(16.40 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Dámy a pánové, v návaznosti na vystoupení premiéra Topolánka a ministryně Parkanové stojí za to, poté co ohlásil odchod z funkce britský předseda vlády Tony Blair, nejvěrnější válečný spojenec George Bushe, připomenout jedno velmi nesmlouvavé hodnocení spolupachatelství Velké Británie na válce a okupaci Iráku. Bývalý prezident Spojených států amerických Jimmy Carter charakterizoval Blairovu podporu této válce jako největší tragédii pro svět. Politiku britského premiéra pak označil Carter velmi tvrdě: bylo to něco hanebného, loajální, slepý, zjevně podřízený. A dále dodal: myslím, že kombinace Bushe a Blaira prodloužila válku a prohloubila tragédii, kterou vyvolala.

Dámy a pánové, troufám si tvrdit, že Carterova slova lze plně vztáhnout na postup koaliční vlády Mirka Topolánka. To, co předvádějí ODS, KDU-ČSL a Strana zelených v záležitosti podpory vojenské politiky Spojených států amerických v Iráku a Afghánistánu a ve věci připravované základny Spojených států amerických na území České republiky, je opravdu tragédie a je to hanebné. Postoj české vlády k nehorázným požadavkům vlády Spojených států amerických a k jejím velmocenským zájmům je zcela zřetelně loajální, slepý a zjevně podřízený. Kabinet v čele s ODS a koaliční poslanci se přitom chovají tak, jako by už pro ně neplatila ústava českého státu, jako by odpor dvou třetin občanů k válkám vlád Spojených států amerických a ke vnucované základně nic neznamenal. Přitom ze všech dosavadních zkušeností kolem Jugoslávie, Afghánistánu a Iráku je jasné, že vládu Spojených států amerických v jejich militaristických záměrech nelze podezřívat jen z jediného - z toho, že by svým spojencům v Severoatlantické alianci a celému mezinárodnímu společenství říkala pravdu o svých vojenských záměrech nebo politických i ekonomických zájmech. (V sále je obrovský hluk.)

Dámy a pánové, Česká republika a armáda se dostaly zásluhou nezodpovědných vlád v posledních letech do nedůstojné role loajálních hlídačů afghánských opiových polí, do role spolupachatelů irácké války a krvavé okupace, do role těch, kdo slepě podporují budování evropské infrastruktury toho, co již dříve v politickém žargonu dostalo název hvězdné války. Bohužel české miliardy vynaložené na účast v těchto válkách a v okupačních silách i vojenská politická podpora vládě a armádě Spojených států amerických jsou tím, co Georgi Bushovi umožňuje porušovat Chartu OSN a Ženevské konvence a co vedlo k tragédii etnických čistek pod okupací Severoatlantické aliance v Kosovu, k masakrům a tragédiím okupovaného Iráku, k ničení Afghánistánu. Vojensky vyhrožuj, udeř a zkus kontrolovat, ovládnout jiné bez ohledu na možné strategie nepřijatelné pro Evropu a svět třetího tisíciletí. Poškozuje samotné státy, mám na mysli Spojené státy americké, jejich demokraticky smýšlející občany. Poškozuje fatálně Evropu zatažením do ostudných a krvavých válek.

Kdo dnes přijme výzvu razantně proti kolaboraci odpuzujícího českého vládního militarismu? Kdo bude schopen v souladu s většinovým veřejným míněním postavit se politické neodpovědnosti, s plným nasazením usilovat o zásadní zvrat v naší zahraniční politice? Ne z jednoho chomoutu do druhého, ale k vlastní důstojné, mírové a demokratické zahraniční politice. K takové, jejímž základem je dialog odpovídající potřebám vývoje lidské společnosti ve třetím tisíciletí. (Hluk v sále se stupňuje.)

Dámy a pánové, osobně plně podporuji šest univerzálních hodnot, které OSN prezentovala v deklaraci pro třetí tisíciletí: svoboda, rovnost a solidarita, tolerance, nenásilí, respekt vůči životnímu prostředí a sdílená odpovědnost za stav světa. A to jsou hodnoty, které by se měly promítnout i do usnesení z našeho dnešního jednání.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vidím pana poslance Vidíma, který se ještě hlásí.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Pane předsedající, paní a pánové, dovolím si přednést následující procedurální návrh. Myslím si, že v obecné rozpravě zazněla celá řada zajímavých informací, kterým se nepochybně vláda bude v následujících dnech či týdnech věnovat, a proto si dovolím předložit odročovací návrh, který zní: Poslanecká sněmovna přerušuje projednávání tohoto bodu a odročuje jej do konce září letošního roku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Návrh je hlasovat o tom, že Poslanecká sněmovna přerušuje projednávání tohoto bodu do konce září tohoto roku. Takhle to tedy zaznělo. Uvažuji jenom nad tím termínem.

Já zazvoním na poslance. Prosím, kolegové, dostavte se do Poslanecké sněmovny. Zazněl návrh na přerušení rozpravy a zřejmě tedy zařadit tento bod na jednání Sněmovny ve druhé polovině září. Takhle nějak to bylo míněno.

Jsou tady, doufám, všichni, kdo chtějí hlasovat. Mám vás všechny odhlásit, takže vás odhlašuji. Ještě se všichni přihlaste.

Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Vidíma přerušit projednávání tohoto bodu v průběhu obecné rozpravy a pokračovat tím, že by ten bod byl zařazen do jednání Sněmovny v září. Odročit tedy do jednání příští Sněmovny v průběhu září, do řádné schůze v září, protože v srpnu bude mimořádná, takže to není příští. Rozumím.

 

Doufám, že už jsou tu všichni. Budeme hlasovat návrh přerušit toto jednání a odročit do řádné schůze v září.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento návrh na odročení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 197. Přítomno je 150 poslanců, pro hlasovalo 76, proti 21. To by znamenalo, že návrh byl přijat.

 

Prosím, ještě proběhne kontrola, protože je to opravdu těsné. (Probíhá kontrola hlasování.) V pořádku. Takže návrh na přerušení byl schválen. Ukončím projednávání bodu č. 70.

O slovo mě požádal předseda Sněmovny Miloslav Vlček. - Ne. V tom případě, kolegové, léto budiž pochváleno. Přeji vám pěkné prázdniny a končím jednání Sněmovny.

 

(Schůze skončila v 16.50 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP