Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
27. září 2007 v 9.01 hodin

Přítomno: 148 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dobré dopoledne, nebo lépe řečeno dobré ráno, dámy a pánové. Vítám vás a zahajuji třetí jednací den 21. schůze Poslanecké sněmovny.

Přestože vidím, že naše řady ještě úplně plné nejsou, tak vás požádám, abyste se přihlásili identifikačními kartami a oznámili mi, kdo má kartu náhradní. Zatím jediným, kdo náhradní kartu má, je pan poslanec Vladimír Šoltys a jeho karta má č. 11.

Ráda bych vám ohlásila nejprve omluvy z dnešního jednání, a bude to trochu delší seznam, takže prosím o trpělivost. Z poslanců se omlouvají Marta Bayerová - rodinné důvody, Zdeněk Boháč - lékařské vyšetření, Jiří Čepelka - studijní cesta do Finské republiky, Petr Červenka - zdravotní důvody, Pavel Hojda, David Kafka od 13 hodin - mise OBSE na Ukrajině, Jaroslav Krupka, Tomáš Kvapil - rodinné důvody, Ondřej Liška - rodinné důvody, Dagmar Molendová, Michal Pohanka - osobní důvody, Josef Smýkal - hospitalizace, Evžen Snítilý - služební cesta. Z členů vlády a omlouvají Martin Bursík - účast na mezinárodní konferenci Europark 2007, Jiří Čunek - zahraniční cesta, Petr Gandalovič - účast na jednání Rady ministrů pro zemědělství a rybolov v Bruselu, Tomáš Julínek - pracovní důvody, Ivan Langer - pracovní důvody, Vlasta Parkanová - zdravotní důvody, Aleš Řebíček od 14 do 19 hodin - rodinné důvody. Karel Schwarzenberg se omlouvá pro účast na 62. Valném shromáždění OSN. Tolik omluvy, které jsem až do této chvíle obdržela.

A ráda bych vám také podala informaci o tom, jak bude naše dnešní jednání vypadat. Dopolední jednání zahájíme, tak jak vyplývá z jednacího řádu a z námi schváleného programu, bodem č. 26, což jsou odpovědi členů vlády na písemné interpelace. Poté budeme pokračovat bodem č.23 - to říkám zejména pro předsedy poslaneckých klubů. Bodem č. 23 je návrh časového harmonogramu projednávání vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2008. Odpoledne po ústních interpelacích, na základě dohod všech poslaneckých klubů, jsme pevně zařadili body č. 29 a 19, což jsou sněmovní tisky 262 a 224. Jsou to návrhy zákonů ve třetím čtení a lze je projednávat až od 18.25 hodin. V této souvislosti jenom připomenu, že jsme si odhlasovali, že o návrzích ve třetím čtení budeme moci jednat i mimo pevně stanovenou dobu a hlasovat i po 19. hodině.

A ještě dovolte jedno připomenutí, tj. že dnes do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím, v 11.30 hodin proběhne losování těchto přihlášek.

Toto byly nezbytné úvodní formality na zahájení jednání dnešního dne. Ještě sděluji, že pan poslanec Oldřich Vojíř mi oznámil, že má náhradní kartu č. 2.

Toto oznámení máme také za sebou a můžeme přistoupit k prvnímu bodu dnešního dopoledního jednání, kterým jsou písemné interpelace na členy vlády. Na pořad jednání 21. schůze Poslanecké sněmovny je předloženo celkem 11 odpovědí na vznesené interpelace, s nimiž poslanci nejsou spokojeni, a z toho důvodu požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Upozorním pouze na ustanovení § 112 odst. 6 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, které zní: Není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko, ani o ní dále nejedná.

Tolik tyto informace. Ještě oznámím, že pan ministr Martin Říman má náhradní kartu č. 6.

 

A můžeme nyní přistoupit k projednávání bodu

 

26.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

První interpelací, kterou se budeme zabývat, je interpelace, kterou vznesl místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Interpeloval předsedu vlády Mirka Topolánka, který odpověděl, a týkalo se to označení legitimní obrany obětí útoku barbarství. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 264. Prosím tedy o úvodní slovo pana místopředsedu Vojtěcha Filipa.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, pane premiére, členové vlády, paní a pánové. Moji interpelaci a odpověď pana premiéra máte ve svých tiscích, nebudu tedy žádným způsobem prodlužovat jednání. Ale chtěl bych říci, že s odpovědí jsem nebyl spokojen kvůli tomu, že pan předseda vlády neuznal za vhodné, aby zmírnil svá slova na adresu těch, kteří jsou dlouhodobě okupováni Státem Izrael, resp. jeho vojáky. On totiž cestovní mapu, která byla přijata a podepsána dohodou v Oslu, označil za nápor barbarství. To se samozřejmě dotklo těch, kteří jsou připraveni od roku 1947 nebo od roku 1967, případně 1956 nebo 1973, od roku 1982 a nakonec od roku 2006 o své území. Tyto státy vůbec nepopírají, ať už jde o sousední státy, jako je Palestina, Sýrie, Libanon a další, že jde o krvavé střety o toto území. Ale označit úsilí o osvobození okupovaných území za nápor barbarství mi připadá v této souvislosti celkem nelogické.

Chtěl bych tedy upozornit, že dnešní hranice Státu Izrael neodpovídají rezoluci Valného shromáždění OSN č. 181 z 29. listopadu 1947, na jejímž základě byla Palestina rozdělena na arabský a židovský stát. Pan premiér by měl vědět o masakrech organizací, jako je Hagana, Stern a Irgun, které předcházely vzniku Izraele, a i o osudu bezbranných 418 palestinských vesnic, jejichž osudy se podobají až nápadně osudu českých Lidic. Pan premiér by měl také vědět, že Valné shromáždění Organizace spojených národů 11. prosince 1948 rezolucí potvrzuje práva Palestinců na návrat a že Izrael dosud odmítá toto právo akceptovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP