(12.50 hodin)
(pokračuje Urban)

Tedy abych udělal nějaký závěr. Pokud nevěříte mně, to právo respektuji, protože já jsem opoziční politik, pozvěte guvernéra České národní banky, ať se nám tady pokusí vysvětlit, jaké budou dopady vaší reformy na ekonomiku České republiky a na životní úroveň občanů v České republice. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Urbanovi. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Daniel Petruška a tím, myslím, skončíme náš dopolední program.

 

Poslanec Daniel Petruška: Dámy a pánové, já určitě nemám nic proti vystoupení guvernéra národní banky. Domnívám se, že jeho názor na kroky, které podniká vláda, určitě nebude záporný. Nicméně mi dovolte jednu poznámku.

Zvyšování úrokových sazeb, pane kolego Urbane, je především důsledkem toho, že vaše vláda ukazovala občanům země, jak se hospodaří, to znamená že můžeme utrácet a můžeme se zadlužovat bez vědomí a bez toho, jestli budeme schopni to splatit, a dnes úrokové sazby rostou právě z toho důvodu, aby se občané přestali zadlužovat na spotřebitelských úvěrech, na leasingu a dalších věcech, které nejsou investičního charakteru, a tudíž Česká národní banka chce zastavit tento nerozumný způsob hospodaření, a bohužel je to vaším příkladem dáno, že občané mají pocit, že své dluhy nebudou muset platit.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petruškovi. S faktickou poznámkou pan poslanec Urban, pak pan poslanec Sobotka, nebo v opačném pořadí.

 

Poslanec Milan Urban: Já samozřejmě nechci prodlužovat jednání, protože reagovat na některé příspěvky je někdy mentálně velmi obtížné. (Hluk a smích v sále.)

Promiňte mi to, pane kolego, já bych mohl říci několik takových skoro urážlivých výroků, jako že kdybyste si přečetl nějakou ekonomickou příručku ze střední školy, tak byste tady asi nikdy nevystoupil, ale to jako bych neřekl, prosím. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče Urbane, v souladu s jednacím řádem musím upozornit na ten paragraf, který vám zakazuje oslovovat a obracet se na poslance přímo.

 

Poslanec Milan Urban: Pane místopředsedo, už se to nestane. Možná na příští schůzi.

Faktem je, že Česká národní banka reaguje, reaguje ovšem trochu mimo veřejnost. Vy jste možná nezaregistroval - já to zopakuji - že Česká národní banka očekává velké problémy s inflací v příštím roce. Proto zvýšila svoji úrokovou sazbu z 2,5 na 2,75 %, tedy o čtvrt procentní sazby, a také je slyšet hlas České národní banky, že v příštím roce můžeme očekávat úrokovou sazbu až 3,5 %. To je reakce na inflaci, která nás čeká. To, vážený příteli, není reakce na výši deficitu. Je úplně jedno, jestli je výše deficitu 2,7 nebo 2,9. To je totiž jedno i firmám v České republice. Vy velmi přeceňujete debatu o tom, jaký má být deficit. Důležité je, abychom věděli, kdy Česká republika vstoupí do eurozóny, to znamená, kdy bude zavedeno euro. To jsme od vlády neslyšeli. Teď slyšíme od České národní banky, že reformy vlády budou znamenat zdražení úrokových sazeb, což bude znamenat velké náklady pro firmy a snížení jejich konkurenceschopnosti v rámci Evropské unie a samozřejmě pro domácnosti. Jsem zvědav, jak to budete vysvětlovat lidem, kteří mají dnes hypotéku, a není jich málo, že musí zaplatit o hodně tisíc více na splátce úroků, než museli do teď. (Předsedající upozorňuje na čas.)

Česká národní banka - to je poslední věta - je nezávislá instituce a já si toho velmi vážím. Věřte mi, že ji neřídí ani Jiří Paroubek, ani sociální demokracie. Jestliže zvyšuje úrokové sazby, tak to dělá na základě toho, co se odehrává v ekonomice, na základě toho, co navrhuje tato vláda.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Urbanovi. S faktickou poznámkou pan poslanec Sobotka, potom řádně vystoupí pan ministr Říman.

Já připomínám to, co si všichni můžete najít na svých stránkách ve svých počítačích, že minulý týden byl seminář v Senátu, v naší horní komoře, kde guvernér České národní banky byl přítomen, a určitě stojí za to, abychom se s jeho vystoupením seznámili. Teď už hovoří pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Já bych chtěl pouze konstatovat, pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, že v uplynulých čtyřech letech byla pokaždé inflace nižší než 3 %. To není zásluha vlády, to je zásluha centrální banky a její politiky, ale vláda vytvářela centrální bance podmínky k tomu, aby se dařilo držet rekordně nízké úrokové sazby v České republice. Česká republika má v tuto chvíli nejnižší sazby v Evropské unii. Díky stabilitě a těmto nízkým úrokovým sazbám si řada lidí, řada rodin, mohla poprvé ve svém životě splnit svůj sen a pořídit si vlastní bydlení.

Vy nesete odpovědnost za inflaci a vývoj inflace v následujících letech. Myslete prosím také na tyto rodiny, nezdražujte jim hypotéky, protože to, co vy děláte, vede ke zdražování hypoték a myslím si, že je to vážná chyba. Ta rizika tady existují a vláda dělá konkrétní kroky v daňové politice, které zdraží hypotéky ještě nad rámec inflace. Příští rok poprvé po několika letech překročí inflace 3 %. To už sami přiznáváte. Možná to budou 4%.

Vy rušíte daňové výhody pro hypoteční zástavní listy. Tím také zdražíte hypotéky. Vy koncentrujete změny nepřímých daní do prvního měsíce příštího roku. Tím uměle zvýšíte inflaci v příštím roce. To všechno neumožní centrální bance, aby nadále držela takto nízké úrokové sazby. Centrální banka je bude muset zvýšit, jak zmínil kolega Urban, a nepochybně dojde ke zdražení hypoték i v důsledku vaší politiky, kterou vy připravujete.

Pokud jde o zadlužování domácností, chtěl bych poznamenat, že ve vyspělých zemích je průměrný dluh domácností zhruba o dvě třetiny vyšší, než je v České republice. Všichni analytici předpokládají, že prostor pro zadlužování domácností, tak jak Česká republika půjde dopředu a bude se srovnávat životní úroveň, tady ještě existuje a není to nic mimo koridor, který znají vyspělé země, jako je třeba Německo, Francie nebo třeba USA.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Sobotkovi. Nyní se přihlásil o slovo pan ministr Martin Říman. Já mu ho samozřejmě udělím, ale připomenu, že Poslanecká sněmovna má na středeční poledne svůj program, který sestává z toho, že zasedá organizační výbor. Ale pokud chce pan ministr reagovat a nebude to příliš dlouhé, tak mu slovo dám. Ještě není 13 hodin.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji za blahovůli. Já to zkusím stihnout do 13 hodin.

Chápu, že sociální demokracie se po dlouhých letech své opoziční roli učí, ale přesto bych jí dal dobrou radu, aby vážila svá slova, protože se jí to může později vrátit jako bumerang. Je hezké poslouchat tady ekonomické experty sociální demokracie, kteří doporučují některým, aby si přečetli učebnici ekonomie pro střední školy, ale po tom, co jsem slyšel je, tak bych jim doporučil, aby si přečetli učebnici ekonomie pro základní školy. Bude to asi užitečnější a srozumitelnější. Jestli někdo tady chce tvrdit, že výše deficitu a výše zadlužení domácností nemá vliv na poptávku, a tedy na výši inflace, tak to je ekonomie pro mateřské školy, už ani ne pro základní školy. Toto s námi tady, prosím vás, nehrajte.

Pana kolegu Urbana bych chtěl upozornit na to - nevím, jak to bylo v dobách, kdy on byl ve vládě - že Česká národní banka není součástí vlády a že je naprosto nezávislá -doufám, že to tehdy bylo také tak - a že tudíž jeho hauzírování na tom, aby se Česká národní banka vyjádřila k tomu, vyjádřila k tomu, vyjádřila k tomu, není na místě. Česká národní banka činí, jak uváží.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP