(11.10 hodin)
(pokračuje Němcová)

Nyní zahajuji projednávání bodu 53, kterým je

 

53.
Roční účetní závěrka a výroční zpráva o činnosti
Státního fondu rozvoje bydlení za rok 2006
/sněmovní tisk 177/

 

Tento materiál uvede místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předkládám vám ke schválení roční účetní závěrku a zprávu o činnosti fondu za rok 2006, tedy Státního fondu rozvoje bydlení.

V roce 2006 již Státnímu fondu rozvoje bydlení nebyly převáděny žádné finanční prostředky z výnosu privatizace ani ze státního rozpočtu. Příjmy byly generovány pouze výnosy z vlastního jmění fondu a byly o 15 % vyšší, než původně předpokládal schválený rozpočet.

Činnost fondu charakterizují především výdaje. V drtivé části byly vyčerpány dotace na výstavbu nájemních bytů pro příjmově vymezené osoby. Fond podpořil výstavbu 2266 nájemních bytů, zvláště pak v Kolíně výstavbu 851 bytů pro zaměstnance nové automobilky TPCA. Naopak jako zcela neúspěšný se ukázal nově nastartovaný program podpory družstevní bytové výstavby, jehož nasměrování je velmi problematické a jeho zákonem stanovené podmínky jsou velmi komplikované. Proto tato podpora ze strany družstevníků a družstev není čerpána.

V úvěrových nástrojích byly rozpočtové položky plně vyčerpány. Mladým lidem fond poskytl jen v roce 2006 více než 4000 úvěrů na výstavbu nebo pořízení bytu a téměř 9000 úvěrů na opravy a modernizaci bytů. Tady podotýkám, že úvěr na výstavbu je ve výši 300 tisíc korun, na rodinu úvěr na modernizaci ve výši 150 tisíc korun.

Nečekané tempo růstu nabraly opravy a rekonstrukce panelových domů. Programu Panel byly poskytnuty podpory v objemu 1 miliarda 600 milionů korun a to je pětkrát více, než činil průměr předchozích let. To samozřejmě nelze než vítat. Opravy a především zateplování domů řeší jeden z nejvážnějších problémů státní bytové politiky. Nezanedbatelnou skutečností, a to je důležitá věc, je také to, že tvář měst se velmi přibližuje dobré urbánní politice.

Fond využil 91,6 %, tedy drtivou většinu finančních prostředků předpokládaných rozpočtem na rok 2006 na běžné programy. Nízká míra čerpání se projevila pouze u povodňových podpor. Zvýšení rozpočtu na pomoc povodněmi postižených obcí a osob se ukázalo jako nadbytečné nebo předem nadhodnocené.

Lze tedy bez nadsázky říci, že Státní fond rozvoje bydlení své úkoly bezezbytku splnil. Navrhuji tedy proto, aby Poslanecká sněmovna roční účetní závěrku a zprávu o činnosti Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2006 schválila. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu místopředsedovi a budu vás informovat o tom, že usnesení výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj jsme obdrželi jako sněmovní tisk 177/1. Nyní má slovo zpravodaj tohoto výboru pan poslanec Jan Babor. Prosím, aby nás informoval o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Jan Babor: Děkuji za slovo, paní předsedající. Kolegyně a kolegové, pan ministr prakticky řekl vše podstatné a mně nezbývá než konstatovat, že předložený materiál, sněmovní tisk 177, má dobrou úroveň, dostatečnou vypovídající schopnost a přehledně uspořádané údaje v rozsahu potřebném pro řádné zhodnocení činnosti fondu.

Při projednávání tohoto materiálu ve výboru byl materiál hodnocen kladně a předkladatel dostatečně odpověděl na všechny doplňující otázky, které mu položili členové výboru. Na základě takto projednaného materiálu přijal výbor následující usnesení: souhlasí s předloženým návrhem roční účetní závěrky Státního fondu rozvoje bydlení a výroční zprávy o činnosti fondu, sněmovní tisk 177, za rok 2006 a doporučuje Poslanecké sněmovně projednávaný materiál schválit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Zahajuji nyní všeobecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku a táži se tedy na vaše aktuální přihlášky. Ale žádnou takovou nevidím, proto končím všeobecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Slovo má pan kolega Jan Babor.

 

Poslanec Jan Babor: Já bych si tedy dovolil navrhnout usnesení v následujícím znění: "Poslanecká sněmovna schvaluje roční účetní závěrku a výroční zprávu o činnosti Státního fondu rozvoje bydlení za rok 2006."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Zeptám se, zda se ještě někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Pokud tomu tak není, končím také podrobnou rozpravu. A je před námi tedy hlasování o návrhu, který zde z úst pana zpravodaje Babora zazněl. Je to návrh na schválení roční účetní závěrky a výroční zprávy o činnosti Státního fondu rozvoje bydlení za rok 2006.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 151. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 151 přítomno 155, pro 125, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas, a tím končí projednávání bodu číslo 53 sněmovního tisku 177. Děkuji panu místopředsedovi vlády a také panu zpravodaji poslanci Baborovi.

 

Je před námi další bod, kterým je

 

64.
Seznámení s textem písně ministryně obrany Vlasty Parkanové
věnované prezidentu Georgi Bushovi

 

Za navrhovatele tohoto bodu prosím, aby se slova ujal nyní pan poslanec Vítězslav Jandák.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, asi došlo k nedorozumění. My jsme tady vyjádřili přání, Sněmovna, aby nám vysvětlila paní ministryně, co tou písní myslela. Paní ministryně tady není, ani píseň nám nemůže interpretovat, tak si myslím, že to musíme posunout, až tady paní ministryně bude přítomna. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Registruji váš návrh na přerušení tohoto bodu do doby přítomnosti paní ministryně. Tak to bylo myšleno? (Ano.)

Chci říci, že paní ministryně Parkanová - dívám se ještě na omluvy, které byly čteny dnes ráno - je řádně omluva z dnešního jednání. Je na jednání ministrů obrany států NATO v Bruselu. Čili tato omluva zde byla řádně zveřejněna a byla s ní Poslanecká sněmovna seznámena.

Pan poslanec Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM, se hlásí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP