(15.20 hodin)
(pokračuje Levá)

K výnosům z reklamy. Tady nechci mluvit o tom, že v minulém volebním období jsem tady bojovala za to, aby České televizi byla reklama částečně ponechána, protože jsem si myslela, že peníze budou potřeba na digitální vysílání. Neuspěla jsem tenkrát, teď se k tomu vracíme. Alespoň tak. Ale teď mám k tomu jinou připomínku a ta se týká toho zvláštního účtu. Zkuste mě sledovat.

ČTÚ bude mít zřízený zvláštní účet, na který dostane peníze od České televize, a tento účet si bude spravovat. Česká televize také dostane peníze na zvláštní účet - ale pozor: sestaví rozpočet a předkládá ke schválení vládě. Nechci podezírat nikoho, že by snad si chtěl vynutit nějaký nátlak v České televizi nebo posílení svého vlivu, to ne, ale není to podcenění odborníků v České televizi, že oni nevědí v zájmu multiplexu veřejné služby, že by snad nebyli schopni si tohle rozhodnout? To nechám ještě na zvážení. Bude čas, prostor na pozměňovací návrhy.

Chtěla bych říci, že jsem šťastná, že je novela na světě, že se rodila těžko. Chci ještě podotknout, že se mi nelíbilo, že bylo zrušeno Ministerstvo informatiky. Měla jsem právě obavy o to, kdo potom ten zákon dá dohromady. Jsem ráda, že to takhle dopadlo. Lidi, kteří v pracovních týmech, ať už to bylo Ministerstvo vnitra nebo Ministerstvo kultury, pracovali, ty bych normálně povolala do diplomatických služeb, protože vyjednávání - nevíte, jaká je situace - bylo skutečně náročné a stálo to hodně úsilí a hodně sil. Já si myslím, že zkrácené jednání, ke kterému tady dojde, nebo ke kterému jsme se všichni džentlmenskou dohodou propracovali, je jediné správné řešení.

Děkuji všem, kteří se na zákonu podíleli, a protože jsem z Plzeňského kraje, kde víte, že už se bude vypínat na Domažlicku, tak nechci si tady brát, jak tady bylo už řečeno, diváky jako rukojmí, ale skutečně se přimlouvám za to, aby jednání proběhlo rychle. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Jandák, připraví se pan poslanec Hašek. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Pane předsedo, děkuji. Pane kolego zpravodaji, tiše!

Dámy a pánové, když jsem se s tím materiálem seznámil, zajásal jsem, protože jsem si řekl - to je báječný míček na odpal. To se dá rozsekat. Ale pak jsem si řekl - proč, když nad touto Sněmovnou se už mnoho let vznáší strašidlo digitalizace? Tak buďme pragmatici, protože sice není to minidiginovela, je to spíše superdigitelekinozákon. Vem to nešť, jak říkala moje maminka. Ale já si myslím, že bychom skutečně měli být dnes pragmatičtí, měli bychom tento materiál poslat bez zbytečných dalších diskusí do dalšího kola a tam bych prosil a přimlouval se, aby to mohlo přijít na mediální komisi, do výboru pro školství, kulturu, mládež a tělovýchovu, a navrhuji kolegům z hospodářského výboru, aby zvážili, jestli se s tímto materiálem nemají seznámit na tomto výboru. Jde totiž o velké peníze, pánové. Ale to je tedy jenom taková malá tečka na konec.

Takže prosím, já se přimlouvám, skončeme to balábile. Všichni víme, všichni jsme se s tím seznámili, zvlášť my pilní pojďme dál do dalšího kola a velmi brzy se na tom sejdeme i na komisi a na výboru. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Hašek. Další přihlášené nemám. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. Já už nebudu, pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dlouho prodlužovat tuto schůzi. Napadla mě taková dvě hlavní přísloví, která by zřejmě odpovídala tomuto sněmovnímu tisku. To první by bylo: Pozdě, ale přece! Navazuji na úvodní výklad pana ministra vnitra a bývalého ministra informatiky. A to druhé je také jednoduché: Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.

Já chci jasně prohlásit za sociální demokracii, že budeme hledat způsob, jak co nejrychleji pomoci v dalším pokračování digitalizace v České republice. Samozřejmě dnes v prvém čtení podpoříme vládní návrh, který se týká této problematiky, samozřejmě s tím, že můžeme mít výhrady k jednotlivým částem zákona, ale jak už řekl kolega Jandák, jsme plně připraveni na půdě mediální komise a příslušných výborů, které pověří Sněmovna, najít kompromis a dohodu. Tento zákon je z dílny těch, o kterých vláda s opozicí komunikuje. To chci podtrhnout. Věřím, že ta komunikace povede k úspěšnému výsledku, a také říkám, že když se na půdě komise a výborů podaří najít takovouto dohodu, jsme připraveni udělat všechno pro to, aby účinnost takového zákona byla nejpozději k 1. lednu příštího roku.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Další písemné přihlášky nemám. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Nikdo se z místa nehlásí, obecnou rozpravu končím. Ptám se na případná závěrečná slova pana předkladatele, pana zpravodaje. Nejsou.

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázání předloženého návrhu k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Má někdo jiný návrh? Pan poslanec a zpravodaj Pleva. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Pleva: Já bych požádal ještě o přikázání stálé komisi pro sdělovací prostředky.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano. Další návrhy? Nejsou. Nyní tedy přistoupíme k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 3 z přítomných 182 poslankyň a poslanců pro návrh 161, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přidělen výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

 

Dále budeme hlasovat o návrhu pana poslance Plevy. Ten navrhl, aby se tímto tiskem zabývala stálá komise pro sdělovací prostředky.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 4 z přítomných 182 poslankyň a poslanců pro návrh 162, proti 3. Konstatuji, že jsme přidělili tento tisk i stálé komisi pro sdělovací prostředky.

 

Já se jenom zeptám pana zpravodaje, protože tady zaznělo v rozpravě, že byla shoda nad zkrácením lhůty, a tady to nezaznělo, abychom to odhlasovali. To znamená - budeme zkracovat lhůtu, nebo nebudeme zkracovat lhůtu? Pan ministr Langer.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Děkuji za slovo. Tady bylo zmíněno, že existuje jasně deklarovaná vůle a zájem v tom smyslu, abychom v příslušných výborech a komisích projednali tento návrh tak, aby Poslanecká sněmovna na své schůzi 25. září mohla tento návrh projednat ve druhém čtení, a snad i předběžná shoda na tom, že by se zkrátila lhůta mezi druhým a třetím čtením tak, aby bylo možné tento návrh projednat ve třetím čtení ve čtvrtek 27. září, protože pak již Sněmovna zasedá až v říjnu. A pokud platí, že chceme mít garanci účinnosti 1. 1. 2008, bude nezbytné se pokusit nejenom o hledání shody na obsahu, ale i na té proceduře.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Já tedy konstatuji, že tento návrh byl přikázán výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a stálé komisi pro sdělovací prostředky.

Tím jsme, vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, projednali stanovený pořad 19. schůze Poslanecké sněmovny, kterou tímto končím. Děkuji, na shledanou.

Všem vám chci oznámit, že svolávám 20. schůzi, a to nejpozději ve středu 22. srpna v 9 hodin, nejdříve však 20 minut po skončení 18. schůze. Děkuji. Pozvánka vám bude doručena do kastlíků.

Děkuji, na shledanou.

 

(Schůze skončila v 15.30 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP