(9.50 hodin)
(pokračuje Hašek)

Byť můžeme chápat lidské pohnutky k tomu, že se chce obhájit, tak tento bod na Sněmovně určitě neměl být soudním tribunálem, kde by měl vystupovat obviněný, a nestála tady popravčí četa, která by pak vykonala rozsudek.

Bohužel musím říci, že to, co jsme slyšeli, tak nás utvrdilo v tom, že celá věc je zmanipulována. Připomenu, že paní nejvyšší státní zástupkyně Vesecká požádala nejenom o vystoupení na ústavněprávním výboru, ale kolega Marek Benda jistě potvrdí, že v tom dopise hovořila také o vystoupení na plénu Poslanecké sněmovny. Dnes jste tedy nehlasovali o odmítnutí požadavku opozice, dnes jste odmítli žádost nejvyšší státní zástupkyně promluvit na půdě Poslanecké sněmovny.

Další věc. Dnešní Lidové noviny přinesly z našeho pohledu zcela šokující informaci. Nejvyšší státní zástupkyně totiž na ústavněprávním výboru uvedla, že s celou věcí byla seznámena, respektive Nejvyšší státní zastupitelství, až na základě podnětu advokátů pana Čunka a poté asi v rekordní šestidenní lhůtě prostudovali tři a půl tisíce stran spisů a udělali rozhodnutí, které mělo být předmětem debaty. Dnes říká šéf trestního odboru Nejvyššího státního zastupitelství pan Potoček, že paní Vesecká byla o průběhu celého řízení informována průběžně, že si vyžadovala informace z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Takže celá věc se ještě více rozmazává a otazníky výrazně přibývají, nikoliv ubývají.

Proto mi dovolte, abych jménem poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické vyzval pana vicepremiéra Jiřího Čunka k rezignaci na funkci člena vlády. Pokud pan Čunek takovéto výzvě nevyhoví, vyzývám předsedu vlády České republiky, aby neprodleně navrhl prezidentovi republiky odvolání pana Jiřího Čunka z funkce vicepremiéra a člena vlády.

Pokud ani pan premiér Topolánek takovéto výzvě nevyhoví, sděluji vám, že v tuto chvíli mám k dispozici dostatečný počet podpisů poslanců sociální demokracie k tomu, abych neprodleně předal předsedovi tuto žádost o svolání mimořádné schůze s bodem Hlasování o nedůvěře vládě České republiky.

My nevěříme vládě, ve které sedí trestně stíhaný vicepremiér. Je to evropská ostuda, je to vaše ostuda. (Potlesk z řad poslanců opozice.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Vážené poslankyně, vážení poslanci, o slovo se ještě přihlásil místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, pane předsedo vlády, paní a pánové, já bych měl jednu jedinou připomínku. Když tato věc začala být medializována, byl jsem velmi opatrný. Nikdy jsem vůči panu Jiřímu Čunkovi nevznesl jediný dotaz, jediné obvinění, ale v lednu letošního roku jsem řekl panu předsedovi vlády, a to veřejně, že pokud se nic nestane, nebude to věcí Jiřího Čunka, ale bude to věcí důvěry vládě. Pan premiér to nechal dojít až tak daleko. (Potlesk z řad poslanců opozice.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, návrh pořadu 16. schůze Poslanecké sněmovny nebyl schválen, proto 16. schůzi končím. Připomínám, že přerušenou 15. schůzi Poslanecké sněmovny zahájíme za 20 minut po technické přestávce na přepnutí hlasovacího zařízení.

Poprosil bych vás všechny, abyste se opět podepsali u prezence, a 15. schůze bude zahájena v 10.15 hodin. Děkuji.

 

(Schůze skončila v 9.53 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP