(11.30 hodin)
(pokračuje Paroubek)

A co se povedlo, ještě bych řekl, co je ještě úspěšnější než objemy peněz, tak se povedlo prosadit pravidlo N+3. Jinak řečeno, kdyby toto pravidlo nebylo a bylo pravidlo N+0, k čemuž směřovalo britské předsednictví určitou dobu, tak by to znamenalo, že bychom zkrátka na konci tohoto roku z roku 2007 vyčerpali minimum peněz, limitně se blížící nule. Takže, pánové, když hovoříte, pane vicepremiére, když hovoříte o řekněme nečinnosti sociálně demokratické vlády, tak si laskavě uvědomte to, co jsme udělali, to, co se povedlo, čeho vy byste nebyli schopni při vašem výkonu nikdy.

Já nebudu mluvit o vzdělání, protože to si myslím, že nemám zapotřebí o tom hovořit, ale když už jste to naznačil, tak je to váš dobrý nápad, ale vyřiďte si to s vaším panem předsedou.

Já bych si dovolil shrnout. Částka více než 700 miliard korun patří k velkým úspěchům vyjednávačů České republiky a tyto peníze plus dalších 160 miliard na Ministerstvu zemědělství jsou klíčové pro rozvoj naší země. Tím, že tato vláda svou neschopností jejich čerpání ohrožuje, jen dokazuje svou neprofesionalitu. Stejná doporučení, jako dostala nyní, dostala vláda již v loňském roce v říjnu. Jak je tedy možné, že vláda nebyla schopná za více než šest měsíců vypracovat dokument v požadované podobě tak, aby v žádném případě nebylo ohroženo čerpání evropských fondů? Je zde na místě obava, že tyto problémy nebudou jediné tohoto druhu. Jsou totiž logickým důsledkem velkých personálních zmatků a čistek - já bych to nenazval noc dlouhých nožů, jak to kdysi nazval pan premiér, ale měsíce dlouhých nožů, které po nástupu k moci na státních úřadech způsobily dvě vlády Občanské demokratické strany.

Dámy a pánové, děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Jiřímu Paroubkovi, s faktickou poznámkou se přihlásil pan ministr a poslanec Petr Gandalovič. Má tedy dvě minuty.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedající, dámy a pánové, tak to tady přesně takhle máme s tou politizací, jak tady jeden z mých předřečníků řekl. Označovat konkrétní a dílčí problémy, které se odehrávají v tak složitém dokumentu, který se jmenuje složitě Národní strategický referenční rámec, takovým způsobem, že došlo k nějakým personálním čistkám a že prostě tato současná vláda funguje nekvalitně... Já musím říci, že změny, které jsem po nástupu na Ministerstvo pro místní rozvoj učinil, byly zejména směřovány vůči těm lidem, kteří umožnili, aby z fondu Ministerstva pro místní rozvoj odcházely milionové částky směrem k různým kauzám, jako bylo Bono Publico a podobně. Tak jenom, abychom si řekli, o čem byly určité personální změny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi Gandalovičovi. Nicméně je přihlášena paní poslankyně Šojdrová, která má stejné právo, pane ministře, jako vy. Pokud vám dá přednost, tak samozřejmě rád vyhovím.

 

Ministr vnitra a ministr informatiky ČR Ivan Langer Děkuji za možnost vystoupit dříve.

Kolegyně, kolegové, sleduji tuto diskusi a myslím si, že jsme opět ve stejném problému jako vždycky. Vláda tvrdí, že předcházející vláda neudělala nic, resp. málo, bývalá vláda tvrdí, že naopak udělala strašně moc a ta současná vláda nedělá nic, a pan předseda Paroubek se nadýmá tak, že málem praskne.

Zkusme prosím si nalít čistého vína a mluvit ke konkrétním projektům, ke konkrétním věcem.

Ministerstvo vnitra je garantem té části operačních programů, které zasahují jak do integrovaného operačního programu, tak do operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost, a ten se nazývá Smart Administration. A myslím si, že by bylo férové, kdyby nám pan kolega Martínek nebo pan kolega Bublan řekli, v jakém stadiu přípravy a co bylo připraveno pro projekt Smart Administration, a nalijme si čistého vína, neboť to je ta část IOPu, resp. část operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost, kterými má a může na modernizaci české veřejné správy přijít zhruba 18 miliard korun. Nebylo nic a všechno se to muselo napsat. Já neříkám, že všechno teď je úplně ideální, ale chovejme se korektně, nezapadávejme do zaběhaných schémat "ti jsou bezvadní a ti jsou zlobiví", nenafukujme se, abychom nepraskli, a řekněme si korektně, kdo co udělal a kdo co neudělal. V rámci Smart Administration minulá vláda neudělala nic, a kdyby se celý tento projekt nepřeprogramoval, nepřepsal a nově neprezentoval, tak bychom z těch 18 miliard korun, obávám se, ani korunu neviděli.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Ivanu Langerovi. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Jiří Paroubek.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Je to věc vkusu, dámy a pánové. Pane ministře, jestli tady hovoříte o tom, že někdo praskne, tak já myslím, že k tomu nějakou tendenci nemám. Já jsem vám jenom řekl fakta. Jsou to možná fakta slušná, a která vás vybídnou k nějaké pracovní činnosti, která snad bude trošku jiná než ta, kterou vyvíjíte např. ve spolupráci s vědmami, ale to já jsem skutečně na jednání s britským premiérem nepotřeboval, ale potřeboval jsem samozřejmě určité argumentárium.

A to, jestli tady někdo hovoří o politizaci celé té věci, tak my jsme na půdě politického orgánu, tak o čem hovoříme? Ta naše vystoupení jsou prostě politického charakteru. To, že s vámi chceme spolupracovat v té věci, to chceme spolupracovat, ale samozřejmě ne za cenu toho, že se necháme ještě urážet. Dávat a ještě prosit, to nemá smysl. A vy jste, pane ministře, sám hovořil o tom, že jste cosi přepracovávali. Tak tam něco asi bylo. Možná že to nebylo dokonalé, bylo to k přepracování, ale něco tam bylo takového, že jste z toho mohli vycházet.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Paroubkovi. S faktickou poznámkou nyní pan Ivan Langer.

 

Ministr vnitra a ministr informatiky ČR Ivan Langer S mým předřečníkem se shodneme na 50 %. Něco tam bylo skutečně, ale vycházet se z toho rozhodně nedalo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Nyní je prostor pro paní poslankyni Michaelu Šojdrovou.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Kolegyně a kolegové, já se domnívám, že pan vicepremiér vyčerpal odpověď, o kterou požádala opozice. Já bych mu chtěla poděkovat, protože to bylo vstřícné gesto ze strany vlády. Samozřejmě Poslanecká sněmovna má právo na to, mít maximum informací o tak důležitých aktivitách a úkolech, jak jsou plněny vládou, jak tedy vláda se nimi vypořádává. Děkuji panu ministru Langerovi za to, že upozornil také na to, že ty hlavní úkoly se už dnes přenášejí na vlastní ministerstva. Protože Ministerstvo pro místní rozvoj zůstává a bude samozřejmě především koordinačním orgánem, ale ministerstva budou zodpovědná za to, jak připraví terén, jak připraví vlastní operační programy, monitorovací orgány, finanční jednotky atd. Čili na nás, na poslancích, je, abychom se také zajímali o to, jak která ministerstva jsou připravena na zpracování operačních programů, které jsou jim určené.

Protože mi velmi záleží na tom, aby těch 15 % celkových prostředků, které jsou alokovány na Ministerstvo školství, bylo čerpáno maximálně efektivně, požádala jsem o zprávu Ministerstvo školství, která bude přednesena 23. května na našem výboru. Myslím si, že to je ta správná cesta a ta správná platforma, kde se můžeme zajímat o detaily v čerpání fondu Evropské unie, pokud z toho již nechceme dělat pouze politikum.

Já se domnívám, že toto téma bylo dostatečně vyčerpáno, a věnujme se těm konkrétním operačním programům, jak jsou připraveny, jak je připravován terén na to, aby absorpce byla maximální. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP