalo.

 

A můžeme se vrátit do toho bodu, který jsme už začali projednávat, a to je bod 46. My jsme slyšeli úvodní slovo pana minstra Schwarzenberga, slyšeli jsme slovo zpravodajky, paní poslankyně Kateřiny Konečné. A teď otevírám rozpravu, otevírám rozpravu ve druhém čtení k této smlouvě. Nikdo se nehlásí do rozpravy? V tom případě rozpravu ukončím a budeme hlasovat o navrženém usnesení. Máme usnesení, které je navrženo zahraničním výborem pod číslem 152. O tomto usnesení bychom měli hlasovat. Usnesení máte, budeme o něm hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout usnesení k tomuto bodu 46, tak jak nám ho zahraniční výbor navrhl, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 52. Přítomno je 177 poslanců, pro hlasovalo 150, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Takže končíme bod 46 a máme tu další bod. Dalším bodem je - 47 jsme vyřadili - bod číslo

 

9.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně
některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší), ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 161/ - druhé čtení

 

Takže bych požádal ministra životního prostředí Martina Bursíka, aby nám tento zákon uvedl. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, předkládám ve druhém čtení návrh zákona, který je zaměřen na komplexní úpravu problematiky biopaliv a uplatnění biopaliv v dopravě, a jde o novelu zákona 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší. Ten návrh je zde ve druhém čtení, řeší nahrazení stanoveného objemu motorových benzinů a nafty biopalivy, a jde o plnění závazku podle směrnice 30 z roku 2003 o podpoře využívání biopaliv nebo obnovitelných paliv v dopravě.

Návrh zákona projednaly celkem tři výbory - výbor pro životní prostředí jako garanční výbor, poté zemědělský výbor a kontrolní výbor. Diskutovala se celá řada témat, především kontrolní mechanismy ve vztahu k možným daňovým únikům, jaká má být výše přimíchávaných biopaliv do benzinu a nafty, a také datum nabytí účinnosti zákona, specificky kvůli tomu, že poslanci ve výborech projevili zájem o to, aby datum uvalení povinnosti na přimíchávání metylesteru řepkového oleje do motorové nafty, aby k tomuto došlo v kratším termínu, resp. dříve nežli k 1. lednu 2008, tak jak předkládá vládní návrh zákona.

K tomu dřívějšímu zavedení povinnosti přimíchávat MEŘO do motorového nafty se objevily dva pozměňovací návrhy. Obecně si myslím, že zkrácení toho termínu je věc, která je přínosná a je i možná. Jeden návrh přišel z výboru pro životní prostředí. Ten navrhuje Poslanecké sněmovně, aby tato povinnost byla k 1. září 2007. Druhý návrh zemědělského výboru navrhuje, aby datum zavedení této povinnosti bylo ke dni vyhlášení zákona ve Sbírce zákonů. Předpokládám, že tyto dva návrhy budou načteny tady v plénu.

Podle mého názoru je vhodnější, aby ta povinnost byla stanovena k prvnímu dni měsíce, protože s tím souvisí povinnosti vést evidenci, podávat hlášení, kontrolní orgány musí připravit k tomu institucionálně veškeré potřebné mechanismy. Takže já se za předkladatele přikláním k návrhu výboru pro životní prostředí, tedy ke zkrácení té lhůty, ale k 1. září 2007.

Další pozměňovací návrh, ke kterému bych se rád vyjádřil, byl vznesen a uplatněn v zemědělském výboru a týká se zkrácení období, ve kterém má dojít k plnění povinnosti uvádět do volného oběhu stanovené množství biopaliv, a to z jednoho roku na pololetí. To znamená, že pro toho, kdo uvádí na trh motorová paliva, lhůta by byla stanovena pololetní, a nikoliv jednoho roku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP