(9.40 hodin)
(pokračuje Rath)

To znamená, jak je možné, že jeho ministr vlády již druhý týden není na jednání této Poslanecké sněmovny, nechodí na interpelace, neplní své povinnosti ze zákona. Já bych pochopil, kdyby byl na důležité státní návštěvě, ale podle mých informací on se inkognito pohybuje s delegací Senátu, tedy jako senátor, nikolivěk jako ministr, prostě po cizích exotických krajích.

Chtěl bych se zeptat pana premiéra za prvé, jestli to ví, jestli s tím vyslovil souhlas a jaké nápravné opatření zjedná v situaci, kdy ministr vlády se stydí za to, že je ministrem vlády České republiky, protože to má své protokolární náležitosti. Prosím pana premiéra, aby se tomu za mými zády nepochichtával, protože jste porušili, pane premiére, mezinárodní úmluvy a diplomatický protokol. Prostě vy byste se měl optat ministra zahraničí, jak takový diplomatický protokol vypadá, jak vypadá, když ministr jedné země je na oficiální návštěvě v jiné zemi. Má ho tam přijmout jeho protějšek, má to své přesné diplomatické náležitosti.

Mě by zajímalo, jestli vláda České republiky vůbec tuší, že její člen se nepohybuje jako ministr vlády, tedy jako vysoký ústavní činitel, ale jako obyčejný senátor v delegaci Senátu a kvůli tomu neplní své povinnosti v této Poslanecké sněmovně, které je odpovědný z Ústavy České republiky a ze zákonů.

Pan ministr Langer zde něco povídal o jednacím řádu. Dámy a pánové, tady se dopouští člen vlády porušení ústavy a jeho povinností z Ústavy České republiky, porušení zákonů této republiky. A zdá se, že panu premiérovi to nevadí a říká ježišmarjá za mými zády. Co se asi děje, že?

Dámy a pánové, to je naprosto neslýchané, naprosto neslýchané, takto ponížit Českou republiku v zahraničí, to se snad ještě nestalo. Mě by skutečně zajímalo, jestli premiér o tom ví a vyslovil s tímto souhlas, jestli je to běžný model chování členů jeho vlády, že jezdí do zahraničí třeba jako prostí senátoři, jako prostí zastupitelé, jako prostí poslanci a zapírají, že jsou vysokými ústavními činiteli, v podstatě reprezentanty České republiky. Dámy a pánové, to není vůbec žádná legrace. Tady v podstatě pošlapáváte mezinárodní závazky a prestiž České republiky.

Nejen to, že já zde nemohu s panem ministrem Julínkem probrat důležitou a zásadní věc, jak jím jmenovaná komise probrala a vyšetřila vraždy v havlíčkobrodské nemocnici, což je za posledních já nevím kolik set let snad nejzásadnější, nejdůležitější věc, co se stala, naprosto šokující. Nejde o to, jak mi odpověděl, že informace jsou utajovány. Samozřejmě že nejsou utajovány, protože já jsem se ptal na takové věci, jaká byla organizace práce, jak byl dodržován zákoník práce, jaká byla kontrola na pracovišti v Havlíčkově Brodě, jací tam pracovali lékaři, s jakou kvalifikací. Čili na věci řekněme technického rázu. On mi v té písemné odpovědi sdělil, že ano, že toto ta komise také kontrolovala, ale sdělil mi, že nám neodpoví, tedy Poslanecké sněmovně, k jakým závěrům v těchto technických věcech došla. Chápu, že znalecká komise nemůže sdělovat informace o zdravotním stavu, případně informace, které se dozvěděli ze zdravotnické dokumentace. To jsou skutečně intimní údaje chráněné zákonem, ke kterým smí mít přístup jen určitý vymezený a jasně vyjmenovaný počet osob. Nicméně technické údaje, jak byly dodržovány obecně závazné normy v havlíčkobrodské nemocnici, to samozřejmě Poslanecká sněmovna nejenže může vědět, dokonce musí vědět. Podle mého soudu se na to musí ptát, protože to jsou věci, které mohly tomu vrahovi řekněme udělat prostor, aby jeho páchání dosáhlo takových nevídaných rozměrů. Jistě, v každé nemocnici, v každém zařízení se může objevit psychopatická osobnost, která nějakým způsobem zasáhne a způsobí nějaké jednotlivé případy, ale nemůže to být dvacet případů. Je vidět, že selhávaly kontrolní mechanismy.

Mimochodem, pan ministr Langer za mými zásady správně říká - i v parlamentu. Tedy určil sám sobě svoji diagnózu. Děkuji, pane ministře. Je vidět, že jste na přednášky na lékařské fakultě nechodil nadarmo, aspoň že máte sebereflexi. Děkuji za tuto sebereflexi. Prosím, abyste tyto poznámky směřoval prostřednictvím předsedajícího případně.

Dámy a pánové, člen vlády by měl být zastoupen jiným členem vlády nebo premiérem. Já se ptám premiéra, jestli se ptal na výsledky vyšetřovací komise vražd v Havlíčkově Brodě, zda se svého ministra ptal, zda tam nebyly zanedbány a porušeny některé obecně závazné předpisy, jako je třeba zákoník práce a další předpisy stanovující počty lidí, zaměstnanců a kontrolní mechanismy v daném zařízení. Současně se ho ptám, jestli je v tuto chvíli pro vládu České republiky standardem, že si ministři jezdí na výlety do exotických krajin, ale ne jako ministři, ale v úplně jiných pozicích. Zajímalo by mě, zda vůbec ví, zda indonéská vláda či jiná vláda, kde se pan Julínek údajně měl pohybovat, byla vůbec informována, že je tam člen české vlády, nebo jestli pan premiér je připraven na nějaký diplomatický konflikt v této věci.

Podle mého soudu - znovu opakuji - je to naprosto flagrantní, neslýchané, amatérské, neuvěřitelné. Pane premiére, ptám se, vás, jestli toto se děje s vaším souhlasem, s vaším vědomím, zda toto budete krýt a tolerovat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To bylo vystoupení interpelujícího poslance Davida Ratha. Otevírám rozpravu k tomuto bodu a k tomuto stanovisku pana poslance Ratha. Do rozpravy se hlásí zřejmě opět pan poslanec David Rath.

 

Poslanec David Rath: Chtěl bych konstatovat, že při těchto slovech pan premiér někam utekl. Čili pane premiére, nezlobte se - utéci před těmito otázkami, pane premiére, jste z mého pohledu zbabělec. Ne premiér České republiky, ale zbabělec. Zbaběle jste utekl, aniž byste odpověděl na dotazy, které jsem vám položil. Styďte se, jste ostudou České republiky!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Stále probíhá rozprava k tomuto bodu za nepřítomnosti pana ministra Julínka. Ptám se, kdo další se do rozpravy hlásí. Pokud se do rozpravy nehlásí nikdo, tak rozpravu ukončím.

Požádám pana poslance Ratha, aby navrhl usnesení, o kterém bychom měli hlasovat.

 

Poslanec David Rath: Pokud by bylo možné navrhnout usnesení, že premiér České republiky neumí odpovědět na jedinou otázku, že je ostudou České republiky, tak bych nejraději o tom nechal hlasovat. V této souvislosti bych nejradši navrhl, aby Sněmovna vyslovila nedůvěru vládě České republiky, protože dělá ostudu České republice v zahraničí. Ale vzhledem k tomu, že v této situaci to asi navrhnout nelze, nebo lze, ale bylo by poněkud zvláštní hlasovat o důvěře či nedůvěře kabinetu v tuto chvíli, byť si myslím, že procedurálně je to možné, tak navrhuji, protože zde pan ministr Julínek už 14 dní není a neodpovídá na interpelace, vyslovit nesouhlas.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Rozumím. Máme návrh pana poslance Ratha, který nesouhlasí s touto neodpovědí nepřítomného ministra. Ještě jednou prosím poslance - kdo chcete hlasovat o tomto návrhu, abyste se dostavili do jednací síně. Ještě zvoním na poslance a chvíli počkám.

Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Davida Ratha, který navrhuje vyslovit nesouhlas s tím, jak byla vyřízena jeho písemná interpelace na ministra Julínka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP