(Jednání pokračovalo v 17.25 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Kolegyně a kolegové, budeme pokračovat v našem schváleném pořadu schůze. Informovala jsem vás před přestávkou, že pokračujeme bodem číslo 71 a jsme ve chvíli… (Hluk v sále.) Prosím nejprve, aby všichni zasedli do svých lavic, a teprve poté budeme pokračovat v našem programu.

Informovala jsem vás, že mám tři písemné přihlášky do podrobné rozpravy, ale ještě vidím přihlášku čtvrtou do podrobné rozpravy - ale chce být jako první s přednostním právem, takže bude jako první vystupovat nyní pan předseda poslaneckého klubu KSČM, pan poslanec Pavel Kováčik. Má slovo jako první v podrobné rozpravě. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já vám děkuji, paní předsedající. Kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych jménem klubu KSČM předložil k bodu Informace vlády o stavu vyjednávání k případnému umístění radarové základny na území České republiky návrh usnesení, tak jak jej poslanecký klub KSČM na svém dnešním jednání vypracoval a žádá o vaše schválení: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby vzhledem k jasně převažujícímu zápornému názoru občanů České republiky ukončila jednání o zřízení radarové základny v rámci protiraketové obrany Spojených států amerických na našem území a dále v něm nepokračovala.

Nebude-li tento návrh přijat, pak předkládám alternativní návrh jménem klubu KSČM: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky důrazně žádá vládu České republiky, aby okamžitě upustila od praxe pobytu ozbrojených sil cizích států na území České republiky, která není v souladu s Ústavou České republiky.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Další přihláška je od pana poslance Jana Hamáčka. Prosím, má slovo.

 

Poslanec Jan Hamáček: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych přednesl návrh usnesení, jak jsem již avizoval v obecné rozpravě. Návrh zní následovně.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky konstatuje v souladu se schválenou bezpečnostní strategií České republiky, že přístup České republiky k zajištění vlastní bezpečnosti je založen na nezpochybnitelné hodnotě kolektivní obrany a kooperativní bezpečnosti v rámci mezinárodních organizací a mnohostranných uskupení.

Konstatuje, že jednání o případném umístění prvků protiraketové obrany na území České republiky musí být v souladu se závazkem České republiky podílet se na budování společné zahraniční a bezpečnostní politiky a společné bezpečnostní a obranné politiky Evropské unie.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby v souvislosti s jednáním o případném umístění prvků protiraketové obrany USA na území České republiky požadovala prohloubení debaty o bezpečnostních hrozbách na půdě Severoatlantické aliance a Evropské unie.

Žádá vládu České republiky, aby případné reakce na takovéto hrozby byly vytvářeny na aliančním základě v souladu se závěry pražského a rižského summitu NATO tak, aby v alianci nedocházelo k vytváření různých úrovní bezpečnosti pro jednotlivé členské státy.

Žádá vládu České republiky, aby jednání s USA o případném umístění prvků protiraketové obrany na území Evropy vycházelo z jednání ve strukturách NATO.

Žádá vládu České republiky, aby usilovala o prohloubení dialogu s Ruskou federací v Radě NATO-Rusko a rovněž pokračovala v intenzivním česko-ruském dialogu na toto téma.

A poslední. Žádá vládu České republiky, aby při jednání s USA vycházela z toho, že převážná část české veřejnosti požaduje, aby výsledek těchto jednání byl předložen k rozhodnutí občanům České republiky v referendu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. A nyní má slovo pan poslanec Antonín Seďa.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP