(12.00 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Budou tak vytvořeny předpoklady, aby již na příštím summitu NATO v Bukurešti byl třetí pilíř přivítán jako základ alianční obrany v této oblasti a rozhodnuto o modalitách doplňujícího systému. Mimořádnou pozornost nyní česká delegace věnuje tomu, aby toto klíčové rozhodnutí schválené v utajovaném režimu bylo adekvátním způsobem odraženo v závěrečném komuniké pro média.

Paralelně se zprávou pro ministry obrany aliance pokračuje v aktualizaci materiálu, který souhrnně popisuje potenciál některých zemí Asie a Afriky ohledně vlastnictví a případného vývoje balistických raket a hodnotí hrozby a rizika plynoucí z těchto států. Materiál je zpracováván na základě podkladů zpravodajských služeb členských zemí NATO.

Myslím, že důležitou otázkou je současně financování protiraketové obrany a diskuse v Kongresu Spojených států amerických. Myslím, že je třeba uvést na pravou míru některé nepřesné popisy situace, které se objevují v médiích.

Celkově administrativa požádala na finanční rok 2008 o 310 milionů dolarů. Nejdále proces došel v autorizační fázi ve Sněmovně reprezentantů. Sněmovna autorizovala prostředky na evropský prvek ve výši 150 milionů dolarů s tím, že o škrtnutých 160 milionů dolarů může administrativa požádat autorizační výbor, jakmile se jí podaří uzavřít smlouvu s hostitelskými zeměmi. Návrh na škrtnutí všech financí na evropský prvek byl drtivou většinou zamítnut. V Senátu proběhla již i hlavní část rozpočtového procesu autorizace, z níž vyšel evropský prvek se škrtem cca 85 milionů dolarů. Z požadovaných 310 milionů tak bylo autorizováno cca 225 milionů dolarů a využití dalších financí bylo podmíněno uzavřením smluv s hostitelskými zeměmi. Následovat budou jednání v tzv. přidělovacích výborech, přičemž tyto výbory jsou považovány za subjekty, které jsou strategické protiraketové obraně nakloněny.

Za schválené finance může administrativa pokračovat v jednání, provádět pozorování na místě, zahájit design základen, zadat do poměrně složitého procesu zbrojní zakázku na příslušné interceptory. Do uzavření smluv s hostitelskými zeměmi nemohou za vyčleněné prostředky probíhat žádné konstrukční aktivity v hostitelských zemích. Po uzavření smluv by velmi pravděpodobně došlo k autorizaci přerozdělení prostředků uvnitř obranného rozpočtu s tím, že konkrétní způsob by byl v rukou exekutivy.

U interceptorů je v legislativě Sněmovny poznámka, že mohou být použity v Polsku nebo na Aljašce. Zjevný problém toho, že do Polska by měly jít rakety dvoustupňové a do Fort Grealy třístupňové, zatím administrativa Spojených států amerických neřeší.

Je otázkou, zda do dalších jednání v Kongresu nezasáhne skutečnost posledního no-testu systému. Tato událost by pravděpodobně ale neměla být pro Kongres zásadním problémem, a to zejména proto, že při testu šlo o selhání útočné testovací rakety, zatímco systém protiraketové obrany zafungoval bezchybně.

Poslední část svého vystoupení bych chtěl věnovat veřejné informovanosti. I nadále probíhají pravidelné konzultace se zástupci velvyslanectví, zastupitelského úřadu Spojených států v Praze k otázkám informování veřejnosti a poskytování maximálního objemu technických a dalších informací týkajících se zvažované radarové stanice. V této souvislosti byl americké straně předán další seznam především technických otázek a na část z nich jsme již obdrželi odpověď, která bude využita mimo jiné při výběru finální lokality pro možné umístění radarové stanice a zpracování odborné studie možného vlivu na životní prostředí a zdraví obyvatel.

Agentura pro protiraketovou obranu zatím neučinila konečné rozhodnutí v otázce vyslání experta, který by posílil velvyslanectví Spojených států, a jak bylo uvedeno v poslední zprávě, jeho přiakreditování k velvyslanectví nebude stálé. Tento odborník by měl být na svém pražském působišti vždy jeden až dva týdny v měsíci.

Zástupci resortu zahraničních věcí a obrany se i nadále účastní diskusí s občany a zástupci místních samospráv, poskytují rozhovory pro média a účastní se diskusních pořadů. V zájmu poskytování přesných a podrobných informací především o technických aspektech radaru se ve dnech 22. a 25. května uskutečnila návštěva dvou expertů Missile Defense Agency na radarovou techniku v České republice, kteří absolvovali řadu jednání a brífinků se starosty v Rokycanech, pro zahraniční výbor Poslanecké sněmovny, prezentaci pro experty obou ministerstev, besedu se zástupci médií a podobně. Další návštěva by se měla v otázkách životního prostředí uskutečnit 27. 6. tohoto roku.

Dne 23. 5. obdrželo Ministerstvo zahraničních věcí a obrany upravenou verzi prezentace generála Oberinga k rozšíření systému Missile Defense o evropský pilíř, která je určena pro veřejné publikování. Prezentace byla přeložena do českého jazyka a umístěna na webové stránky Ministerstva obrany i na www.radarbrdy.cz.

Do konce června 2007 bude dokončen český komentář, dabing k filmu Missile Defense Agency, který podrobně popisuje činnost jednotlivých prvků systému. Tento film měli možnost zhlédnout členové Parlamentu České republiky při dubnové návštěvě Marshallových ostrovů. Uvedený dokument bude využíván jak v rámci veřejných diskusí a besed, tak se předpokládá i jeho umístění na internetových stránkách.

Při Úřadu vlády České republiky byla vytvořena funkce vládního koordinátora pro komunikaci programu protiraketové obrany. Koordinátorem byl jmenován pan Tomáš Klvaňa, který z titulu své funkce již začal zastupovat státní správu směrem k médiím a na akademických konferencích a seminářích.

Musím v závěru říci, že v souvislosti s uskutečněnými prohlídkami brdského újezdu zatím nebylo rozhodnuto definitivně o zvolení konečné lokality, která bude americké straně nabídnuta jako místo pro možné umístění radarové stanice, a jedním z důvodů je i zohlednění požadavku starostů, řekl bych, okolních vesnic a obcí, kteří požadují větší vzdálenost od obcí.

V průběhu uplynulého období se vojenský újezd Brdy stal objektem zájmu celé řady zahraničních sdělovacích prostředků, kterým bylo umožněno natáčení a prohlídka této oblasti.

Kdybych měl shrnout své vystoupení k Informaci o postupu vyjednávání o umístění prvků protiraketové obrany na území České republiky, řekl bych hlavní teze takto.

Za prvé bude v měsíci červenci připravena odpověď na návrhy americké strany smluvního ujednání.

Za druhé pokračuje úspěšně jednání v rámci NATO o začlenění systému protiraketové obrany proti raketám dlouhého doletu.

A za třetí si myslím, že se pohnuly svým způsobem i diskuse s Ruskem a případná participace Ruska na celém systému protiraketové obrany.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu premiérovi a zahajuji všeobecnou rozpravu, do které mám první přihlášku od místopředsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka. Prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane premiére, teď vůbec nechápu, co to mělo znamenat. Vy jste tady na nás vychrlil nějaký materiál, který v této Sněmovně nikdo nedostal, nebo ať se přihlásí, kdo ho má. Já jsem tedy nic takového nedostal. Ptám se kolegů - nikdo ho nemá. Takže vy jste, pane premiére, na nás vychrlil tento několikastránkový materiál.

Já vám tady z hlavy řeknu několik příkladů hrubých rozporů. Ale to se přece takhle nedá projednávat. Mně to připadá, že takhle zacházet se Sněmovnou, je prostě nepřípustné. Já pozoruji to, že vy v Senátu, pane premiére, projednáváte se Senátem mandát na Evropskou radu a ve Sněmovně to zamítnete. Co se týče radaru, tak s tím zacházíte tak, že nám tady dáte těch několik stránek podle mě dost chaotického textu, což jsem schopen i z hlavy z poslechu prokázat, a vy to chcete teď projednávat. To je přece nesolidní. Takhle se to nedá dělat.

Já vám řeknu jeden příklad za všechny. Vy jste tady teď řekl, a stenozáznam to snadno ověří, vy jste řekl, že se nebudete tady zabývat a hodnotit tu nabídku radiolokátoru v Gabale v Ázerbájdžánu. Vy jste řekl, že to nebudete hodnotit, protože nám to teďka nepřísluší, a vzápětí, pane premiére, dokonce jste řekl, že musíme vyčkat na analýzu ze Spojených států amerických, tak jste to řekl, a pak jste provedl podrobné hodnocení toho, že ten radar je jenom doplňkový, že to nemůže stačit a že musí být postaven radar v České republice. Pokud jste to vnímali, tak to přesně takhle tady zaznělo.

Nezlobte se, to je chaos a nesmysl, to, co jste tady předvedl. Evidentně, prokazatelně, ze stenozáznamu. Co si z toho má člověk vybrat, z takového textu? Kdybychom to viděli, tak vám tady najdu těch rozporů celou řadu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP