(11.40 hodin)
(pokračuje Kalousek)

A konečně jsou to příjmy, které jsou určeny na realizaci opatření v rámci společné zemědělské politiky, a to je 11,7 miliardy korun na přímé platby zemědělcům a 11,3 miliardy korun na realizaci nového programu podpory venkova.

Nyní dovolte, abych obrátil vaši pozornost na výdajovou stranu státního rozpočtu na rok 2008. Celkové výdaje by měly v roce 2008 dosáhnout, jak už jsem řekl, celkové výše 1 107,3 miliardy korun. Celkové mandatorní výdaje jsou pro rok 2008 rozpočtovány ve výši 583,1 miliardy korun a tvoří tak přes 52,7 % celkových výdajů státního rozpočtu. Pokud by rozpočet nebyl deficitní a vztahovali bychom toto procento k příjmům, bylo by samozřejmě mnohem vyšší. Podíl mandatorních výdajů na výdajích státního rozpočtu se v roce 2008 však očekává nižší o celkem dva procentní body, než činil jejich podíl v roce 2007. Vláda tak začíná naplňovat svůj program tendence, trendu, snižování podílu mandatorních výdajů na celkových výdajích státního rozpočtu.

Sociální výdaje a výdaje na služby zaměstnanosti jsou rozpočtovány ve výši 481 miliard korun a jsou vyšší oproti rozpočtu na rok 2007 o 7 miliard korun. Tento vývoj je výsledkem kombinace vlivu autonomního vývoje těchto výdajů a brzdícího efektu, který je obsažen v zákoně o stabilizaci veřejných rozpočtů, který byl schválen. Ve srovnání s rozpočtovým výhledem byly tyto výdaje sníženy celkem o 28,4 miliardy korun.

V návrhu rozpočtu jsou zajištěny finanční prostředky na valorizaci důchodů od 1. 1. 2008, tj. k zajištění zvýšení průměrného důchodu, tzv. sólo starobní důchod, o 3,9 %, tj. o 346 korun. Celkové výdaje této částky dosáhnou téměř 306 miliard korun. Je to samozřejmě ten nejmasivnější mandatorní výdaj ve státním rozpočtu.

Výdaje na dávky státní sociální podpory jsou rozpočtovány ve výši 45,7 miliardy korun, což je na úrovni 84 % částky rozpočtované v letošním roce.

Výdaje na dávky nemocenského pojištění budou v roce 2008 činit 29 miliard korun. Tento odhad je založen na posunutí účinnosti zákona o nemocenském pojištění o další rok k 1. 1. 2009.

Výdaje na příspěvek na péči v sociálních službách je pro rok 2008 rozpočtován ve výši 12,1 miliardy korun. Jedná se o nový příspěvek na úhradu části nákladů sociálních služeb, který byl v letošním roce zaveden a který, domnívám se, musí být předmětem naprosto zásadních systémových i politických diskusí.

Výdaje na dávky pomoci v hmotné nouzi, které jsou vypláceny pověřenými osobami, jsou rozpočtovány ve výši 12,1 miliardy korun. A návrh výdajů na výplatu podpor v nezaměstnanosti, tzv. pasivní politika nezaměstnanosti, činí 7,2 miliardy korun.

Výdaje na aktivní politiku zaměstnanosti jsou rozpočtovány ve výši zhruba 5 miliard korun - odečítám od toho prostředky z Evropské unie za 5 miliard korun z národních zdrojů. Značná část těchto prostředků ve výši 2,6 miliardy korun směřuje na investiční pobídky a další programy schválené vládou, např. na podporu tvorby nových pracovních míst v regionech nejvíce postižených nezaměstnaností. Z rozpočtu Evropské unie jsou na aktivní politiku zaměstnanosti rozpočtovány prostředky ve výši 2,1 miliardy korun.

Na platbu státu do systému zdravotního pojištění, tedy příspěvek státu za státní pojištěnce, je rozpočtována pro ministra financí mimořádně bolestivě vysoká částka 47,7 miliardy korun. Platba státu za osobu a měsíc bude činit tedy 677 korun a to jsou prostředky, o které snižujeme deficit zdravotních pojišťoven, a můžeme vykazovat jejich velmi dobrou ekonomickou kondici, nicméně přesně o tyto prostředky se prohlubuje deficit státního rozpočtu, takže v rámci systému veřejných rozpočtů neděláme nic jiného, než že si ty dluhy strkáme z jedné kapsy do druhé.

Objem prostředků na platy a ostatní platby za provedenou práci je pro rok 2008 rozpočtován ve výši 130,4 miliardy korun. Ve srovnání se schváleným rozpočtem na rok 2007 dochází k nárůstu o 3,1 %. O stejné procento rostou i průměrné platy zaměstnanců vládního sektoru. Uvedený růst je důsledkem strategie vlády, meziroční dynamiky nárůstu platů o 1,5 % a řady metodických, věcných a organizačních vlivů, které vyplývají jak z charakteru schváleného rozpočtu platů na rok 2007, tak z některých priorit promítnutých do rozpočtu na rok 2008, např. předsednictví v Radě Evropské unie a posílení administrativních kapacit pro čerpání fondů Evropské unie.

K tomu bych rád podotkl, že z centrálních fondů - nepočítám-li veřejné zdravotní pojištění - tedy ze státního rozpočtu je v rozpočtové sféře vypláceno zhruba půl milionu pracovníků, zhruba sto tisíc jsou zaměstnanci státní správy. Stát je bezkonkurenčně největším zaměstnavatelem na svém území. A spolu s vámi si přeji mnohem větší platový nárůst, než je obsažen v nominálním extenzivním opatření meziroční dynamiky 1,5 %. Ten mnohem větší platový nárůst je dosažitelný velmi snadno: čím méně bude mít stát zaměstnanců, tím lépe budou zaplaceni.

Výdaje na výzkum a vývoj bez prostředků ze zahraničních programů jsou rozpočtovány ve výši 23 miliard korun, což proti roku 2007 představuje zvýšení o 1,5 miliardy korun, tj. o 7 %. Podíl těchto výdajů na hrubém domácím produktu v běžných cenách v roce 2008 dosáhne 0,61 %, což je sice velmi daleko od deklarované priority jednoho procenta, ale stále je to absolutně nejvíc prostředků z národních zdrojů, které kdy vlády vynaložily v jednom rozpočtovém roce na podporu vědy a výzkumu.

Na předfinancování přímých plateb, včetně cukerních dávek v rámci společné zemědělské politiky Evropské unie, poskytne státní rozpočet 13,3 miliardy korun, které získá z rozpočtu Evropské unie zpět počátkem roku 2009. Na dorovnání přímých plateb z národních zdrojů, tzv. top-upy, se v návrhu rozpočtu uvažuje s částkou 7,2 miliardy korun. A s tímto doplněním k přímým platbám z Evropské unie dosáhne Česká republika v roce 2008 na úroveň 77 % přímých plateb Evropské unie.

Odvody a příspěvky do rozpočtu Evropské unie jsou rozpočtovány ve výši 30,2 miliardy korun. Vrátím se zpět zhruba o pět minut svého vystoupení, kdy jsem kvantifikoval příjmy ve výši 76,1 miliardy korun. Naše odvody jsou rozpočtovány ve výši 30,2 miliardy korun, to znamená, že předpokládáme, že budeme více než dvojnásobně aktivní ve vztahu k fondům Evropské unie.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP