(17.40 hodin)
(pokračuje Mazuchová)

Pane ministře, chci se zde zeptat, jak je možné, že i přes vaše mediální vyjadřování o panu Čunkovi má u vás předseda lidovců stále zelenou. Občané i my všichni jsme měli možnost v předchozích několika týdnech sledovat vaše mediální výstupy, ve kterých jste naznačil odchod vaší strany z koalice nebo požadavek na jednoznačnou dohodu koalice o odstoupení Jiřího Čunka z vlády. Nic se však nestalo. Chci se tedy zeptat, zda budete o celé věci pouze mluvit jako doposud, nebo opravdu něco uděláte.

Opět budu citovat, zdůrazňuji, z 21. března, což je téměř měsíc nebo více než měsíc: "Jestli se něco do pátku nestane podstatného, tak zhruba budu navrhovat na tom jednání radikální řešení." Do pátku je zde zmíněno. Chci se vás zeptat, do kterého pátku se má stát něco podstatného, a žádám vás tedy, moje otázka zní: Řekněte před Sněmovnou, i když silně prořídlou, názor váš na setrvání pana Čunka ve vládě, a zároveň tedy Strany zelených, nebo přiznejte, že to bylo jen mediální mámení a prodlužování situace.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: K výzvě, nikoliv k otázce se vyjádří místopředseda vlády a ministr životního prostředí pan Martin Bursík.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Paní poslankyně, děkuji vám za asertivně položené otázky. Já se vám na to pokusím odpovědět.

Nejsem si úplně jistý, jestli tu interpelaci adresujete tomu správnému aktérovi. Tím chci zdůraznit to, že si myslím, že primárně problém Jiřího Čunka je problémem KDU-ČSL a sekundárně je problémem předsedy vlády, který má z ústavy kompetenci navrhovat na jmenování a odvolávat ministry vlády, a teprve v pořadí třetím je Strana zelených. Vaše vystoupení vlastně naznačovalo, že to je jenom nějaká rétorika, a vyzývalo Stranu zelených k nějaké akci, abychom tedy něco udělali. Vlastně jste naznačila, že když tedy ne pan Čunek, tak že bychom z té vlády mohli odejít my. Já se vám pokusím jednak shrnout tu dnešní pozici Strany zelených a jednak doložit, že naše pozice ve vztahu k tomuto problému, což je problém koaliční vlády, že to naše stanovisko a naše pozice zelených je konzistentní.

Aktuální pozice zelených, která byla schválena republikovou radou, kterou jsem předkládal za předsednictvo já osobně a která je zároveň mojí pozicí v té věci, je následující. My odsuzujeme xenofobní postoje a výroky místopředsedy vlády Jiřího Čunka a považujeme je zvláště z úst ústavního činitele za nepřijatelné. To za prvé.

Za druhé. Vyjádřili jsme zklamání nad tím, že KDU-ČSL nedokázala vyřešit problém předsedy Jiřího Čunka ve prospěch koaliční vlády a ani předseda vlády Mirek Topolánek Jiřího Čunka z vlády doposud neodvolal.

Za třetí. Požádali jsme o svolání koaliční devítky k podmínkám dalšího fungování koaliční vlády s tím, že jsme požádali o jednoznačnou dohodu koalice buď o odstoupení Jiřího Čunka z vlády, resp. odvolání. Kdy, za jakých podmínek, to už bude předmětem toho jednání. Nechtěli jsme dávat žádná ultimáta.

Za čtvrté. Vyzvali jsme předsedu vlády Mirka Topolánka, aby nám poskytl záruky, že Jiří Čunek se nebude vyjadřovat k romské problematice a bude respektovat výlučnou kompetenci ministryně Džamily Stehlíkové v této oblasti.

Možná že je pro vás zklamáním, že jsme nevzkázali nějaké ultimátum tak jednoduše, buď Jiří Čunek, anebo my. Ale my máme nějaké koaliční mechanismy zakotveny v naší smlouvě a ty mechanismy nám umožňují, abychom problémy, které jsou v koalici, řešili buď ve formátu koaliční trojky, nebo koaliční devítky, a máme za to, že je civilizovanější a politicky kulturnější řešit věci a problémy v koalici dohodou tak, jak se nám to zatím prakticky u všech jiných témat dařilo, nežli tím, že bychom si vzkazovali přes média ultimáta, protože tím vlastně koaliční spolupráce eroduje.

Ten postoj Strany zelených začal v den, kdy byl Jiří Čunek obviněn, kdy já jsem obtelefonoval všechny ministry vlády nominované za Stranu zelených a řekl jsem jménem všech ministrů, že kdyby se taková situace stala nám, tak bychom odstoupili z vlády, očistili bychom se, s tím, že poté bychom se do té vlády vrátili. A zároveň jsme zdůraznili, že to není výzva, aby toto udělal Jiří Čunek také. To je prostě věcí každé z koaličních stran. Poté jsme požádali o jednání koaliční trojky, které se konalo v Kolodějích, poté Jiří Čunek řekl, že do čtrnácti dnů přijde s něčím naprosto zásadním, a my jsme dali termín čtrnáct dnů k jednání koaliční devítky.

Tuším, že to nebylo čtrnáct dní, ale sedmnáct, kdy jsme se skutečně sešli v Kramářově vile a ten vzkaz KDU-ČSL byl zcela jednoznačný: "Milí křesťanští demokraté, buďte tak hodní a vyřešte tu věc sami ve prospěch koalice. Bude to daleko citlivější, šetrnější, politicky moudřejší, odpovědnější vůči zemi, než kdyby měl přistupovat k tomu kroku předseda vlády." Problém pravděpodobně nastal v tom, že tenhle vzkaz, který dostali na místě předseda křesťanských demokratů Jiří Čunek, místopředseda pan Línek a paní poslankyně Šojdrová, podle všeho, a to byl vzkaz jak Strany zelených, tak ODS na tom jednání, tenhle vzkaz podle všeho nebyl celostátní konferenci KDU-ČSL doručen.

My jsme teď v situaci, kdy je na premiéru vlády, aby svolal koaliční devítku, abychom jednali o řešení situace. A myslím si, že tímhle vysvětlením jsem vám dokázal, že to není žádné lavírování, že nehrajeme na čas, ale že se v tomhle chováme konzistentně a snažíme se řešit tento problém jednáním v koalici.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Paní poslankyně přednese svoji doplňující otázku.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Na první vaši větu, že to není věc Strany zelených, ale věc KDU-ČSL, odpovím, že jste s nimi v koalici. Na další vaše vysvětlování odpovím tím, že si tamhle na lavici vezmu papír a zamávám opravdu vašimi vypsanými výroky, takže byste se měl krotit v těch výrocích, které jste minulé dva měsíce prezentoval na veřejnosti. A za třetí zakončím svůj výstup tím, že jsme v koalici, takže moc vítězí nad morálkou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Doplňující dotaz nebyl položen, přesto pan místopředseda vlády bude reagovat.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: No, paní poslankyně, my se neznáme, ale když vedeme politickou debatu, tak ji pojďme vést korektně. Já jsem začal ten svůj výklad tady asi před pěti minutami, tak to by snad bylo možné buď si dělat poznámky, jako si je dělám já, když vy mluvíte, tak abyste si pamatovala, co jsem řekl.

Já jsem neřekl, že to není problém Strany zelených. Takže to není korektní, jak se mnou vedete ten dialog. Já jsem řekl, že to není primárně problém Strany zelených, že to je problém primárně KDU-ČSL. Druhý v pořadí je předseda vlády, který má ústavní kompetence, a teprve třetí v pořadí je Strana zelených. Takže vaše první doplňující otázka - pardon - prostě není korektní. Nic takového jsem neřekl.

A má vyjádření v médiích - a zase jste použila takové výroky, že bych se měl krotit. Nu, máte-li za to, že máme tímto způsobem, že toto je normální politická kultura, že mě budete říkat před Sněmovnou, že bych se měl krotit ve výrocích, já bych si to, paní poslankyně, nedovolil k vám, musím říci.

Vezměte ty výroky přesně. Já jsem nikdy žádný výrok nepostavil tak, že bychom dali ultimátum, že bych řekl, že v nějakém termínu se něco musí stát. Já v tomhle vím, že - a to souvisí s tou třetí otázkou - říkáte, že moc vítězí nad morálkou, což zase, netroufl bych si, paní poslankyně, moralizovat ve vztahu k vám. Ale vy víte, jak bylo obtížné, k vaší nevoli, ustavit koalici, kterou máme ustavenou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP