(14.40 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Poslanecká sněmovna - opakuji již potřetí - uložila vládě, aby schodek vypořádala tímto způsobem. A vláda přesně tak, jak má uloženo zákonem o státním rozpočtu, Poslanecké sněmovně tento návrh zákona předkládá. Jestliže rozpočtový výbor nesouhlasí s tímto krokem, pak logicky a s veškerou úctou a pokorou si dovolím zpravodaje rozpočtového výboru zeptat, zda ten nesouhlas je dán proto, že ten návrh zákona je zpracován špatně, nebo zda vláda nepochopila zadání Poslanecké sněmovny, anebo zda je to proto, že i když dobře víme, že žádné jiné řešení neexistuje, žádné řešení přijmout nechceme, protože čím hůře, tím lépe. Pokládám tu odpověď za důležitou pro to, abychom si vyjasnili další možné postupy vlády v krytí deficitu státního rozpočtu.

Děkuji za pochopení, které Poslanecká sněmovna má, když jsem si já dovolil položit tyto otázky.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře, za toto úvodní slovo.

Nyní oznámím, že návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru a výbor nám předložil zprávu o projednání. Tato zpráva byla předložena jako sněmovní tisk 148/Z a já požádám zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Pavla Suchánka, aby nás s tímto usnesením seznámil.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, rozpočtový výbor na svém zasedání 11. dubna nepřijal žádné usnesení.

Odpověděl bych tím panu ministru Kalouskovi na jeho otázku: Nepřijal toto usnesení, protože byla slabá účast některých poslaneckých klubů na tomto výboru.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To bylo slovo zpravodaje rozpočtového výboru. Otvírám obecnou rozpravu a oznamuji ctěným kolegyním a kolegům, že nemám žádnou písemnou přihlášku do této rozpravy. Proto se ptám, zda chce někdo k tomuto projednávanému bodu vystoupit a hlásí se z místa. Není taková přihláška. Končím tedy obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou, opět bez písemných přihlášek, a tedy opět se vás ptám na případnou přihlášku z místa. Není taková přihláška. Končím také podrobnou rozpravu.

Nezazněly žádné návrhy, o kterých by bylo možno nyní hlasovat, proto končím druhé čtení tohoto návrhu zákona. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji. Děkuji vám všem, kteří jste se podíleli na projednávání tohoto bodu, a končím projednávání bodu číslo 14, sněmovního tisku 148 v druhém čtení.

 

Je před námi projednávání bodu číslo 16, které zahajuji. Tímto bodem je

 

16.
Návrh zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně
utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti
/sněmovní tisk 98/ - druhé čtení

 

Vítám mezi námi náměstka primátora hlavního města Prahy pana Rudolfa Blažka, kterého poprosím, aby tento návrh uvedl.

 

Náměstek primátora hl. m. Prahy Rudolf Blažek: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, jako zástupce města Prahy předkládám návrh zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a bezpečnostní způsobilosti. O důvodech, které nás vedly k tomuto návrhu zákona, jsem již podrobně referoval v rámci prvního čtení, přesto mi dovolte, abych tyto důvody velmi krátce zrekapituloval.

V platném znění zákona není výslovně upraveno, kdo se rozumí odpovědnou osobou městských částí hlavního města Prahy, a v souvislosti s právním postavením těchto městských částí a zejména s odkazem na citlivost záležitostí, které upravuje tento zákon, jsme se rozhodli navrhnout takovou úpravu, která by tuto nepřesnost odstranila, respektive odstranila určité nejasnosti ve výkladu, ke kterým by mohlo v budoucnosti docházet. Navržená změna spočívá v doplnění ustanovení § 2 o další bod tak, že u městské části v Praze se rozumí odpovědnou osobou ve smyslu zákona tajemník úřadu, a není-li jej, starosta.

V rámci prvého čtení jsem za zpracovatele vyslovil i souhlas se stanoviskem vlády, které představuje v podstatě účelné zpřesnění dikce zákona.

Závěrem mi dovolte se ještě vyjádřit k usnesení výboru pro obranu. S těmi oběma připomínkami, které odsouhlasil výbor, souhlasím. Pouze se domnívám, že tu zkratku "hl.m." by bylo dobré rozepsat a vypsat slovy "hlavního města".

Dámy a pánové, děkuji za vaši pozornost a doufám, že tento návrh podpoříte. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu náměstkovi a řeknu, že předložený návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro obranu. Usnesení tohoto výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 98/2.

Dodám k této informaci to, že u mě právě byl pan zpravodaj Jan Klas, který žádá Sněmovnu o pětiminutovou pauzu, protože podklady, které potřebuje coby zpravodaj k tomuto bodu, má ve své kanceláři a právě pro ně pospíchá. Čili vyhlašuji přestávku do 14 hodin 50 minut a děkuji vám za pochopení.

 

(Jednání přerušeno ve 14.45 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP