(10.40 hodin)
(pokračuje Rath)

Mimochodem, děláte tím skutečně deformaci vámi tolik opěvovaného trhu ve zdravotnictví, protože není nic úchylnějšího a sprostšího než na příslušném trhu někomu dát dotace ze státního rozpočtu, tedy podle vašich slov zlepšit mu konkurenční postavení, oproti jinému, který si na toto všechno musí vydělat sám. Samozřejmě pak těžko zařízení, které je koupeno férově za tržní cenu či postaveno férově za tržní cenu, těžko bude moci obstávat v rovné soutěži se zařízením, které bylo pořízeno ze státních peněz, vybaveno ze státních peněz, nově zrekonstruováno ze státních peněz a pak je za zlomek těchto peněz někomu prodáno.

Čili ta má interpelace směřuje k tomu, proč stát, potažmo tato vláda a její jednotliví ministři netrvají na tom, aby se do těch nemocnic, které jsou zcizeny, aby se tyto peníze vrátily, alespoň tyto finanční prostředky. Dále v té interpelaci jsem upozornil, že to pravděpodobně je i proti duchu Evropské směrnice a že pravděpodobně… a bude podán tento podnět Evropské komisi, protože tímto je porušena rovnost soutěže, protože jde o nepovolenou veřejnou podporu. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Ptám se, kdo se do rozpravy hlásí. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím. Prosím pana poslance Davida Ratha, aby navrhl usnesení Poslanecké sněmovny k této odpovědi. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: Vzhledem k tomu, že tady není pan ministr financí a nemohl mi tudíž odpovědět, tak navrhuji usnesení nesouhlas s odpovědí na interpelaci.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Slyšeli jste návrh na usnesení. Nechám o tomto usnesení hlasovat. Kdo souhlasí s tímto usnesením, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 149. Z přítomných 152 poslankyň a poslanců pro návrh 69, proti 48. Konstatuji, že s tímto návrhem usnesení nebyl vysloven souhlas.

 

Další písemná interpelace byla na ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Ten odpověděl na interpelaci poslance Davida Ratha ve věci odpuštění vrácení dotací ze státního rozpočtu České republiky, které obdržely nemocnice ve Středočeském kraji. Interpelace spolu s odpovědí je předkládána jako sněmovní tisk 237. Pane poslanče, prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, budu stručný, protože text té interpelace jsem přednesl v rámci interpelace na ministra Kalouska, protože jde o identickou problematiku.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Otevírám rozpravu. Hlásí se někdo do rozpravy? Pan ministr Julínek. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Pane předsedo, kolegyně, kolegové, v příslušném tisku máte poměrně rozsáhlou odpověď. Myslím si, že je naprosto výstižná, vyčerpávající, právně relevantní, nicméně zareaguji na některé dotazy nebo připomínky pana poslance Ratha.

Znovu zopakuji, že dotace, které byly rozdávány, byly rozdávány sociální demokracií a byly přidělovány nemocnicím ve Středočeském kraji. Já teď nebudu spekulovat o tom, jak byly motivovány, jak byly promyšleny, jestli měl stát v té době opravdu racionální investiční záměry, ale jedno je jisté - nakupovaly se za ně přístroje, vybavovaly se operační sály, dělaly se přístavby a tyto investice slouží především pacientům.

Tady bylo z předchozí diskuse i z vyjádření pana poslance Ratha zřejmé, že tyto dotace se mají stát jakýmsi nástrojem politiky státu, který tím má kočírovat nebo brzdit aktivity kraje, na které ten kraj ve své samostatné působnosti má právo.

Já chci zdůraznit, že my jsme na Ministerstvu zdravotnictví především respektovali to, aby přístroje a investice, které byly vynaloženy ze státního rozpočtu, sloužily pacientům, a to bez ohledu na to, kdo momentálně nemocnici vlastní nebo jakou má právní formu. A to byl moment, který nás vedl k tomu, abychom napravili situaci, kterou udělala sociální demokracie na Ministerstvu zdravotnictví, že tyto peníze přidělovala bez řádné smlouvy, takže vymáhatelnost navrácení těchto prostředků byla mizivá. Jediné, k čemu by mohlo docházet - k dlouhodobým soudním sporům, které by blokovaly užití věcí, které by měly sloužit pacientům, a ty by stárly. Proto jsme přistoupili celoplošně, nejenom ve Středočeském kraji, po celé republice k tomu, abychom se dohodli s kraji a s Ministerstvem financí, jedná se často o trojstranné dohody, které přesně specifikují, za jakých podmínek tyto dotace mají být užity. A jestliže nebudou sloužit ve zdravotnictví a nebudou sloužit občanům v příslušném místě, tak že budou vráceny. Takže my jsme napravili tu situaci.

Pokud se jedná o nedovolenou veřejnou podporu, nemyslím si, že je rozumné podávat nějakou stížnost, protože podáte, pane poslanče Rathe, stížnost na sebe. Pokud bylo něco nepovolenou veřejnou podporou, tak to bylo právě přidělení té dotace, protože nebylo ošetřeno tak, jak unijní předpisy říkají. Já jsem vás vlastně svým způsobem zachránil, pane poslanče, takže teď už si možná stěžovat můžete, protože už to tou smlouvou ošetřeno je, a tudíž i když dojde ke zcizení, což je opravdu právní termín a neznamená to odcizení, tak se bude zkoumat, zda to slouží pacientům. A pokud to bude sloužit pacientům, tak ta dotace splnila svůj účel. Pokud ne, je v těchto smlouvách, kterých jsme napsali desítky, a bylo to hodně práce, jasná klauzule o tom, že se má buď ta předmětná věc vrátit, anebo se má vrátit příslušná dotace.

Takže já bych spíše očekával, že mi v té interpelaci poděkujete, že napravuji jednu z mnohých nedbalostí a nepořádků na Ministerstvu zdravotnictví.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil pan poslanec Rath. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, no, chtěl bych panu ministru Julínkovi sdělit, že sociální demokracie je celkem bohatá strana, ale na to, aby dávala dotace do nemocnic, ještě ve výši jedné miliardy, na to nemáme. Takže pane ministře, opravte si to: Dotaci nedávala sociální demokracie, ale vlády, koaliční vlády, které tehdy vládly, s největší pravděpodobností vše plně schváleno touto Poslaneckou sněmovnou, mnohdy i hlasy vaší politické strany, protože jste třeba svého času měli v Hořovicích agilního ředitele, který svého času byl dokonce předsedou zdravotní komise ODS. Čili tam předpokládám, nevím to přesně, proto to tady říkám takto, že předpokládám, že největší dotace, která z toho dílu šla, šla pravděpodobně i vašimi hlasy, tedy poslanců Občanské demokratické strany. Čili to je takové trošku směšné, když tady říkáte, že jsme to dávali my. Ale ty dotace skutečně svůj účel splnily, ty nemocnice, třeba zrovna ta hořovická, jak jsem zde říkal, jsou na tom velmi dobře po technické stránce, jsou to do značné míry nemocnice, kterými se můžeme chlubit právě proto, že tam šlo třeba těch 250 milionů.

Ta otázka stojí skutečně jinak. My jsme odpůrci plošné privatizace všech nemocnic, podtrhuji plošné privatizace všech nemocnic. A znovu zopakuji - sociální demokracie razí model, kdy zhruba dvě třetiny, tedy zhruba 70 % nemocnic bude fungovat jako základní síť v režimu veřejné neziskové právnické osoby. A těch zhruba 30 % nechť je klidně soukromých, jedno jestli církevních, městských či patřících nějakým jednotlivým fyzickým či právnickým osobám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP