(10.10 hodin)
(pokračuje Škromach)

Z tohoto hlediska je samozřejmě pojímán i celý materiál. Vláda sice říká ústy svých představitelů, že chce jednat i s opozicí o možnosti podpory některých opatření v rámci tohoto superpřílepku, protože jinak to ani označit nejde, protože to je přílepek přílepku jeden vedle druhého - naprosto věcí, které spolu nesouvisí. A navíc jsou v rozporu s komentáři i s důvodovou zprávou, která je uváděna. Představitelé této vládní koalice - a já chci zdůraznit, že to není otázka Miloše Melčáka nebo Michala Pohanky, kteří tady v této zemi rozhodují. Jejich hlasy by nic neznamenaly, pokud by tuto koncepci a tuto vládu nedržely hlasy zelených a hlasy lidovců. A já myslím, že když si vzpomenu na knížku, kterou jsem četl kdysi dávno před lety, a tenkrát tyhle knížky byly snad dokonce zakázány, jmenovalo se to Ako chutí moc od Mňačka, je velmi zajímavé sledovat vývoj názorů a postojů některých členů vládní koalice ve vztahu k těmto návrhům. Mnozí se očistí, a mně se líbilo vystoupení pana poslance Hovorky, ale myslím si, že i on nakonec, jak se říká lidově, sklapne kufry, možná že tam najde nějakou úsporu, že například maminky nebudou platit u lékaře, když k němu půjdou, ale to bude asi tak veškerý výsledek, ale v konečné fázi milion osm set rodin s dětmi, které jsou v České republice, doplatí na tato opatření.

Připadá mi zvláštní, kdy právě Strana zelených a lidová tady hájí vládní koncepci, která vlastně říká, že zneužíváním sociálního systému je to, že lidé mají děti. To je velmi zvláštní postoj těchto stran, které vždycky v minulosti - pokud jde o Stranu zelených, tak ta se teprve vyprofiluje, ale pokud jde o křesťanskou stranu KDU-ČSL, vždycky stavěla právě na podporách rodin s dětmi. A mohl bych uvést i příklady iniciativy poslanců z let minulých, kdy právě tady ve Sněmovně narušovali dohody v rámci koaličních dohod, které sjednával tenkráte předseda pan - nyní ministr financí - Kalousek, a kdy došlo i k některým posunům, které byly programově velmi blízké sociální demokracii.

Dneska tato vláda hovoří o tom, že chce z toho vlaku vysadit černé pasažéry. Ale když projdeme ta jednotlivá opatření, tak za černé pasažéry tato vláda považuje lidi, kteří jsou ochotni pracovat, byť za nízkou či průměrnou mzdu, proto jim vezme přídavky na děti, rodinám, které mají v průměru čtyři až pět tisíc korun na jednoho člena rodiny, a jsou to v podstatě jediné sociální dávky, které tito lidé nebo tyto rodiny od státu dostávají. Proto tato vláda zvýší DPH a obere více než téměř dva miliony našich důchodců. A to už vůbec nehovořím o těch, kteří řádně pečují o své rodiny, protože rodinám s dětmi tato vláda, jenom těm, které mají malé děti, které mají děti ve věku do čtyř let, tak vezme za ty první tři až čtyři roky 150 až 250 tisíc korun, což je v průměru asi čtyři tisíce korun měsíčně. Čím se tyto rodiny provinily? Jenom tím, že mají malé děti. A proto je potřeba jim snížit jejich příjmy a jejich životní úroveň za situace, kdy se budou zvyšovat ceny základních potřeb, bydlení.

A tak jak to kdysi, když tady pan premiér Mirek Topolánek šprýmoval, těch vtipů bylo více. Já myslím, že by se tady dal vztáhnout i ten vtip, který byl ještě za Husáka, když se říkalo, co se všechno zdraží - auta, byty, až se přišlo k "ef", tak se řeklo "fšecko".

A já myslím, že to je přesně to, co vystihuje tyto superpřílepky, které připravila tato vláda. Nikoliv reformu, ale jakýsi soubor opatření, balíčky, které už tady byly, které vedly k rozvratu veřejných financí. A nakonec - a já mám obavu, že to tak nakonec dopadne - tato vláda dosáhne toho, že výrazným způsobem podřízne příjmy veřejných rozpočtů, a to jak na centrální, tak na regionální a místní úrovni, a nedokáže vyřešit výdajovou stránku rozpočtu. Protože pokud by to tak chtěla udělat, tak přece - a tady musím říct, že jsem rozuměl ministru Kalouskovi, byť s ním nemusím souhlasit, že chtěl nejdříve řešit výdajovou stránku.

Jestliže tato vláda říká, že chce snížit deficit veřejných rozpočtů, a říká, že tím důvodem jsou velké mandatorní výdaje, pak ale nerozumím tomu, že za situace, kdy pro příští rok hrozí deficit státního rozpočtu v řádu více než sto miliard korun, tato vláda podsekává příjmy veřejných rozpočtů v řádu desítek miliard korun. A říká, že bude muset ušetřit na těch potřebných, na těch, kteří poctivě pracují, kteří poctivě živí svoji rodinu, nebo těch, kteří poctivě celý život pracovali a dneska pobírají svůj důchod, se kterým samozřejmě nejsou spokojeni.

Tato vláda, nebo spíše ODS a její Modrá šance slibovala ve svých programech, že zvýší - a to byl závazek, který uzavřela písemně dokonce s občany této země - že zvýší poměr mezi průměrným výdělkem a průměrným důchodem na 42 % oproti současnému stavu, kdy to je něco přes čtyřicet. Jenže toto patření by znamenalo, že bude potřeba vynaložit asi 30 až 40 miliard korun nad zákonný růst důchodů pro příští období. Myslím, že i důchodci si dokázali spočítat, a nakonec i na výbor pro sociální politiku již dorazilo několik dopisů seniorských organizací, které počítají s tím, že pokud by byla zavedena opatření, ať už v DPH, zdražení "fšeho", jak jsem říkal, stejně tak jako poplatky u lékařů a podobně, a tady vláda říká: my vlastně dáme pět tisíc korun, které bude muset ten důchodce zaplatit. No fajn, ale těch pět tisíc z důchodu bude muset vzít z toho, který dostává. Těch 350 korun, o nichž hovořil pan ministr Nečas, je výsměch.

A samozřejmě že se dobře hovoří v opozici o tom, jak se budou zvyšovat důchody. Pokud se podíváme na tyto šťastné důchodce, jenom pro připomenutí, těch 24 tisíc korun, které jsou tady uvedeny, tito důchodci nikdy neuvidí. Možná je zaplatí. Zaplatí je za ty, kteří mají příjmy nad 80 tisíc korun měsíčně, protože ti na svých výdajích ušetří řádově desítky tisíc korun. Ale důchodci, protože neplatí žádné daně, jejich důchod je v čistém, tak budou muset zaplatit veškeré výdaje ze svého důchodu.

Jinak jsem nenašel mezi těmi opatřeními návrh na to, že se důchody zvednou, a podle propočtů je to řádově od tisíce až do tří tisíc korun měsíčně, které mohou znamenat nárůsty nákladů v oblasti důchodu po zavedení úprav, které jsou zde navrhovány.

Je potřeba zdůraznit, že nesystémově řeší tyto návrhy některé věci, a paradoxy uvedu. Ono to tady padlo několikrát, ale možná v souvislostech, které ne vždycky byly zcela jasné. A sice na jedné straně snížíme výrazným způsobem daňové zatížení, které je ostatně jedno z nejnižších v Evropě pro nejvýše příjmové skupiny obyvatel, a na druhé straně zaměstnancům, kterých je v České republice přes čtyři miliony a kteří se živí svojí poctivou prací a musí živit svoje rodiny, to nejsou žádní příživníci ani černí pasažéři, tak prostě zdaníme stravenky, zdražíme závodní stravování. Fajn.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP