(9.40 hodin)
(pokračuje R. Dolejš)

Stejně jako tyto výroky mě znepokojuje i vystoupení vládního poslance za ODS Ondřeje Plašila na jednání zastupitelstva Středočeského kraje, které rozhodlo o skandálním prodeji 11 nemocnic. Cituji ze stenozáznamu zastupitelstva kraje. Doufám, pane premiére, že nebudete zpochybňovat tento text. Tento text byl ověřován i vašimi lidmi z ODS. Takže váš kolega z ODS Plašil na zastupitelstvu kraje, které rozhodlo o privatizaci nemocnic: "Já se nestydím říci, že jsem hrdý na zastupitelstvo Středočeského kraje, protože jste jednoznačně průkopníky v celé České republice, a zase můžu říci, že je to dobře. Dovolím si tvrdit, že je to krok správným směrem, a chci zastupitelstvu za tento krok poděkovat." Tolik váš poslanec vaší vládní strany.

Pane premiére, tento poslanec jasně potvrzuje a navazuje na výroky ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a avizuje, že proces privatizace nemocnic se po vzoru Středočeského kraje bude týkat i celé České republiky. Tak jak to tedy je? Komu mám věřit? Vy záměr privatizovat nemocnice odmítáte, a vaši kolegové z vaší vládní strany o tom veřejně hovoří, veřejně se k tomu hlásí, a dokonce to někteří realizují v praxi.

Místopředseda vaší strany Petr Bendl před živelným průběhem této privatizace stejně jako vy tento záměr popíral. Budu citovat deník Právo z 1. 4. 2004. Tento výrok já jsem několikrát použil i na zastupitelstvu kraje a pan Bendl ho nezpochybnil. Bylo to den poté, co byla schválena koncepce středočeského zdravotnictví, jejímž cílem je privatizace všech kategorií zdravotnických zařízení. "Schválení koncepce" - říká Bendl - "zdravotnictví není rozhodnutím o privatizaci středočeského zdravotnictví. Mediální vyjádření zastupitelů ČSSD mohou hraničit s šířením poplašné zprávy," řekl hejtman Petr Bendl.

Pane premiére, tři roky po tomto prohlášení prosadil hejtman Bendl proti vůli krajských zastupitelů sociální demokracie prodej deseti nemocnic. Tento prodej mu ulehčili i vaši ministři, ministři vaší vlády, protože netrvají na podmínce vrácení státních dotací v případě zcizení nemocnic. Vaše vláda je do tohoto prodeje namočena až po uši právě tímto postojem vašich ministrů. Proto pochopte, že po této zkušenosti mám zcela přirozenou nedůvěru vůči vašemu vyjádření ve věci privatizace fakultních nemocnic. Okolnosti prodeje středočeských nemocnic v režii nejsilnější vládní strany považuji opravdu za skandální a stejně jako kuponovou privatizaci, jak kdysi řekl Miloš Zeman, považuji za podvod století.

Pane premiére, znovu vás na půdě Poslanecké sněmovny upozorňuji na fakt, že zdravotnická zařízení, jejichž účetní hodnota činí 1 mld. 200 mil. korun, prodává krajská reprezentace Středočeského kraje ovládaná ODS za pouhou půlmiliardu korun. Nemocnice jsou tedy prodávány téměř o třičtvrtě miliardy pod účetní hodnotou. Navíc do těchto nemocnic v posledních letech stát investoval 504 mil. korun, které nepožaduje vaše vláda zpět v rámci toho procesu, kdy se zcizuje tento majetek. Takto nakládá vaše politická strana s veřejnými prostředky v době, kdy prosazujete restriktivní opatření v oblasti veřejných financí.

Uvedu vám ještě několik příkladů, které se týkají právě privatizace středočeských nemocnic. Například nemocnice Hořovice získala od státu dotace na investice přes 300 mil. korun, bylo to zhruba od roku 1998 za vlád sociální demokracie - a je prodávána za pouhých 50 mil. korun. Okolnosti prodeje tohoto moderního zdravotnického zařízení dle mého soudu volají do nebes a zaslouží si opravdu důkladné prověření, a to nejen orgány činnými v trestním řízení. Okolnosti tohoto prodeje, jak jsem řekl, volají do nebes, ale nejen tohoto prodeje. Další příklad - Ústav onkologie na Pleši, jeho odhadní cena je přes 100 mil. korun, a je prodáván za pouhých 45 mil. korun. Zajímavé je, že v rámci výběrového řízení byla podána konkurenční nabídka za 104 mil. korun, ale byla vybrána nabídka, jak jsem zmínil, za pouhých 45 mil. korun. Nemocnice Brandýs nad Labem, jejíž účetní hodnota činí 48 mil. korun, je prodávána za pouhých 7 800 000 korun. Nezlobte se na mě, to je cena slušné vily na okraji Prahy.

Proto se vás, pane premiére, znovu ptám: Nezkouší v případě privatizace středočeských nemocnic vaše vládní strana, kam daleko až může zajít? Za druhé: Nemyslíte si, pane premiére, že vaše strana ve Středočeském kraji pokračuje v metodách divoké privatizace ze začátku 90. let, a to s tím rozdílem, že tehdy jste před zmíněným procesem zhasli a dnes umožňujete krádež veřejných prostředků za bílého dne? Za třetí: Jak bude vaše vláda občanům Středočeského kraje garantovat ústavní právo přístupu k bezplatné zdravotní péči v případě, že na základě tržních principů zprivatizované nemocnice neobstojí a zkrachují nebo budou vytunelovány, jak se to např. stalo při privatizaci kuponové? A za čtvrté: Garantujete, pane premiére, že vaše vláda nepřipustí prodej státem zřizovaných zdravotnických zařízení?

Tolik mé otázky a očekávám, pane premiére, na ně konkrétní odpověď a chtěl bych znát i váš postoj k tomu procesu privatizace, který probíhá ve Středočeském kraji. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které se hlásí pan premiér Mirek Topolánek. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážené paní kolegyně, vážení kolegové. Vaše středočeská nemocniční obsese, pane poslanče Dolejši, je poměrně známá. To, že čerpáte své argumenty z tisku, to jenom potvrzuje. Do úvodu vám jenom doporučím přečíst si vyjádření guru levicové politiky v Evropské unii Tonyho Blaira a jeho názor na média, který si dovolil prezentovat až při odchodu z této národní politiky. Já se s ním plně ztotožňuji. To znamená vaše argumenty pocházející z médi neberu jako relevantní.

Nicméně velice vám děkuji za vaši interpelaci a děkuji vám i za to, že jste nepřijal moji krátkou, věcnou a velmi korektní odpověď. Dal jste mi tím možnost demonstrovat rozdíl mezi demokratickým evropským myšlením a myšlením posttotalitním.

Myslím, že znáte dva důležité principy naší ústavy a Evropské charty lidských práv. Tím prvním je právo vlastnit majetek, tím druhým princip subsidiarity. V normální zemi by na vaši interpelaci stačilo říct: středočeské nemocnice i díky Marii Součkové jsou majetkem Středočeského kraje a vláda podle ústavy nemá právo zasahovat do pravomoci krajů jinak než na základě zákona. Zřejmě to ale u nás nestačí. Znovu tedy zopakuji: Mě jako premiéra zajímají dvě věci. Za prvé nemocnice řízené Ministerstvem zdravotnictví, tedy státem, za druhé, zda případně v případě privatizace nemocnic ve Středočeském kraji nebyl porušen zákon.

Co se týká toho prvního, na to jsem již odpověděl a jenom to zopakuji. Ministr zdravotnictví Julínek se nechystá k privatizaci fakultních nemocnic. Je tedy bezpředmětné odpovídat na váš dotaz, jakým způsobem má privatizace proběhnout. Rozdíl mezi deetatizací a privatizací vám příležitostně vysvětlím.

Co se týká privatizace nemocnic ve Středočeském kraji, pak podotýkám, že ve výběrové komisi seděli jak zástupci odborů, tak zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny, což pro mě je jistá záruka, že ten proces byl férový, že ten tendr proběhl férově a že byly nemocnice vysoutěženy za nejvyšší možnou cenu, nikoli účetní, ale tržní.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP