(14.40 hodin)

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane premiére, já budu mít podobný dotaz. Já bych řekl, že v předchozí otázce jste trošku utekl od tématu. Jak řekl kolega, ten první útěk již byl vyřešen. (Poznámka premiéra: Nebyl, utekl.) Byl vyřešen po stránce personálních odpovědností těch, kteří za něho mohli. Na rozdíl od tohoto případu.

První otázka je: V případě, že se prokáže, že byl útěk způsoben chybou na straně českých úřadů či ministerstva, kdo za to ponese odpovědnost a jakou odpovědnost budete vyžadovat po svých ministrech? To za prvé.

Za druhé. Ta chyba se stala na české straně. Je naprosto jasné, že to, co umožnilo Radovanu Krejčířovi útěk, možná - doufejme - jen dočasný, tak bylo to, že Ministerstvo spravedlnosti České republiky nepodalo žádost včas. Prostě spoléhalo na informace nějakých úřadů v Jihoafrické republice, a kdo zná systém, který funguje v Jihoafrické republice, tak musí vědět, a to věřím, že takové odborníky náš stát má ve zpravodajských službách i v jiných, že ví, že není možné v Jihoafrické republice spoléhat na sdělení úřadu jako na sdělení, které je závazné a bude platit po celou tu dobu toho rozhodování. Já myslím, že jsou jiné příklady z minula, kdy je jasné, že právo v Jihoafrické republice je potřeba uplatňovat bez ohledu na to, jak se k tomu jaký úřad tam staví.

Chtěl bych připomenout, že v našem zájmu samozřejmě je, aby Radovan Krejčíř se zúčastnil procesu trestního řízení v České republice. Chci vám připomenout, že Radovan Krejčíř před volbami nepomáhal sociální demokracii k vítězství ve volbách, ale vám. A o to více je tento útěk podezřelý.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Čas - ano.

Prosím, slovo má předseda vlády Mirek Topolánek. Máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji. Vážený pane poslanče, pokud někdo má možnost a je natolik zpozdilý, aby sledoval tyto interpelace, a ví trochu něco o tom případu Krejčíř, tak se musí opravdu divit. To jenom do úvodu.

Krejčíř utekl vám. Byl to případ, který byl velmi zajímavý, a fakticky z něho nebyly vyvozeny politické důsledky. Pouze personální, a to ještě ne důsledně. A nikdy se vlastně nevysvětlilo, jak bylo možné, že z plně obsazeného domu se tento člověk dostal, a dokonce utekl s přepsanými majetky na Seychely, kde užíval v klidu svých prebend, které získal během vašich vlád.

Já chci říct, že budu - pokud se tak nestane ze stena automaticky - informovat jihoafrického velvyslance o vaší interpelaci, protože to, co jste naznačil, že jurisdikce a fungování práva v Jihoafrické republice je na horší úrovni, než je standardní, to bylo opravdu nemístné a myslím si, že bychom se měli podobných útoků na země, které se stejně jako my pokoušejí žít normálně, že byste se toho měl vyvarovat.

My podle mezinárodního práva respektujeme pravidla, která jsou v té které dané zemi, a ta pravidla jsou naprosto jasná. Podle článku 16 a tak dál v Evropské úmluvě o vydávání, která byla respektována jihoafrickou stranou, máme do 19. 6. čas na extradici, to znamená na žádost o vydání Radovana Krejčíře z vazby, případně z dosahu jurisdikce Jihoafrické republiky. Nebyla porušena žádná věc, která v této věci, jak vy naznačujete, porušena být mohla.

Takže česká strana nepochybila. O tom, jestli pochybila jihoafrická strana, o tom rozhodnou jihoafrické orgány. A já znovu vyjadřuji přání, že bude Radovan Krejčíř po vašich pochybeních znovu dopaden a předán jurisdikci České republiky.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak prosím, pan poslanec Tejc má možnost doplnit svou interpelaci.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji. Já myslím, že bude potřeba vyjasnit, jak to tedy je s tím pochybením jurisdikce v Jihoafrické republice. Tak buď ta jurisdikce postupovala zcela správně v souladu se standardy, a pak je chyba na české straně, anebo nepostupovala správně v souladu s těmi standardy, tak jak to naznačoval ministr spravedlnosti, no a pak tedy to není standardní systém. To jen na okraj.

Pokud se týká toho, samozřejmě já se do Jihoafrické republiky nechystám, takže předpokládám, že ta stížnost se mě jakkoli nedotkne.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já myslím, že to, o čem mluvíte, má úplně jinou dimenzi. Každý stát má nějaký systém a v tom systému působí různí šibalové. Pochybení nějakého jihoafrického šibala ještě neznamená, že jihoafrický systém je chybný.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je zřejmě vše na tuto interpelaci a můžeme se pustit do další.

Tady bych požádal poslance Antonína Seďu, aby přednesl svou interpelaci na premiéra. Máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane premiére, já než přednesu svoji interpelaci, tak bych chtěl apelovat na vás, abyste už neurážel Poslaneckou sněmovnu a poslance. Interpelace je normální klasická naše práce a já bych opravdu apeloval na vás, abyste se panu poslanci a mému kolegovi Wolfovi omluvil. (Hlasy zprava: Za co?) Za to vaše vyjádření o drzosti.

Vážený pane předsedo vlády, s velkým znepokojením jsem sledoval vysílání ČT24 v pořadu Reportéři ČT na téma korupce na Ministerstvu obrany. Pro mě nepochopitelné bylo stanovisko exministra Jiřího Šedivého, v současné době náměstka vašeho místopředsedy vlády Alexandra Vondry, který v uvedeném pořadu otevřeně sdělil, že se dohodl s bývalým ředitelem sekce správy majetku na jeho odstoupení ze zdravotních důvodů v situaci, kdy věděl, že panu Václavovi Regnerovi byla odebrána bezpečnostní prověrka. Dovoluji si podotknout, že bývalý ředitel sekce správy majetku Václav Regner byl právě ministrem Šedivým jmenován po jeho nástupu do funkce oficiálním zástupcem prvního náměstka ministra obrany.

Vážený pane předsedo vlády, můžete nám sdělit váš názor, zda postup ze strany exministra Šedivého v situaci, kdy byl obeznámen s tím, že bývalý ředitel sekce správy majetku pan Regner je považován za rizikovou osobu, byl vhodný a správný a plně v souladu se zákony? Média informovala o odstoupení ze zdravotních důvodů. Jaký byl tedy skutečný důvod odstoupení a kdy skutečně pan Regner opustil Ministerstvo obrany? A je standardní, že ministři vaší bývalé vlády se domlouvali s rizikovými osobami, jak vhodně odstoupit z čerstvě jmenovaných funkcí?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Slovo má předseda vlády Mirek Topolánek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji za slovo. Vážený pane kolego, tak jako já respektuji právo poslanců interpelovat premiéra v různých věcech, ať už jsou chytré nebo ne, tak vy respektujte právo na můj názor. Svůj názor si nenechám vzít nikdy nikým a nikde. Jestliže pokládám po tom, co se stalo ve věci Krejčíř za minulé Paroubkovy vlády, za nemístné a nevyšetřené, tak potom právem pokládám poukazování na naše pochybení ve věci Krejčíř za drzost a tento názor mi nevezmete.

V té věci, o které mluvíte, vám odpovím velmi jednoduše. Já o tom nevím nic. Vy tiše předpokládáte, že čtu noviny, že sleduji televizi, že jsem předmětný pořad viděl. Neviděl. Je docela pravděpodobné, že tam mohlo dojít k nějakému pochybení. Já se vám vyjádřím k věci pana Regnera písemně, protože v této chvíli vám k tomu neumím říct vůbec nic.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak pane poslanče, ještě přesto doplníte svoji interpelaci?

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedo vlády, za váš přístup, že mi odpovíte písemně. Já opravdu respektuji váš názor a byl bych rád, abyste respektoval i názor opozice.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá, můžeme zřejmě ukončit tuto interpelaci.

Další je pan poslanec Karel Černý, který bude interpelovat ve věci reformy. Prosím, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP