(14.50 hodin)
(pokračuje Urban)

Dějí se tam věci, o kterých se mi nechce skoro hovořit, ale protože se mě na to ptají novináři, tak jsem si k tomu opatřil také nějaké podrobnější informace. Minimálně čtyři lidé na stupni vyššího managementu mají velké problémy se svou minulostí. Většinou se to týká různých korupčních afér. Jeden z nich byl podezřelý ze zneužití pravomoci v souvislosti s machinacemi Pozemkového fondu. Druhá z nich byla členkou velmi úspěšného průmyslového holdingu Viktora Koženého a je dodnes členkou několika firem, které se zabývají podobnou činností, nebo chtějí zabývat podobnou činností jako CzechInvest. Jsou tam další lidé, kteří mají prostě své problémy s minulostí, hlavně ve vztahu s korupcí. Já mám velkou obavu, jestli ta situace nemůže vést k pokusu tunelovat strukturální fondy Evropské unie.

Co se týká zahraničních investic a pokračování těchto projektů, tak samozřejmě že realizace těch stávajících projektů je ohrožena, minimálně z důvodu času. Já chci vidět ty lidi, kteří přicházejí z ulice do CzechInvestu a nic o tom nevědí, jak budou řídit takové projekty, jako je Hyundai na Moravě. Prostě to neumějí a nebudou to umět ani za měsíc, ani za dva. Samozřejmě jsou tam i další věci budoucích projektů. Jedná se průměrně ročně s takovými čtyřmi sty až pěti sty investory po celém světě. To chci tedy vidět.

Také se řeší záležitosti takzvané regenerace starých průmyslových areálů, chcete-li brownfields. Na to bylo v CzechInvestu několik vynikajících specialistů, žádný takový tam v současné době není.

Co bych mohl říci na závěr? Také to, že výměna těch pracovníků bude stát přímé náklady. Já jsem zvědav, kdo to bude platit, jestli to bude platit kapitola rozpočtu Ministerstva průmyslu a obchodu, nebo tedy přímo podřízená organizace CzechInvest. Mám na mysli školení těch nových pracovníků. Tam se dá jednoznačně prokázat, že to bude stát minimálně 25 až 30 milionů korun a samozřejmě bude to trvat nejméně šest až osm měsíců, jestli vůbec ti lidé dosáhnou kvalifikace těch, kteří tam pracovali.

Tedy na závěr. Původně jsem si myslel, že se jedná o manažerskou chybu, tedy zásadní manažerskou chybu. Pak jsem zjistil, že cílem může být politická výměna. A teď zjišťuji, že se možná může jednat o pokus tunelovat strukturální fondy Evropské unie. Vláda tímto svých neprofesionálním postupem ohrožuje ekonomické zájmy České republiky. O tom není pochyb.

Děkuji za pozornost. (Potlesk v levé části jednací síně.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Já bych vás poprosil, abyste se ujal funkce zpravodaje. Jste jako první řečník, takže já bych vás poprosil, abyste se posadil ke stolku zpravodajů a společně se mnou sledoval rozpravu.

Dále se do rozpravy přihlásil pan místopředseda Zaorálek. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je mi líto, že pan premiér zrovna opustil sál při projednávání tohoto bodu. A myslím, že tím dává dobře najevo, jak je mu jedno, co tady zazní.

Dovolte mi tedy, abych panu premiérovi, který možná tam někde bloumá v předsálí, a panu ministru Římanovi řekl, v čem si myslím, že se liší vláda sociální demokracie a Občanská demokratická strana, když je dnes vládní stranou.

Rád bych vám řekl, že pro vás co je charakteristické, je naprostá neúcta k práci, k práci lidí. Vám je to úplně jedno, že někde někdo dobře a s chutí pracuje a odvádí dobře svou práci. Protože sociální demokracii vůbec nevadilo, že lidé v CzechInvestu byli nestraníci. Tam prostě nebyl, pokud vím, na vedoucích funkcích nikdo se stranickou legitimací a nám to vůbec nevadilo, pane ministře. My jsme se spokojili s tím, že CzechInvest má výsledky. Zatímco vy tam potřebujete dosadit své lidi bez ohledu na to, co umějí. A takhle to prostě je.

Já tady vystupuji proto, protože jsem se s CzechInvestem v minulých letech velmi často setkával. Na severní Moravě jsme měli velký problém dostat velkého investora. S CzechInvestem jsme jednali dlouho, než se to povedlo. Ale byl jsem u toho, když se ta práce povedla. A vím, že s CzechInvestem se nakonec jednalo dobře, protože to byli profesionálové a dokázali, co jsme začali, dotáhnout do konce.

A já mám ještě jeden zážitek, pro mě byl velmi překvapivý. Měl jsem ho dokonce opakovaně - v Bruselu a pak v Lisabonu. Byl jsem u toho, když se mezi politiky začalo mluvit o CzechInvestu a ty ostatní státy Evropy si stěžovaly na český CzechInvest a na to, že každý rok vyhrává, protože říkali: nemá stejné podmínky, to je nefér, každý rok nás porazí, to není možné, to není samo sebou. Cítil jsem se opravdu dobře, když jsem byl takto kritizovaný za to, že máme agenturu, která pravidelně ty druhé předstihuje. Něco takového jsem mockrát nezažil. CzechInvest měl opravdu skvělou pověst. Zeptejte se celé řady odborníků, každý vám to potvrdí. Takovýchto institucí jsme opravdu neměli a bylo to právě proto, že jsme respektovali to, že jsou tam lidé, kteří umějí, byť nemají s naší stranou nic společného, a mají výsledky. To jste museli přijít vy, až toto hledisko přestalo platit.

A dovolte mi říci, co mi připadá úplně tragické. My jsme dnes stát, který má velké problémy s čerpáním peněz ze strukturálních fondů Evropské unie. Je to vážná věc a jenom ti, kteří tomu nerozumějí, si myslí, že se to díky třeba pravidlu N + 3 prostě napraví. Tak jednoduché to není. Jestliže máme tedy velké problémy, protože budeme možná před sebou tlačit stovky miliard, které administrovat bude nesmírně obtížné právě s tím, jak to naroste. Když máte každý rok osmdesát pět devadesát miliard a nejste schopni to utratit, nejste schopni to investovat, tak to prostě budeme tlačit před sebou. Může se nám stát, že v roce 2010 budeme administrovat 360 miliard korun. A tady jsme měli agenturu, která nejlépe ze všech v současné době byla schopna zvládnout řekněme zhruba desetinu těch prostředků, to bylo řekněme těch deset dvanáct miliard, přesně to neřeknu, je to zhruba v této relaci. Takovou agenturu jsme měli, byla opravdu nejschopnější. V situaci, kdy máme velké problémy, tak my ji prostě rozprášíme. Pochopte tuhle logiku. Tomu říkám byzantinismus ve spravování státu.

Pane ministře, opravdu v tomhle není nic osobního, to mé zděšení, to je naprosto nelíčené. Vlády sociální demokracie dokázaly, a to jim podle mě nikdo nemůže upřít, založit ekonomický růst zejména na dvou věcech. Tady nebyl kapitál, tak jsme umožnili proud investic, který tu zemi, která kapitál neměla, umožnili rozjet. A zároveň evropská orientace, nesmírně důležitý druhý bod. Tohle každý musí uznat, že byly pilíře úspěchu a ekonomického růstu. A vy jste ještě nic nevytvořili, ale to co jste dokázali velmi rychle - začít podřezávat a likvidovat to, na čem ten stát fungoval a na čem dokonce začal stoupat! Děkuji vám za tuhle politiku! (Potlesk z levé části jednací síně.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále se do rozpravy přihlásil pan ministr Říman. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji za slovo, pane předsedo. Já si vždycky rád poslechnu experta na všechno pana Zaorálka, který rozumí nejenom zahraniční politice, nejenom radaru, ale jak často slyšíme, a měli jsme tu příležitost i teď, i průmyslu, investicím a dalším věcem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP