(10.20 hodin)
(pokračuje Sobotka)

To znamená na pět volebních období. Vámi vedená zastupitelstva v některých krajích uvažují o tom, že pronajmou veřejné nemocnice na pět volebních období do soukromých rukou. Jakým způsobem to může vypadat, o tom nás přesvědčí řada případů, kdy došlo v minulosti k pronájmům soukromých nemocnic a posléze zastupitelstva, která přišla jako nová, zjistila, jak nevýhodné byly pronájmy a snažila se tyto pronájmy zrušit.

Uvedu konkrétní příklad zastupitelstva v Boskovicích, které není zastupitelstvem, které by bylo ovládáno sociální demokracií, je tam delší dobu starosta za ODS. Přesto toto zastupitelstvo bylo nuceno odstoupit od smlouvy o pronájmu tamní městské nemocnice a raději převzalo tuto nemocnici do vlastní správy, protože nebylo spokojeno se způsobem, jakým s tímto majetkem nakládal soukromý nájemce, který v této nemocnici byl. Samozřejmě pokud by v Boskovicích byla uzavřena nájemní smlouva na dvacet let, jak se to chystají udělat někteří hejtmani ODS, zastupitelstvo by takovou možnost nemělo a muselo by se dívat jen na to, jak nemocnice upadá a jak s ní soukromý vlastník nakládá. To jsou zkušenosti, které máme z hlediska veřejného sektoru.

Myslím si, že vy jako předseda vlády se nezbavíte své odpovědnosti, kterou máte za poskytování zdravotní péče v ČR, protože tu základní odpovědnost má vláda ČR a vy jste předseda vlády ČR. A nemůžete se dívat jen tak lhostejně na to, jak se privatizují nemocnice pod cenou na krajích a jak kraje připravují nevýhodné pronájmy na dobu dvaceti let, tak aby nebylo možné s těmito pronájmy v příštích obdobích cokoli udělat. Toto je vaše odpovědnost, nezbavíte se jí, a pokud se jí budete chtít zbavovat, věřte tomu, že sociální demokracie vám ji bude neustále připomínat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Šťastný a poté paní poslankyně Orgoníková.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vím, že venku i tady v sále je teplo, a proto to působí na vylučování některých žláz s vnitřní sekrecí a někteří kolegové zřejmě ztratili paměť. Protože je potřeba si uvědomit, že za celou polistopadovou éru ČR to byla sociální demokracie, která jediná chtěla zprivatizovat velkou nemocnici. Vždyť vláda sociální demokracie okolo roku 2002 chtěla prodat americké finanční skupině z Pittsburghu obrovskou Nemocnici na Homolce. A vy nás tady obviňujete z toho, že kraj se rozhodne ve své pravomoci nakládat se svým majetkem, vy obviňujete tuto vládu, že chceme privatizovat velké fakultní nemocnice. A to je přece lež. Jediný, kdo toto vždy udělal, jste byli právě vy. Vy jste to připravili, a nebýt opozice, už dnes byste prodali velkou Nemocnici na Homolce i s Leksellovým gama nožem, na který se složili po desetikorunkách občané této země.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou se hlásí paní poslankyně Orgoníková, poté pan poslanec Rath. - Pan poslanec Rath s reakcí na pana poslance Šťastného. Prosím.

 

Poslanec David Rath: Panu poslanci Šťastnému. Myslím, že bychom měli mluvit o věcech, o kterých něco víme. Pane kolego, prosím, zjistěte si přesný průběh. Za prvé, nebyla to finanční skupina z Pittsburghu, ale byla to pittsburská univerzita, nebyl to prodej, ale byla to spolupráce (smích v sále) bez jakéhokoli…

Zase se směje pravá strana spektra. Mě fakt zaráží, že jste tak slaboduší, když nevíte, jaký je rozdíl mezi prodáním majetku… Dobře, tak já vám to zkusím vysvětlit krátce, třeba to pochopíte i při vaší inteligenci. (Silný ohlas v sále.) Prostě když něco prodávám, mění se majetkové poměry…

Já prosím, aby tady nevykřikoval pan poslanec Tluchoř za mými zády a zuřivě negestikuloval.

Takže dámy a pánové, je to tím -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já bych vás poprosil, neurážejte ostatní poslance a vyjadřujte se k faktické poznámce. (Potlesk.)

 

Poslanec David Rath: Ano, ale pak tedy, pane předsedo, veďte ty poslance k pořádku, a ne aby tady vykřikovali…

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, a ostatní poslance vedu k pořádku, aby se nesmáli a netleskali tady. (Potlesk.)

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Takže ten rozdíl je asi ten, že když něco předávám, nějaké majetkové poměry, tak to buď předám, daruji, prodám, měním prostě majitele. Tehdy stoprocentním majitelem měl zůstat český stát vždy a pittsburská univerzita měla podepsat smlouvu o spolupráci. Co je na tom špatného, spolupracovat mezi státní nemocnicí a americkou univerzitou? Ano, to připravovala vláda za ministrování profesora Fišera. Nic víc, nic méně. Čili dámy a pánové, toto je trošku zpráva jako od TASSu.

A pokud chcete, pane kolego, více podrobností, jistě pan kolega doktor Pohanka vám k tomu řekne víc, protože tehdy byl prvním náměstkem. Myslím si, že má slova stoprocentně potvrdí. Doufám, že se nám pak omluvíte - mně, který jsem tehdy ve vládě nebyl, ale hlavně panu kolegovi Pohankovi, který tuto transakci měl jako první náměstek plně na starosti. Myslím, že má slova stoprocentně potvrdí.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou se přihlásil pan předseda Mirek Topolánek. - Tak paní poslankyně Orgoníková s faktickou poznámkou.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení členové vlády.

Chtěla bych navázat na to, co zde říkal pan poslanec předseda rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka, a sice o Úrazové nemocnici v Brně. Tuto záležitost jsme projednávali ve veřejném slyšení na petičním výboru a musím říci, že tam byl pan náměstek Hroboň, který se vůbec netajil tím, že tato nemocnice bude prodána, jak s ní bude dál naloženo. Byla bych ráda, abychom si zde říkali pravdu a abychom označovali věci pravými jmény.

Pana ministra Julínka sice neznám příliš dobře, setkali jsme se v Estonsku, kam byl vyslán senátním výborem. Musím říci, že tam se choval docela normálně a kouřil lulku. Pokud vím, je anesteziologem a já mám obavu, zda neusíná dříve než pacient.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí řádně přihlášený poslanec Votava. Je posledním přihlášeným do rozpravy. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo, pane předsedo. Pane předsedo, kolegyně a kolegové, to, že má prodej nemocnic ve Středočeském kraji širší souvislosti, je naprosto zřejmé. Obávám se, že spustí lavinu laciného výprodeje většiny krajských nemocnic, a to za velice výhodnou cenu, řekl bych možná za hubičku.

Dovolím si ocitovat z Plzeňského deníku, a to proto, abych nebyl sám obviňován, že jsem příliš zaujatý ve věci přístupu Plzeňského kraje ke zdravotnictví, protože často kritizuji Plzeňský kraj za přístup ke zdravotnictví v kraji, především pak za přístup k nemocnici v Plané, kterou Plzeňský kraj, byť dostal prostředky na oddlužení, neoddlužil, a nechal tak půlmiliardový majetek spadnout do konkursu. Ocitoval bych z Plzeňského deníku z článku, který se jmenuje Hejtman připustil prodej nemocnic.

Prodej krajských nemocnic do soukromých rukou, jak jsme jej sledovali tento týden ve Středočeském kraji, se možná nevyhne ani Plzeňskému kraji. Konstatoval to hejtman Petr Zimmermann, který byl před zhruba třemi lety iniciátorem převedení zdejších krajských nemocnic do podoby akciových společností. Tehdy prodej vyloučil.

Musím říci, že na to si velice dobře pamatuji, že hejtman v tu dobu argumentoval tím, že v žádném případě nedojde k prodeji krajských nemocnic.

Cituji dále: Jejich výsledky byly po převedení na akciovky dva roky velmi dobré, ale nyní už nemocnice přešlapují na místě. Nový vlastník by byl novým impulsem - konstatoval Zimmermann. V Plzeňském kraji podle Zimmermanna je očekávání, že kraj zaplatí jejich dluhy. Vedení spoléhá, že je tu vždy kraj - uvedl Zimmermann, který je teď terčem kritiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP