(15.20 hodin)

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji. Vážené paní kolegyně a vážení kolegové.

Já jenom na margo toho posledního příspěvku: Když ten váš národní referenční plán, pane poslanče Martínku, byl tak geniální, proč nebyl schválen? Nemusíme na to odpovídat. Byl nám prostě vrácen jako zcela nevyhovující. Takže to je možná první věc. Ale jinak se budu věnovat problematice, které si myslím, že rozumím na rozdíl od některých svých předřečníků, protože jsem se záležitostmi CzechInvestu zabýval už v době, kdy vznikal. A nebylo to za vašich vlád. Bylo to myslím v roce 1994, ještě za vlády Václava Klause.

CzechInvest - tehdejší ředitel Jan Amos Havelka, následující ředitel Martin Jahn si myslím, že vtiskli té organizaci určitý ráz, i s těmi změnami, které přicházely postupem času, který byl akceptovatelný i jako příspěvková organizace pro jakoukoliv vládu. To, co se podařilo z této organizace udělat za poslední léta, to znamená obrovský nárůst lidí, místa po celém světě, dokonce v místech, kde máme jiné akvizice typu CzechTrade a další, naprosto nezvladatelný rozpočet, dokonce bych řekl nezvládnutá koncepce budoucího vývoje, předznamenalo CzechInvest k řešení rovněž jakékoliv vlády.

Můj předchůdce Jiří Paroubek najal na tuto práci Otto Jelínka nebo Jelineka, chcete-li, který měl zpracovat úkol s volným názvem, který si přesně nepamatuji, ale znám obsah, to je optimální alokace veřejných zdrojů pro prezentaci České republiky v zahraničí, kde mimo jiné kromě koncentrace a optimalizace vynakládání veřejných zdrojů v zahraničí se řešila právě problematika CzechInvestu, CzechTradu, ale také českých center, CzechTourismu a dalších organizací, které někdy působí v mnoha státech vedle sebe, aniž tuší, jakým způsobem pracuje ta druhá, aniž vůbec chápou, že mají spolu spolupracovat a tím optimálně využívat omezené veřejné zdroje do prezentace, ať už z hlediska exportu, importu nebo prezentace České republiky v zahraničí. Já jsem si Otto Jelineka ponechal a on tu svou práci, kterou měl zadánu ještě bývalým premiérem, dodělal. Budete-li chtít, já vám ji samozřejmě poskytnu, protože z ní mimo jiné vychází, že to, co udělal ministr Říman - a má mou plnou důvěru - je v intencích redukce nejenom zaměstnanců, ale počtu těchto akvizic v zahraničí. A já si jenom budu přát, až budeme projednávat ve Sněmovně zákon, který má například umožnit sloučení CzechTradu a CzechInvestu, nebo řešení českých center a CzechTourismu, tak abychom byli prezentováni v zahraničí optimálním způsobem, že tento návrh najde vaši podporu.

CzechInvest samozřejmě, tak jak se postupně měnily ty jeho úkoly, tak se měl měnit charakter jeho práce. Opak byl pravdou. Zbytnělá struktura, naprostá neschopnost reagovat na změnu v otázce podpory z hlediska státu, příjmy zahraničních investic vůbec, nebyla vedením pana ředitele Hrudy pochopena. Přesun postupně od montoven do výrobků s vyšší přidanou hodnotou, do výrobků z hlediska vysokých technologií, do podpory vědy a výzkumu nebyl ředitelem pochopen tak, aby ten podnik mohl efektivně pracovat dál.

Já s tou změnou a výměnou ředitele Hrudy souhlasím. Ty následné kroky jsou mi nepochopitelné, nicméně pevně věřím, že CzechInvest, ať už v té podobě v které je, nebo v které si ho já představuji, bude plnit ty úkoly, které na něj bude klást stávající ministr, ministr Říman, a doufám, že získá i vaši podporu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou přihláškou se přihlásil pan místopředseda Zaorálek. Pak pan poslanec Urban. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane premiére vy jste řekl, že CzechInvestu rozumíte a že rozumíte problematice investic. A já vám tvrdím pane premiére, že rozhodně podle mého názoru nerozumíte své roli premiéra v téhle věci. Když se otevírala investice Hyundai v Moravskoslezském kraji za účasti nejvyšších představitelů firmy, tak bych vám rád řekl pane premiére, že vaše místo bylo na této akci. Tím byste prokázal, že rozumíte jak investicím, protože tohle byla investice za několik desítek miliard, jejíž význam dokonce překračoval hranice kraje, když pominu, že jste tam patřil, protože do toho kraje jste také patřil. Ona dokonce překračovala i hranice České republiky. A vy dokonce jako premiér jste své rozumění dal najevo tím, že jste někde sportoval, pokud se nepletu. A nejde jenom o psychologicko-symbolický význam toho, aby premiér na takové akci byl, ale to, že se rozjíždí investice takového rozsahu - pokud byste tomu rozuměl, tak byste věděl, že to je nesnadná věc pro komunikaci mezi vládou a tou firmou i na léta do budoucna. To není jednoduché to rozjet. Je to velmi těžký úkol. V této zemi se to často neděje. Nejenom tedy že byste symbolicky tam měl být, i z hlediska odborného jste měl dát najevo, že pro vládu je to mimořádná událost také. To, že jste to neudělal, pro mě znamená, že se tady zbytečně vytahujete jako odborník. Vy nerozumíte této věci ani jako premiér! (Potlesk levé části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou se přihlásil pan premiér Mirek Topolánek. Pane premiére, máte slovo. Dále s faktickou vystoupí pan poslanec Urban.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Nechci být osobní, ale já jsem se na rozdíl od studia marxismu-leninismu věnoval opravdu investicím. (Potlesk pravé části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan poslanec Urban, s faktickou.

 

Poslanec Milan Urban: Pane premiére vy jste tady mluvil obecně o úloze CzechInvestu, CzechTradu, českých center či jiných institucí, které zastupují Českou republiku v zahraničí, a že stojí za to přemýšlet o tom, jaká má být koncentrovaná síla těchto institucí působících v zahraničí, jaké mají být měřitelné efekty, jaké mají být náklady na tyto věci, co děláme. Ale já bych s vámi souhlasil, že přemýšlet o tom stojí za to, možná s Otto Jelínkem, možná i s jinými, ale to není téma, o kterém tady teď mluvíme.

Já myslím, že my se lišíme v zásadním pohledu vůbec na hospodářskou strategii - protože vy říkáte my snížíme daně a o nic jiného se nestaráme, o ostatní se postarejte sami. Tedy proto vám je ten CzechInvest zřejmě tak protivnou institucí, proto vám je tak protivnou institucí CzechTrade, proto vám je vůbec podpora exportu nebo zahraničních investic v České republice proti srsti…, tak bych mohl pokračovat. Čili tam je ten zásadní rozpor, v těch pohledech na hospodářskou strategii. Ta naše přinesla efekty a není to český výmysl. Tolikrát jste se odvolávali na Irsko, tolikrát jste se odvolávali na Kanadu a tak bych mohl pokračovat. Vždyť to jsou systémy, které fungují tam, proto také byly úspěšné v České republice. A vy se teď snažíte v této debatě zamlžit ten problém, který jste způsobili v CzechInvestu, prostě nějakými obecnými řečmi.

A někdy bych ale, pane premiére, řekl, že buď vám dává někdo špatné informace, nebo nevím, jak jste dospěl k závěrům, které jste tady učinil směrem k poslednímu generálnímu řediteli Tomáši Hrudovi. Není pravda, že nepochopil -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Čas, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Urban: Není pravda, že nepochopil, co jsou to vyspělé technologie a investice s vyšší přidanou hodnotou. Naopak, ať vám váš pan ministr Říman dá přehled těchto investic za poslední tři roky, tedy jaký dynamický růst tam je právě těch s vyšší přidanou hodnotou.

Poslední věta, jestli dovolíte. Když se projednávala investice, ta významná strategická investice Hyundai, když jsme se přiblížili k závěru, respektive učinili závěr, tak ten viceprezident té korejské firmy mi řekl: Po celou dobu jsme, pane ministře, byli ve velké nevýhodě. A já jsem se jich ptal proč a v jaké nevýhodě. A on řekl: My bohužel nemáme Tomáše Hrudu, toho máte vy. (Potlesk části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou se přihlásil pan ministr Říman, potom s faktickou pan poslanec Rath.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP