(11.20 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru vnitra a informatiky Ivanu Langerovi. Nyní požádám o zpravodajskou zprávu zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Tomáše Kladívka. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Kladívko: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážený pane premiére, vážená vládo, kolegyně a kolegové, vláda České republiky předkládá Poslanecké sněmovně tisk číslo 187, kterým se mění některé zákony související se vstupem České republiky do schengenského prostoru. Úmluva k provedení schengenské dohody byla uzavřena dne 14. června 1985 mezi vládami států hospodářské unie Beneluxu, Spolkové republiky Německo, Francouzské republiky a upravovala podmínky pro postupné odstraňování kontrol na společných hranicích Belgického království, Spolkové republiky Německo, Francouzské republiky, Lucemburského velkovévodství a Nizozemského království. Dnes, necelých 22 let po tomto aktu, je Česká republika plně připravena přistoupit k této dohodě.

Zapojení České republiky do schengenského prostoru bez kontrol na vnitřních hranicích bude zásadním přínosem členství České republiky v Evropské unii, a proto představuje jednu z priorit české vlády a mělo by být i prioritou obou komor českého Parlamentu. Česká republika usiluje o vstup do schengenského prostoru k 31. prosinci 2007. Rozšíření schengenského prostoru o nové členské státy Evropské unie mimo Kypr k tomuto datu bylo potvrzeno na zasedání Rady Evropské unie dne 5. prosince 2006, a to za podmínky splnění všech schengenských standardů, včetně zprovoznění schengenského informačního systému v příslušném státě. Z tohoto důvodu je nezbytné, aby nejpozději k 1. září 2007 byly plně implementovány všechny právní dokumenty související s připojením České republiky k schengenskému informačnímu systému. Česká republika již značnou část schengenského acquis implementovala a předkládaný zákon završuje celý tento proces tím, že vytváří právní podmínky fungování schengenského informačního systému v České republice.

V této souvislosti vláda v tisku 187 navrhuje změny 14 zákonů. Zde bych chtěl upozornit zejména na změnu zákona č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, kde na Policii České republiky, resp. na Policejní prezidium, přechází centrální zodpovědnost za provozování celé národní součásti schengenského informačního systému a vybavuje policii příslušnými pravomocemi.

Další ze základních změn je změna zákona 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním, tzv. trestním řádu, a to zejména v tom smyslu, aby byly za účelem využívání schengenského informačního systému pro potřeby trestního řízení zajištěny informační toky mezi justičními orgány na straně jedné a Policií České republiky na straně druhé jako národního provozovatele informačního systému.

Další zásadní změnou je úprava zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců, kde se navrhují změny upřesňující přeshraniční rozměr rozhodnutí o správním vyhoštění, upravující výčet údajů vkládaných do schengenského informačního systému a stanovující působnost ředitelství Služby cizinecké a pohraniční policie k vkládání záznamu o cizincích za účelem odepření vstupu a pobytu do schengenského informačního systému. A co je důležité, včetně výčtu institucí s právem přístupu k tomuto systému.

Celkové výdaje spojené s dokončením přípravy České republiky v oblasti zapojování do schengenského prostoru pro rok 2007 se předpokládají v objemu 516,691 mil. Kč.

Vzhledem k tomu, že pro úspěšný vstup České republiky do schengenského prostoru nejpozději do 31. prosince letošního roku je nutné, aby se Česká republika zapojila do schengenského informačního systému již v okamžiku jeho spuštění pro nové členské státy - to je ten termín 1. září 2007 - navrhuje vláda, aby návrh zákona byl Poslaneckou sněmovnou schválen již v prvém čtení podle § 90 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Já jako zpravodaj toto řešení Sněmovně doporučuji.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji Tomáši Kladívkovi a otevírám obecnou rozpravu. Mám do ní jednu písemnou přihlášku, a to pana poslance Ondřeje Lišky. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Liška: Děkuji. Dobrý den. Vystoupím jenom velmi stručně.

Já bych potvrdil slovo předkladatele. Náš výbor, výbor pro evropské záležitosti, o tomto operativně a v dobré spolupráci s Ministerstvem vnitra jednal. Většina těch argumentů zde již byla řečena. Dovolím si jen zopakovat, že rutinní provoz je třeba zahájit ještě před odstraněním kontrol na vnitřních hranicích ve všech zemích usilujících o vstup do schengenského prostoru. To je nutné zejména s ohledem na požadavek včasného ověření řádného fungování systému, a to v reálných podmínkách. Proto lze předpokládat, že SIS bude v České republice a v dalších nových členských státech spuštěn již v září 2007. A pro úspěšný vstup České republiky do schengenského prostoru je tedy naprosto nezbytné, aby nejpozději k 1. 9. 2007 plně implementovala veškeré právní dokumenty související s připojením České republiky k systému.

Proto náš výbor doporučil Poslanecké sněmovně, aby návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti se vstupem České republiky do schengenského prostoru, schválila již v prvním čtení, a to podle § 90 odst. 2 zákona. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nemám žádnou další přihlášku do obecné rozpravy. Ptám se, kdo se ještě hlásí. Než ji ukončím, jsem povinen říci, že návrh podle § 90 odst. 2 nelze projednat, vznesou-li proti němu před ukončením obecné rozpravy námitku nejméně dva poslanecké kluby nebo 50 poslanců. V tomto případě pokračuje projednávání podle § 90 odst. 7. Návrh lze vrátit navrhovateli k dopracování, zamítnout či přikázat k projednání výborům.

Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Postupujeme podle toho, jak vláda navrhla, podle § 90 odst. 2.

Nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu, a to hlasováním. Pokusím se přivolat ty, kteří mají zájem o toto procedurální rozhodnutí, a přednesu návrh usnesení. Předtím vás ještě odhlásím a požádám o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami.

Před hlasováním přednesu tento návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 187 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 94 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 94 ze 139 přítomných pro 139, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Pan ministr vnitra a informatiky Ivan Langer. Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra a ministr informatiky ČR Ivan Langer Dovolte mi, kolegyně a kolegové, abych vám poděkoval za tento přístup. Tento krok je nesmírně důležitý k dosažení toho cíle, o kterém jsem hovořil. Není to krok poslední, nicméně je nesmírně důležitý, a mě velmi těší, že Poslanecká sněmovna v takovýchto klíčových zahraničněpolitických tématech dokáže najít absolutní shodu. Velmi si toho vážím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Zahajuji podrobnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Podotýkám, že v podrobné rozpravě nelze podat pozměňovací nebo jiné návrhy a lze pouze navrhnout opravu data účinnosti v návrhu a jeho legislativně technických, gramatických, písemných nebo tiskových chyb.

Protože žádná přihláška do podrobné rozpravy nepřišla, ani jsem nikoho neviděl, končím podrobnou rozpravu.

Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti se vstupem České republiky do schengenského prostoru, podle sněmovního tisku 187."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 95 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 95 z přítomných 147 pro 144, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji zpravodaji. Končím bod č. 18. Prosím, pane ministře.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP