(10.30 hodin)
(pokračuje Škromach)

Kolik si myslíte, že je rodin, které mají pět a více dětí. Necelých 7 tisíc. A to si myslím, že jsou většinou lidovecké rodiny. Takže nevím, jestli lidovci zneužívají ten systém. Myslím si že ne. Naprostá většina rodin je s jedním a dvěma dětmi. To je přibližně asi 1,5 milionu rodin.

Takže jestliže hovoříme o zneužívání - ano, určitě. Mnohé věci byly odstraněny díky novým zákonům. Je samozřejmě škoda, že není podporována výrazněji terénní práce sociálních odborů. Určitě by to téma bylo a je možné o něm hovořit, to znamená jestli měnit institucionálně tento systém. Některé věci se udělaly, například sloučení státní sociální podpory a úřadu práce. Je možné říci, zda města a obce, které mají sociální odbory, jsou tím správným, nebo ne, ale nelze vyřešit systém změnou jenom tím, že se vytváří nový úřad.

Já ale mám obavu z jedné věci, že cílem této vlády je destruovat, destruovat celý systém tak, a to je zřejmě jediná cesta k tomu, aby mohl být nastolen program ODS, to je v podstatě rozvrátit veřejné finance. Ona se o to pokusila už kdysi Klausova vláda, kdy v polovině devadesátých let došlo k monstróznímu zadlužení státních bank, na které byly vlastně přeneseny deficity veřejných rozpočtů, které potom musely řešit vlády následující.

Koncem devadesátých let došlo k masivnímu nárůstu nezaměstnanosti, který následné vlády musely zvládat v průběhu několika let. A zvládli jsme to. Předáváme dneska… Nebo tato země… A tady nemůžu také souhlasit s tím, co tady tvrdila paní ministryně Džamila Stehlíková, že je tady nějaká dramatická nezaměstnanost. Ano. Jsou regiony a mikroregiony, které si vyžadují mimořádné prostředky a mimořádné zásahy. A to tím, že do těchto regionů budou směřovány investice. Já myslím, že se ukazuje výrazný posun v Moravskoslezském kraji díky D47, která je dneska dokončována, kdy už jenom investice do této dálnice mnohdy i bez investičních pobídek znamenají, že do této oblasti přicházejí noví a noví investoři.

Tato země se začíná potýkat s jiným fenoménem - s nedostatkem zaměstnanců a nedostatkem vhodných zaměstnanců. Řekněme si na rovinu, ano 450 tisíc nezaměstnaných je problém, ale řekněme si také, že z těchto 450 tisíc je řádově 150 až 200 tisíc lidí, kteří přes úřady práce projdou, kteří jsou nezaměstnaní tři měsíce, půl roku. To není žádný problém. Ti lidé prostě přišli o zaměstnání a hledají jiné. A většinou si je najdou. Řádově je skupina těžko zaměstnatelných lidí, to jsou lidé se zdravotním postižením, rodiče s malými dětmi, jsou to například lidé nad 50 let, jsou to lidé se zdravotním postižením. Tyto skupiny těžko budou hledat zaměstnání bez výrazné podpory v rámci aktivní politiky zaměstnanosti a různých programů, které je možné financovat v rámci Evropského sociálního fondu.

A pak tady zbývá skupina asi řádově 100 až 150 tisíc lidí, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní, kteří mnohdy se i práci vyhýbají apod. A i kdyby tato skupina nedostávala žádné sociální zabezpečení… A tady je potřeba vždycky vážit mezi tím, co tito lidé dostanou na sociální zabezpečení, a tím, jaké škody mohou způsobit v rámci trestné činnosti. Protože to vždycky spolu souvisí. Pak je otázkou, zda stát má více vydávat do oblasti sociální, anebo zda vybuduje více věznic, které budou střežit dobře placení dozorci a kde tito lidé vlastně budou umisťování jako sociální program. Myslím si, že tam tato vláda směřuje. Ale jsem přesvědčen, že to bude dražší pro veřejné finance než hledat způsoby zainteresovanosti těchto lidí a dotlačení pozitivní motivací k tomu, aby si práci hledali.

Paradoxní je, a myslím si, že se s tím setkáváte, vážené paní poslankyně, páni poslanci, omlouvám se, že vás takto hromadně oslovuji, ale že se s tím setkáváte, pokud jezdíte do svých volebních regionů, že si stěžují starostové bez ohledu stranické příslušnosti na to, že na rozdíl od let minulých například na veřejně prospěšné práce dostávají asi polovinu finančních prostředků. Což pro mnohé hlavně malé obce znamená problém nejenom v tom, že nezaměstnají lidi, kteří v té oblasti například Valašska, odkud pan ministr Nečas pochází, práci neseženou, a toto je vlastně pro ně možnost řešení, ale zároveň je to pomoc i pro tu obec, která díky této pracovní síle, kterou může zaměstnat, a mnozí starostové a obce je zaměstnávají a využívají pro úklid… A je to vidět v těch obcích, že udělali tito lidé kus práce.

Já jsem tady zaslechl v debatě, že se to přece vyřeší jinak. Ne že těm lidem za práci zaplatíme, ale oni budou pracovat, protože jsou nezaměstnaní, protože berou sociální dávky. Tady ale ti, kdo o tom hovoří, by si měli přečíst alespoň základní dokumenty, mezinárodní dokumenty, kterými je normální civilizovaná země vázána. A to já myslím, že Česká republika je. A jsem přesvědčen, že za práci patří mzda, nikoli to, že někdo bude na sociálních dávkách, které ostatně v České republice jsou jedny z nejnižších v rámci Evropy. A to vím, o čem mluvím. Pokud tomu tak není, tak to prosím, členové vlády, dokažte.

Stejně tak pokud jde o motivaci, pak bych očekával, že finanční prostředky budou, ty, které se ušetří, směřovány právě do té oblasti motivace lidí k práci, té skupiny řádově, a znovu opakuji, asi 100 až 150 tisíc lidí dlouhodobě nezaměstnaných. Neříkám, že všichni, ale část těch lidí zřejmě je z té skupiny, která pracovat nechce. Ale řekněme si na rovinu, vážené paní poslankyně, páni poslanci, přece takovéto skupiny jsou ve všech společnostech. Mě napadá, mnozí z vás možná budou pamatovat francouzský film, kdysi běžel, jmenoval se Zvíře, s Belmondem v hlavní roli. Byl to takový švihák, který vždycky čas od času, když se vyplácely sociální dávky, přiběhl do chudinské čtvrti, hodil na sebe takovou tu károvanou deku a sehnal děti z ulice. Přišel sociální pracovník a vyplácel. Vyplatil. Vždycky spočítal děti, tady už je těhotná maminka apod. Čili ta snaha tady vždycky bude.

A je možné jít samozřejmě cestou - to znamená větší motivace a zjednodušení sytému. Ale samozřejmě ta opatření, která už předznamenává tato vláda, povedou k administrativně více náročnému systému. Jak se to slučuje s návrhem vlády na snižování administrativy? Chcete-li více kontrolovat, musíte na to nasadit samozřejmě efektivnější systémy a zřejmě i více úředníků, kteří to budou muset dělat. Anebo je možné systém nastavit efektivněji, to znamená aby sám od sebe určitým způsobem motivoval, a posílit spíše než úředníky terénní pracovníky právě v rámci pověřených měst, kteří mají k těm lidem nejblíže a znají tu situaci.

A znovu říkám, sociální demokracie je samozřejmě jako zodpovědná opoziční strana připravena o těchto věcech jednat, ale nikoli na základě šíleného návrhu, šíleného superpřílepku, který je poskládán, to, co den dal a co možná i některé večery daly, zřejmě strávené v rámci hodně posilování alkoholem, protože některé věci střídmého člověka ani nemohou napadnout. Tak pak samozřejmě o tom má smysl hovořit. Ale bohužel tyto návrhy nemají, nejsou provázány.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP