(17.20 hodin)
(pokračuje Řihák)

A veřejně také řekl, že toto ujednání by se mělo objevit i ve smlouvě mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými.

Proto se ptám, zda investice, které pan Topolánek slibuje, půjdou od americké vlády, nebo od české vlády. Protože jako starosta města Příbrami vím, a víte to vy všichni ostatní, že pokud chcete někde dát, musíte někde vzít. Já se ptám: Nepotřebují možná ty peníze některé obce v severních Čechách, na Vysočině nebo někde víc než tato oblast?

My jsme založili v okrese Příbram a v Plzeňském kraji Ligu starostů, kteří veřejně vystupují proti americké vojenské základně. Často dostávám dotazy, proč jsme tuto Ligu starostů založili. Nás přinutila tato vláda a především pan Klvaňa k tomu, abychom tuto ligu založili, neboť bylo několik setkání. Například do Spáleného Poříčí v měsíci srpnu si pan Klvaňa pozval patnáct vybraných starostů do deseti kilometrů. Já bych vás chtěl informovat, jak se tady s takovou důležitou věcí, jako je vybudování americké vojenské základny, zachází. Pan Klvaňa vzal zřejmě kružítko, píchl toto kružítko do vrcholu Brdce, udělal si kružnici deset kilometrů, tyto starosty si svolal, tam se jich zeptal na jejich investiční požadavky. My jsme druhý a třetí den v novinách všude četli, že brdští starostové vyměnili svůj názor za investice do svých obcí. Z tohoto důvodu vznikla Liga starostů proti radaru, protože my na rozdíl od jiných se nestydíme za svůj názor.

Také bych chtěl opakovaně říci, jak vláda zachází s místními referendy či anketami. V obcích a městech okolo Brd bylo více než dvacet místních referend a anket. Z těch lidí, kteří k referendu nebo anketám přišli, více než 90 % se vyslovilo proti této americké základně.

Dále bych se chtěl vyjádřit k tomu, jakým způsobem s námi vláda komunikuje. Vláda s námi komunikuje prostřednictvím pana Klvani, který má název, že je koordinátorem činnosti americké vojenské základny. Ale pan Klvaňa je především propagátorem a lobbistou. To je názor starostů z brdských obcí. Pan Klvaňa, když si svolával např. schůzku do Spáleného Poříčí a pozval si vybrané starosty, zároveň poslal dopis, kde upozorňuje starosty na to, že mají být udělané investice, např. opravena silnice I/19 z obce Borovná až po Středočeský kraj. A že případné dotazy mají adresovat na Ředitelství silnic a dálnic. Když jsem interpeloval pana Klvaňu, že toto je nemorální, tak přece nemůže pan Klvaňa starosty informovat, odpověděl, že toto píše dopředu, aby starostové nemohli říkat něco jiného.

Vžijte se do toho, jak vláda se zástupci místních samospráv jedná. Já jsem v politice od roku 1998 a nezažil jsem takové tlaky, jaké jsou zároveň soustředěny vůči některým starostům, jak se říká o tom, že jsou nějaké černé listiny těch, kteří jsou pro radar, těch, kteří jsou proti radaru, že ti, kteří vystupují veřejně proti radaru, nebudou mít ve státním rozpočtu ani korunu. Možná tady se vezmou ty peníze, těch 300 milionů pro ty, kteří budou říkat, že jsou pro radar.

Pan Klvaňa - a kritizoval ho i pan prezident Václav Klaus za to, jakým způsobem komunikuje s veřejností - nás neustále uráží. Například po některých besedách s občany prohlásil, že tam byla akorát banda opilců, což není pravda, lze to dokázat. Například nedávno na Nově vystoupil pan Klvaňa a mluvil o tom, jak se můžeme podívat do očí těm, kteří se posílají bojovat na zahraniční mise. Já si myslím, že vždy se těmto lidem můžeme podívat do očí, protože tito lidé si svoji práci vybrali dobrovolně, tak jak jsme si ji vybrali my, a jsou za to placeni.

Paní ministryně Parkanová - a zaznělo zde, zda došlo k nějakým problémům při jednání se zástupci samospráv ve Strašicích. V údajích máme napsáno, že se zde setkalo 60 starostů a místostarostů. To prostě není pravda. Tyto informace nejsou pravdivé. Sem přišlo 53 zástupců, ne všichni byli starosty, z toho 20 starostů ihned po začátku opustilo sál, protože paní ministryně znemožnila vstup novinářům. Přitom na pozvánkách bylo, že novináři mají přístup na toto jednání, že budou pozváni. Odpovědí, které se nám dostalo, bylo, že novináři pozváni jsou, že zde jsou, ale že na pozvánce není napsáno, jestli mají být venku před budovou, nebo vevnitř. Také bych se chtěl zeptat a dopátrat se pravdy, kdo vlastně znemožnil přístup novinářům. Protože starosta Strašic, pan Hahner, člen ODS, tvrdí, že to bylo na základě toho, že ministerstvo to zakázalo. Paní Parkanová hovoří o tom, že nic nezakázala. To jsou věci, které nám jako starostům vadí. Počty nám vůbec nejdou dohromady. Tam nebylo žádných 60 starostů.

Abych ještě trochu řekl, jak jsou dělané tlaky, tak já jsem např. poprvé v životě musel ukázat občanský průkaz i průkaz starosty, abych byl na jednání vpuštěn. Víme o tom, že na těchto jednáních byli např. opoziční zastupitelé z obcí, kde starostové jsou proti radaru, jako např. z Rožmitálu. Mrzí mě, že paní Parkanová se snaží ovlivňovat i samosprávu, když říká, že na starostu, který je proti radaru, nelze podat trestní oznámení, ale že by starostu měli odvolat. Chtěl jsem vás informovat spíše z pozice starosty, jaké jsou dělané na nás tlaky. Paní Parkanová řekla na zasedání ve Strašicích, že pokud opustíme sál, nepotřebujeme již žádné informace o umístění amerického radaru.

Sám za sebe a za některé starosty měst a obcí, kteří jsme členy ligy, mohu tady prohlásit, že my už máme dost informací, abychom jasně řekli, že za těchto ponižujících podmínek, které jsou nám prezentovány a americkou a českou vládou nabízeny, u nás tento americký radar prostě nechceme. My trváme na tom, aby o tak zásadní věci, jako je umístění cizích vojsk na našem území, rozhodli lidé v referendu. Jsem zplnomocněn za Ligu starostů prohlásit, že nechceme žádné státní úplatky, pane ministře, za to, že dáme souhlas s výstavbou radaru. Pokud ale chcete dát chudým obcím peníze na svůj rozvoj, kde dlouhá léta byla zanedbávána infrastruktura, tak je dejte. Ale dejte je spravedlivě, průhledně a všem potřebným.

Včera jste dostali dopis na své maily od starosty Trokavce Jana Neorala. Tento dopis Liga starostů odsouhlasila a přidalo se k nám dalších něco přes padesát starostů. Tento dopis jsme zaslali vám jako členům Parlamentu, členům Poslanecké sněmovny, členům Senátu a vládě. Tady máte podrobně popsané naše stanovisko Ligy starostů proti radaru.

Chtěl bych vás požádat, vy, co jste ve vládě, abyste nezneužívali svých pravomocí, abyste neříkali těm, kteří jsou proti radaru - a věřte, že tady je spousta lidí proti radaru - že nedostanou žádné investice. Chtěl bych vás poprosit o jednu věc: Neposílejte k nám vyjednávat pana Klvaňu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP