(18.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Rád bych za všechny předkladatele jasně řekl, že jsme připraveni ve druhém čtení k diskusi. Jsme otevřeni návrhům ze strany vládních stran a budeme k této diskusi přistupovat maximálně konstruktivně.

A ještě mi dovolte jednu poznámku k motivům předložení této novely. Když se podíváte na všechny nás tři předkladatele, kteří jsme pod tímto tiskem uvedeni, ať už jde o mne, Jeronýma Tejce nebo Michala Haška, všichni tři pocházíme z Jihomoravského kraje, z blízkého okolí Brna. A skutečně potvrzuji to, co tady zmínil již můj předřečník kolega Jeroným Tejc. Tou inspirací k předložení této novely nebyl volební program Strany zelených, ale byla naše zkušenost, kterou jsme učinili poměrně nedávno v politickém životě v jihomoravské metropoli Brně s referendem, které se týkalo naprosto konkrétní věci, o přesunu brněnského Hlavního nádraží. To byla ta inspirace, která nás motivovala k tomu, abychom připravili takovou novelu a předložili ji k projednání Poslanecké sněmovně.

Takže si dovoluji požádat o toleranci k tomuto návrhu, o jeho propuštění do druhého čtení, tak abychom ho mohli maximálně vylepšit a dosáhnout konsensu Poslanecké sněmovny nad tím, aby se zpřístupnila otázka místního referenda pro větší množství lidí, než je tomu doposavad. Děkuji. (Sporý potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. To bylo závěrečné slovo navrhovatele. Zpravodaj nechce vystoupit se závěrečným slovem.

O slovo žádá předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, já se v této chvíli omlouvám, ale protože v diskusi zazněla celá řada nových podnětů, zejména ty aspekty, o kterých tady mluvil pan zástupce předkladatelů Bohuslav Sobotka a zmiňoval je v souvislosti s vystoupením pana vicepremiéra Martina Bursíka, mě vedou k tomu, abychom celou záležitost ještě jednou pečlivě na klubu posoudili. Proto teď v této chvíli žádám o přestávku na poradu klubu KSČM v délce jedné hodiny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Bude tedy jednat poslanecký klub KSČM. Končím dnešní jednací den s tím, že u bodu číslo 18 byla uzavřena obecná rozprava. Teď jsme za závěrečnými slovy, před hlasováním o návrhu na zamítnutí.

Zítra budeme pokračovat podle schváleného programu. Prvním bodem ve středu 6. června bude bod číslo 22, druhým bodem bod číslo 5.

Přeji vám příjemný zbytek dnešního dne.

 

(Jednání skončilo v 18.12 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP