(10.30 hodin)
(pokračuje Škromach)

Vy jste nenašel ani odvahu, ani tu odvahu, kterou by každý ministr měl mít, a dokonce ji měla i nyní odstoupivší paní ministryně Kuchtová, která se alespoň postavila za své školáky, ale vy jste se za své důchodce ani nepostavil! Vy jste klidně šel do vlády s tím, co vám nadiktoval ministr financí, vy jste klidně šel do vlády s tím, co vám řekl váš premiér! To je hezké. Posloucháte, poslouchejte! Ale, pane ministře Nečasi, buďte už konečně chlap a postavte se za to, co děláte. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Zdeněk Škromach. Nyní je přihlášen pan kolega Miroslav Váňa. Má slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážená paní místopředsedkyně, vaším prostřednictvím panu místopředsedovi Nečasovi, a bude to velmi krátké.

Víte, já nemám žádné poradce a nepíše mi nikdo měsíc staré projevy. Ale jestli chcete, tak vám prozradím, kdo mi v podstatě ten projev napsal. Pane místopředsedo, byla to vaše ODS! Ta napsala ten projev! To je váš vzkaz české veřejnosti. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní je o slovo přihlášen sice pan kolega Kováčik, ale dává přednost panu místopředsedovi vlády Petrovi Nečasovi. Tedy slovo má pan místopředseda Petr Nečas.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych se chtěl úvodem omluvit panu poslanci Váňovi. Já jsem myslel, že má nekvalifikované a hloupé poradce. Teď se právě přiznal, že projev si psal sám, takže já se mu za slova vůči jeho poradcům omlouvám.

Současně bych chtěl také poprosit, samozřejmě prostřednictvím paní předsedající, pana předsedu výboru Škromacha a pana poslance Váňu, aby se v zákulisí sešli a nějak se tedy domluvili, kdo vlastně dal maminkám, jak tady teď cituji doslova pana poslance Váňu, těch 7600 korun na čtyři roky, protože pan poslanec Váňa hřímal od tohoto pultu ještě před několika minutami, že to byla sociální demokracie, kdo dal maminkám 7600 korun na čtyři roky, a před chvílí tady řekl bývalý ministr práce a sociálních věcí, že to byl ministr Kalousek, kdo jim to dal. Tak to si, vážení pánové, nějak vyjasněte a prosím, vystupujte konzistentně!

A nyní jenom zopakuji znovu čísla. Za uplynulé čtyři roky zvalorizovala sociální demokracie penze všeho všudy o 1164 korun. Tisíc sto šedesát čtyři korun! Za čtyři roky. Během pouhého roku a čtvrt schválila tato vláda valorizaci ve výši 850 korun, čili částku, která se velmi výrazně blíží tomu, co udělala sociální demokracie všeho všudy za čtyři roky.

A poslední číslo, znovu opakuji, každý, kdo je gramotný... A já můžu ujistit pana poslance Škromacha, že jsem měl na z maturity na gymnáziu z matematiky jedničku; nevím jestli to o sobě můžou říct všichni sociální demokraté, mám pocit, že ne. Mimochodem, mám doktorát z přírodních věd v oboru fyziky. Jeden z mých velmi dobrých učitelů na fakultě sedí mezi sociálně demokratickými poslanci, takže prosím, nechť se zeptají jeho, zda jsem uměl, nebo neuměl počítat. Nemusíme to řešit tady od tohoto pultu. Ale znovu zopakuji jednoduché číslo: V září roku 2006 průměrná výše penze: 8168 korun. První leden roku 2008 průměrná výše penze: 9111 korun. Prostý rozdíl těchto dvou čísel ukazuje, že bez několika desetikorun je to tisíc korun. Valorizace o tisíc korun neproběhla prostě proto, že nebyla zavedena jedna jednotná daň DPH. To je velmi jednoduché. A znovu opakuji ta dvě čísla, každý nechť si to najde ve statistice, porovná si tato dvě čísla - bez několika desetikorun během roku a čtvrt působení vlády Mirka Topolánka navýšení penzí v průměru téměř o tisíc korun.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu místopředsedovi. Tři faktické poznámky - pan kolega Urban, paní poslankyně Čurdová, pan kolega Rath.

 

Poslanec Milan Urban: Paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, víte, že já nebývám příliš osobní při svých projevech ve sněmovně, nicméně jednu poznámku teď učinit musím.

Pan místopředseda Nečas projevil tu obrovskou vnitřní nejistotu, kterou má k tomu, co dělá, protože míra urážek, která tady zazněla od předsedy vlády, je jenom důkazem o jeho slabosti. Nic jiného to podle mého názoru není. A jestli se dopustil ještě nějaké logické chyby při urážkách, tak té, že nejdříve řekl, že sociální demokraté jsou lidé s nějakým nižším intelektem, a poté dodal, že jeden z těch sociálních demokratů ho učil, a proto on je vynikajícím žákem. Tam postrádám nějakou logiku. (Pobavení a potlesk v řadách poslanců ČSSD.)

A teď trochu věcně. Vy často hovoříte, já tomu rozumím, o tom, co reforma přinese na daňové straně, tedy jaké daňové nižší náklady nebo výdaje budou občané mít. Ale vždy je potřeba mluvit o saldu, to znamená o tom, jaké budou mít lidé nové vyšší výdaje. Proč nemluvíte o tom, že součástí reformy je zdražení tepla o 30 %? To tak je, kolegové! Zeptejte se předsedy regulačního úřadu. Proč nemluvíte o tom, že elektřina zdraží o 10 %? Proč nemluvíte o dalších ekologických daních, které jsou zavedeny a budou znamenat výrazné zdražení energií? Proč nemluvíte o tom, že úroky z hypoték nebudou odpočitatelnou položkou ani pro lidi a úroky z firemních úvěrů nebudou odpočitatelnou položkou firemních subjektů? Vždyť to jsou přeci věci, které máte v reformě napsány! Čili vy něco ušetříte, ale mnohem víc vytáhnete firmám i lidem z kapsy. Já se jim nedivím, že vám přestávají věřit. Až reformu zavedete, tak vám budou věřit ještě mnohem méně. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní s faktickou poznámkou byla přihlášena paní kolegyně Čurdová… (O slovo se přednostně přihlásil předseda klubu KSČM Kováčik.) Prosím, pan kolega Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní místopředsedkyně, vážený zbytku vlády, paní a pánové, já jsem původně velmi ukázněně čekal ve frontě a nevyužil jsem svého přednostního práva vystoupit až do této chvíle, kdy musím mít drobnou připomínku k řízení. Vy jste měla samozřejmě pana kolegu Urbana vést k pořádku, protože se přihlásil k faktické poznámce, nikoliv k řádnému vystoupení. Ale to jenom na okraj.

Proč to říkám? Nabyl jsem dojmu při této diskusi, že jste se snad, a teď mám na mysli jak ODS, tak sociální demokracii, dohodli na nějakém jiném scénáři tohoto volebního období, že už se vám v tomto seskupení, které je v této Sněmovně, nechce vládnout, a že jste se snad domluvili na nějakých předčasných volbách a že se tady vede předvolební kampaň. Já si myslím, že je řada dalších kolegů, kteří podobný dojem z rozpravy k tomuto bodu mají.

Za prvé bych rád požádal, abychom přece jenom z osobních poloh, které tady před chvilkou docela silně zněly, a z takových byť jemných, ale přece jenom urážek, šli do věcnější polohy.

A když už jsem u věcné polohy, tak alespoň jednu věc řeknu. Vy se tady předháníte, kdo jste víc přidali, valorizovali atd. atd. a zejména srovnání, která tady používá pan místopředseda vlády Nečas, mě vedou k jedné jediné poznámce. Ano, rozdíl je skutečně patrný, rozdíl je skutečně výrazný, ale pravdy je to jenom čtvrt nebo možná půl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP