(10.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Já bych se rád vrátil k určité bilanci. Myslím, že dnešní debata ve Sněmovně je příležitostí k tomu, abychom bilancovali, co vláda udělala, co vláda neudělala. Někteří kolegové už tady o tom hovořili. Já bych se chtěl zastavit u takzvaných reforem, o kterých vláda hovoří a se kterými přišla jako s něčím, co by snad mělo zachránit a spasit naši zemi.

Chci konstatovat, že Mirek Topolánek a jeho vláda neříkají o těch připravovaných reformách lidem pravdu. Kdyby jim říkali pravdu, museli by přiznat řadu skutečností, které stavějí plánované daňové a rozpočtové změny do zcela jiného světla. A proto, aby se lidé nedověděli pravdu o těch tzv. reformách, tak vláda lže. Lže ráno, lže v poledne a lže o takzvaných reformách i večer.

Tím prvním a velmi usilovně tajeným negativním sdělením je fakt, že ve skutečnosti se do roku 2010 chystá předseda vlády Topolánek se svým ministrem financí Kalouskem zvýšit zadlužení naší země o 400 miliard korun. Veřejný dluh na konci éry této vlády, pokud tato vláda bude žít skutečně až do roku 2010, se zvýší na 1,3 bilionu korun. Bude to rekordní veřejný dluh, který tato země nikdy v minulosti neměla. V časově srovnatelném období minulých čtyř let se veřejný dluh zvýšil o částku 270 miliard korun. Tato vláda chce za stejné období zvýšit veřejný dluh o 400 miliard korun. To snad má být zastavení zadlužování? To snad má být to, co vláda tvrdí o reformě, že ji předkládá proto, aby nás dostala z dluhové pasti, aby zastavila dluhovou povodeň? Chce snad dluhovou povodeň zastavit ještě vyšším veřejným zadlužením, než tomu bylo v minulých letech?

Druhou nepříjemnou pravdou, kterou Topolánkova vláda tutlá, seč může, je fakt, že takzvané reformy, které nás bohužel v tuto chvíli čekají, zvýší průměrnému občanovi daně. Do roku 2010 vybere vláda díky zvýšení daně z přidané hodnoty od občanů navíc 80 miliard korun. A na dani z příjmu ušetří lidé, zejména ti s vyššími příjmy, to znamená nad 40, 80 tisíc měsíčně, do roku 2010 68 miliard korun. Vláda tedy vybere od občanů na nepřímých daních výrazně víc, než tomu bylo před reformou. A v roce 2008, v příštím roce, se zvýší daňové zatížení občanů o hrozivých 16 miliard korun.

Vláda Mirka Topolánka porušila jeden ze svých hlavních předvolebních slibů, na základě kterého vyhrála volby. Ve smlouvě ODS s voliči Společně pro Českou republiku z června roku 2006 se uvádí - cituji: "Daně klesnou sto procentům daňových poplatníků, tedy nejen bohatým. Všem lidem stoupnou čisté příjmy a firmám zisky." Realita prvního roku po připravovaných reformách bude zcela jiná. V roce 2008 se zvýší snížená sazba daně z přidané hodnoty. Zvýší se spotřební daně z tabákových výrobků. Přibudou nové ekologické daně. Daň z příjmů se sníží lidem s nejvyššími příjmy a sníží se firmám.

Je tedy jasné, že většinu lidí ve skutečnosti postihne mnohem vyšší daňová zátěž, než na kterou byli zvyklí v minulých letech. Díky vyššímu DPH vláda příští rok vybere navíc 25 miliard korun. Ekologické daně vytáhnou z kapes daňových poplatníků více než 4 miliardy, vyšší spotřební daně z tabákových výrobků získají 5 miliard a na nižších daních z příjmů fyzických osob přijde státní rozpočet o 19 miliard korun. To si může každý spočítat. Každý, kdo absolvoval základní školu, je schopen si jednoduše spočítat, že občané příští rok zaplatí díky vládní reformě na daních navíc 16 miliard korun.

To je absolutní paradox. ODS vyhrála volby tím, že slíbila snížení daní všem. Příští rok se zvýší daňová zátěž o 16 miliard korun. Skryté zvýšení odvodové zátěže přitom představuje také snížení dávek nemocenského pojištění v situaci, kdy vláda odpovídajícím způsobem nesníží pojistné v této oblasti. Díky tomuto opatření získá Topolánkova vláda na nemocenském pojištění v roce 2008 navíc do státního rozpočtu 9 miliard korun, aniž by je vyplatila zpět pojištěncům, kteří si odvádějí nemocenské pojištění. Tyto příjmy pak vláda použije na zcela jiné výdaje.

Myslím, že je důležité také připomenout, že vláda ani obcím, ani krajům nechystá žádné kompenzace výpadku příjmů, který je v rámci tzv. reformy postihne.

Třetím efektem, o kterém se mlčí a o kterém se lže, je fakt, že reforma sníží životní úroveň velkým skupinám obyvatel, ať už v důsledku valorizační politiky, zmrazení platů ve veřejném sektoru nebo zvýšení daní. Chtěl bych připomenout, že učitelé v naší zemi byli zvyklí na to, že jim v minulých letech každý rok rostly reálné platy o 6 %. V příštím roce je poprvé čeká pokles reálných mezd, a nejenom v příštím roce, ale následující tři roky po sobě. Vláda se chystá šetřit dokonce i na valorizaci důchodů. Ačkoliv původně ODS slibovala valorizaci o tisíc korun, tak v příštím roce již nyní hovoří pouze o valorizaci 350 korun, což je v porovnání s očekávanou čtyřprocentní inflací naprostý výsměch.

Je tedy zřejmé, že takzvané reformy sníží životní úroveň, sníží ji důchodcům, sníží ji zaměstnancům veřejného sektoru, sníží ji také rodinám s dětmi. Vláda o reformách tvrdí, že trestají tzv. černé pasažéry. O nic takového se nejedná. Na reformu doplatí především pracující rodiny s průměrnými a mírně nadprůměrnými příjmy. Právě tyto rodiny přijdou o dětské přídavky, právě tyto rodiny budou postiženy krácením nemocenských dávek. A aby toho pro zaměstnané lidi nebylo málo, tak vláda se chystá zrušit daňové úlevy na stravenky a chystá se také zrušit daňové zvýhodnění hypotečních zástavních listů.

O zdražení nového bydlení se vláda postará zvýšením daně z přidané hodnoty. Když si vezmu rodinný dům nebo byt za 3 miliony korun, tak tato vláda ho mladé rodině obratem ruky zdraží příští rok o 120 tisíc korun.

Vládě Mirka Topolánka ve skutečnosti nejde o žádné dlouhodobé reformy, a už vůbec jí nejde o nějakou podporu hospodářského růstu, či dokonce stabilitu veřejných rozpočtů. Nic takového tyto takzvané reformy nepřinesou. Skutečným cílem těchto návrhů je snaha využití stávající křehké většiny tohoto podivného vládního slepence k tomu, aby se omezila společenská solidarita a aby se přeneslo daňové břemeno z nejvyšších příjmových kategorií na lidi s průměrnými příjmy. Jako by si ODS v tom časovém stresu a očekávání brzké možné nestability vybrala jen jednu hlavní cílovou skupinu - majetné lidi s vysokými příjmy, pro něž se rozhodla obětovat drtivou většinu svých předvolebních slibů, protože původní předvolební sliby ODS směřovaly k mnohem širším sociálním vrstvám. Tyto sliby byly opuštěny a ODS se nyní soustředí v programu této vlády pouze na lidi s vysokými příjmy a na lidi s velkými majetky.

Musím říci, že seznam těch, které tato vláda hází přes palubu ve své politice, zcela je pomíjí, či se jim snaží snížit životní úroveň, dnes už zahrnuje většinu české společnosti.

Tato vláda důvěru společnosti nemá. To potvrzují všechny výzkumy veřejného mínění. Důvěra této Poslanecké sněmovny je formální a byla založena na nerespektování výsledku voleb do Poslanecké sněmovny. Vláda dnes teoreticky může o důvěru přijít v Poslanecké sněmovně, nebo o ni nepřijde. Ale platí, že tato vláda si důvěru nezaslouží, a předpokládám, že tuto důvěru ani české společnosti nikdy mít nebude. Je to vláda slabá a je to vláda promeškané příležitosti.

Děkuji. (Potlesk z řad poslanců opozice.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále v rozpravě vystoupí pan poslanec Škromach, připraví se pan poslanec Hamáček. Pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP