(11.40 hodin)
(pokračuje Vondra)

Co se zatím na česko-americké úrovni stalo? Dne 2. dubna obdržel expertní tým obou ministerstev od americké strany návrh dvoustranné smlouvy o statutu personálu, tzv. bilaterální SOFA agreement, což není nic nestandardního, nic zvláštního. Česká republika má se smlouvami tohoto typu již své zkušenosti jak v rámci atlantické aliance, tak v rámci předchozí spolupráce se Spojenými státy. Dále předpokládáme, že jednání k této dohodě, jejíž návrh máme, budou zahájena 10. května v Praze, to znamená příští týden. Rovněž očekáváme v průběhu května, že obdržíme návrh tzv. hlavní smlouvy o protiraketové obraně, kde by ta příslušná vyjednávání měla začít v druhé polovině května. Zároveň ve dnech 2. až 6. dubna proběhlo ve vojenském újezdu Brdy měření elektromagnetického pole, které prováděl tým pěti expertů z Protiraketové agentury Spojených států. Další prohlídky, především se zaměřením na hydrologické a geologické podmínky, kvalitu infrastruktury a dopravní dostupnost, by měly proběhnout od poloviny května tohoto roku, kdy se předpokládá návštěva asi 25členného týmu, který by tu působil jeden týden. Čili to pokud jde o odborná jednání.

Ještě možná jednu poznámku bych zde učinil, že ve dnech 23. až 27. dubna tohoto roku se uskutečnila týdenní odborná stáž expertů Ministerstva obrany a Ministerstva zahraničních věcí v Protiraketové agentuře a zároveň ve středisku a velení a řízení těchto sil v Colorado Springs.

Pokud jde o politickou úroveň, stojí nepochybně za zmínku návštěva prezidenta Václava Klause ve Spojených státech, kdy dne 9. března tohoto roku se setkal s viceprezidentem a s ministrem obrany a v doprovodu lidí, kteří tvoří onen tým, bylo absolvováno několik brífinků a prezentací v příslušné agentuře. Ve dnech 27. a 28. března se pak uskutečnila návštěva náměstka ministra obrany Spojených států Erica Edelmana, který absolvoval své jednání s partnery zde v Praze, a stanoviska, se kterými přijel, lze shrnout asi do následujících bodů.

Za prvé, Američané opětovně a důrazně potvrzují, že vybudování evropského pilíře protiraketové obrany má poskytnout obranu podstatné části území spojenců a přátel na evropském kontinentě, tedy tam, kde dosud podobná ochrana neexistuje. Zároveň vyjádřil jasnou vůli odpovídat v průběhu dalších konzultací, jednání a prezentací na jakékoliv dotazy, které se týkají těch řekněme často frekventovaných otázek, to je dopad radarové stanice na životní prostředí, zdraví, obyvatele v regionu a podobně. Nemáme sebemenší důvod pochybovat o tom, že naši partneři chtějí před námi cokoliv tajit, a maximální transparentnost považujeme za absolutní samozřejmost.

Dále se intenzivně diskutuje otázka spolupráce a výměny s Ruskou federací. Američané přiznávají, že na ruské straně pokračuje zdrženlivost, ale zároveň jasně uvádějí, že tuto zdrženlivost označují za politického charakteru a její věcnou náplň nechápou.

V otázce propojení systému amerického se systémem aliančním Američané sdělili, že vyvíjený systém obrany proti balistickým střelám dlouhého doletu bude pokračovat, protože Spojené státy do něj investovaly nemalé prostředky, ale zároveň jsou přesvědčeni, že ten systém bude v budoucnosti fungovat v úzké vazbě a propojení s tím nově vytvářeným systémem aliančním a že oba systémy se v celkové alianční architektuře budou doplňovat a posilovat.

Náměstek Edelman též slíbil vyhovět žádosti české strany, a pokud jde o užší konzultaci, zejména s našimi sousedy, zmiňováno bylo zejména Německo a Rakousko.

V termínu 14. až 22. dubna proběhla vám známá cesta osmi poslanců a senátorů Parlamentu České republiky, kteří navštívili radarovou stanici na atolu Kwajalein na Marshallových ostrovech. Právě zdejší radar by měl být po provedené modernizaci elektronického a softwarového vybavení převezen, pokud se na tom dohodneme, do České republiky.

Dne 23. dubna pak se uskutečnila návštěva ředitele Protiraketové agentury Spojených států generála Henryho Oberinga v Praze, v jejímž rámci se generál Obering setkal s řadou politiků i odborníků. Jednal mimo jiné s prezidentem Klausem, předsedou vlády Topolánkem a předsedou ČSSD Paroubkem. Na pozvání Bezpečnostní rady státu předvedl podrobný brífink a simulaci fungování tohoto zařízení ve Strakově akademii. Celé jeho vystupování se neslo jednoznačně v duchu snahy podrobně vysvětlit, jak celý systém protiraketové obrany funguje, a objasnit, proč se Spojené státy domnívají, že je mimořádně důležité, aby byl tento systém instalován také na ochranu spojenců a přátel v rámci Severoatlantické aliance na území Evropy. Během brífinku byla zjevná snaha podrobně diskutovat o hrozbách, kterým jsou členské státy atlantické aliance vystaveny. Pokud jde o Evropu, ta situace byla podrobně modelována na hrozbách, zejména z Íránu, a to jak ve spojení s íránským nukleárním programem, kde se mezinárodnímu společenství pod vedením OSN nedaří tento program zastavit, tak stejně na programu vývoje a zavádění technologií raket středního a dlouhého doletu silám íránské armády. A pokud bude tempo tohoto vývoje v Íránu pokračovat, existuje vážné riziko, že do roku 2015 bude Evropa z její podstatné části vystavena možnosti přímé hrozby z této strany.

Pokud jde o umístění technologií protiraketové obrany na evropském kontinentě, důvod, proč se navrhuje jednat o umístění radarové stanice u nás a antiraket v Polsku, je ten, že umístění uprostřed Evropy je z hlediska trajektorií toho možného ohrožení nejvhodnější. Nicméně Američané včetně generála Oberinga zdůrazňují, že nehodlají na oslovené země nějakým způsobem tlačit, že jednání jsou otevřená a v případě, že by nedošlo k dohodě ať už s Českou republikou, nebo Polskem, že jsou připraveni jednat o umístění v zemích v okolí, kde sice geografická poloha není tak ideální, jako je to v případě střední Evropy, ale přesto by mohla být dostačující.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP