(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené kolegyně a kolegové, je 14.30 hodin, takže můžeme zahájit další bod, kterým jsou

 

27.
Ústní interpelace

 

Nejprve to budou interpelace na předsedu vlády České republiky.

Dnes jsme za účasti ověřovatelů vylosovali pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat interpelace na premiéra. Dávám nejdřív slovo poslanci Janu Látkovi, který byl vylosován na prvním místě, aby přednesl svoji ústní interpelaci. Jako druhý se připraví poslanec David Rath.

 

Poslanec Jan Látka: Vážený pane premiére, možná vás překvapím, ale ve své interpelaci mám na mysli korupci morální. V případě místopředsedy vlády Čunka vám nevadí ostuda v Evropské unii ve vztahu k čerpání evropských fondů? Kde jsou vámi proklamovaná slova "zatočíme s korupcí", obsažená v tzv. smlouvě s občany, kterou vydala ODS před volbami? Vám, pane premiére, nevadí, že tato ostuda nabývá až mezinárodních rozměrů? Vy jste se pro pomyslnou pevnost této vládní koalice rozhodl obětovat dobrou pověst naší politiky. Co vše by bylo vlastně potřeba udělat pro ukončení případu Čunek, abyste mohl říci to pověstné: vláda už bude mít klid na svou práci?

Možná jste, pane premiére, chlap s gulama, ale to, jak pevně stojíte za ministryní školství Danou Kuchtovou, jste s její prací spokojen, aby po necelém týdnu končila vynuceným odchodem, je jen dalším korálkem do náhrdelníku vašeho neuvěřitelného chování a nepochopitelných prohlášení.

Když už jste se, pane premiére, stal premiérem této země, kdy se začnete chovat jako skutečný chlap a premiér České republiky?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak. To byla interpelace pana poslance Látky. A nyní žádám pana premiéra, aby na ni reagoval.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážený pane poslanče, já se pokouším uchopit nějak tu sérii otázek, kterou jste tady bez ladu a skladu na mě nakupil.

Jenom pro pořádek. Já jsem o sobě nikdy neprohlásil podobnou větu, kterou jste použil. Na Ostravsku se slovo gule nepoužívá, moc čtete noviny. Obecně všichni moc čtou a věří novinám.

Nicméně některé věci je dobré číst. A tím začnu. Myslím si, že je dobře - přestože rozumím tomu, že index vnímání korupce je pouze pomocný, vyjadřuje pouze mínění lidí o tom, jaká si myslí, že je korupce v České republice, dokonce i ti, kteří se s ní nesetkali, tak vyjadřují určitý postoj - myslím, že je dobře, že jsme se vrátili k hodnocení, které je takto spíše subjektivní, Transparency International na úrovni roku 1997. Na žebříčku, který letos zahrnuje 180 zemí, jsme se vrátili na hladinu, která není lichotivá, ale po letech celkem jednoznačných odsudků v tomto hodnocení jsme se vrátili na index 5,2 z 10, 10 je země bez korupce, 5,2 je bohužel pouze průměr. Co se s tímto dá dělat, to jsme naznačili a realizujeme v celé řadě oblastí.

Jaké pozitivní kroky v poslední době, a to už i za vaší vlády, byly učiněny pro to, abychom eliminovali korupci? Myslím, že založení Nejvyššího správního soudu a fungování správního soudnictví obecně je krok dobrým směrem. Myslím, že i aktivnější přístup Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže k problematice veřejných zakázek je krok správným směrem. Možná nevíte, ale já vám to chci říci, že daleko intenzivněji spolupracujeme s prezidentem NKÚ. A daleko intenzivněji a důsledněji řešíme problémy při kontrolách jednotlivých resortů státních institucí. Myslím, že mohlo pomoci i přijetí zákona o střetu zájmů, i když není samospasitelné. A to, co je důležité, je postupná profesionalizace veřejné správy.

Problémy, které máme před sebou, souvisejí s nedostatečným zákonem o veřejných zakázkách, s veřejnými rozpočty, kdy my sami máme ambici založit ten problém nebo dokončit ten projekt, který byl zahájen za vaší vlády, a to je státní pokladna, fakticky státní účetnictví. Chceme zamezit porcování medvěda.

Myslím, že zcela selhává celá ta armáda vyšetřovatelů ve vyšetřování korupce bílých límečků a korupce v podnikatelském sektoru je téměř nedotčené téma. Korupce v médiích, PR agentury, tlaky inzerentů, nezájem vlastníků o kvalitu médií, nízká kvalita investigativní žurnalistiky.

A tady jsem možná u toho problému, který vy jste naznačil. My se snažíme na těch třech "p", tj. prevence, průhlednost a postih, postupně realizovat jednotlivé kroky. Ten poslední bylo zřízení protikorupční linky 199; 19. 9. 2007 jsme to oznámili na tiskové konferenci.

Neodpovídám tady na případ Jiřího Čunka poprvé. Já nemám pocit, že by nám to způsobilo mezinárodní problémy, my si je způsobíme sami sobě. A týká se to diskuse, jestli věříme, nebo nevěříme institucím, jestli věříme, nebo nevěříme soudům, a týká se to celé řady dalších záležitostí.

Nemusí se mi líbit rozhodnutí Ústavního soudu ve věci paní předsedkyně Nejvyššího soudu Brožové, nicméně plně ho respektuji. Nemusí se mi líbit rozhodnutí jakéhokoliv státního zástupce, nicméně je respektuji. Ale to neznamená, že s ním musím souhlasit.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě prosím pana poslance Látku, jestli využije možnosti položit doplňující otázku.

 

Poslanec Jan Látka: No, vážený pane premiére, moc jste mě neuspokojil, tak jak to bývá zvykem od vás za tímto pultem. Vy jste si stěžoval, že jsem nakupil více těch otázek, odpověděl jste v podstatě na jednu.

Vrátil bych se právě k tomu, jak jste se chlubil, že jste se vrátili s korupcí k roku 1997. Já si myslím, že vaše vláda nepředložila žádný zákon, který by tomu pomohl, jenom těžíte z toho, co předchozí vlády sociální demokracie trvající osm let připravily právě v této oblasti.

Mrzí mě, že jste nedokázal odpovědět na tu část morální korupce, co se týče ministryně Dany Kuchtové, protože si myslím, že tam šlo slovo premiéra jednoznačně proti následným činům, a myslím si, že tak jak se situace vyvinula, i obyčejný člověk si jasně z toho dovede vyvodit, odkud vítr fouká a kdo je vaším poradcem v této záležitosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě prosím pana premiéra, má k dispozici dvě minuty na odpověď.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já musím říci, že se hluboce mýlíte, protože platí Topolánkova věta číslo jedna, že míra korupce v každém státu je přímo úměrná velikosti státem přerozdělovaného balíku peněz a počtu razítek po cestě.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP