(9.20 hodin)
(pokračuje Váňa)

Dámy a pánové, skutečnost je úplně jiná. Nalijme si pravdu do sklenice. Skutečnost je taková, že cílem ODS není stabilizovat veřejné finance, ale vůbec že cílem ODS není snížit státní dluh, ale vůbec, ale doopravdy cíl ODS je v razantním přilepšení pro ty nejbohatší skupiny obyvatel. To je cílem ODS.

Dámy a pánové, když vzpomenu na poslední vystoupení pana místopředsedy vlády Petra Nečase na půdě ve Sněmovně při interpelacích, tak poté co nás ujistil o svém kvalitním vzdělání, a já jej respektuji, tak nás zahrnul informací, že je to díky ODS, která vysílá vzkaz české veřejnosti, českým důchodcům. Důchodci, nemusíte se ničeho bát, my, ODS, vám přidáme plus měsíčně k vašemu důchodu 476 korun. Vy, čeští důchodci, se nebojte, zdražení se vás nedotkne. Takto tady hovořil pan místopředseda Petr Nečas a ještě dodal, že tato valorizace, toto zvýšení výrazně zajistí důchodcům udržení jejich životního standardu, kvality jejich života, že jim to plně vykompenzuje zvýšenou sazbu DPH, zvýšenou sazbu spotřební daně a že se opravdu ničeho nemusejí bát. Tehdy jako dnes živě před sebou vidím pana místopředsedu, který upřel pohled do mé lavice, kde sedávám, a říká, aby tomu pan Váňa rozuměl. No, když mě ujistil, jaké má výsledky z matematiky, tak jsem to pochopil.

Nicméně jsem rád, že nejsem pan místopředseda české vlády Petr Nečas, a svěřím se vám proč. Dámy a pánové, kdybych jím opravdu byl, tak věřte, že bych se obával toho, že se blíží datum 1. ledna 2008. Víte proč? Protože bych měl strach, že si český důchodce doma sedne za svůj stoleček, otevře si svůj notýsek, vezme si do ručky tužtičku a na stranu má dáti pomyslného sloupečku do svého notýsku vepíše do jednoho řádku Nečasův přídavek ODS k mému důchodu měsíčně plus 476 korun českých. A potom si vezme tutéž tužtičku a do sloupce dal napíše ODS minus, co mně, českému důchodci, měsíčně ODS z mého důchodu vezme, a teď si tam ten důchodce začne sázet jednu položku za druhou.

Dámy a pánové, víte jak to dopadne? Já vám to prozradím. Nečasův přídavek zabere českému důchodci jednu řádku. ODS minus, co mně, českému důchodci, ODS měsíčně vezme, no věřte, to bude dlouhá litanie. A tak až si český důchodce, protože je chytrý, toto spočítá, tak, dámy a pánové, zjistí, že pan místopředseda vlády Petr Nečas české důchodce klamal. Věřte, já mám obavu, že pro pana místopředsedu se čeští důchodci po 1. lednu 2008 stanou jakousi noční můrou, jakýmsi postrachem.

Tehdy, dámy a pánové, pan místopředseda vlády se zde také holedbal, že to je ODS, která pro české důchodce zajistí průměrný měsíční důchod 9111 korun měsíčně. Dámy a pánové, abych trochu zchladil optimismus našeho pana místopředsedy vlády Petra Nečase, tak chci říci, že plných 49 % českých důchodců na tento průměrný důchod nedosáhne. A navíc chci říci, že plných 75 % českých důchodců měsíčně pobírá důchod, který je pod hranici 10 000 korun měsíčně.

Dámy a pánové, abych se zde nezabýval pouze českými důchodci, i když mám vážnou obavu, že to je právě ODS, která udělá pomalu, ale jistě z českých důchodců téměř ohrožený druh, tak sdělím jednu skutečnost pro české občany, pro českou veřejnost. Dámy a pánové, od 1. ledna příštího roku 2008 dojde k nejmasovějšímu zdražování v České republice pro českou veřejnost, k nejmasovějšímu zdražování, které zde nebylo od roku 1992. Kolegyně, kolegové, ať se nám to líbí či nelíbí, dojde k tomu, že bude krvavě zatnuta sekera do rodinných rozpočtů běžných českých občanů. Běžných českých občanů, českých důchodců, rodin s dětmi, mladých manželství, bude krvavě zatnuta sekera do jejich rodinných rozpočtů, do rozpočtů těch lidí, kteří už dnes žijí od výplaty k výplatě.

Já bych možná doporučil našim kolegům, zejména z ODS, aby ve svých volných chvilkách navštívili česká města, vesnice, moravská, slezská a pohovořili s běžnými lidmi, kteří žijí na venkově. Dámy a pánové, běžte a zeptejte se jich, jakou že budou mít radost z tohoto zdražení, jak už se těší na to, že budou mít dražší vodu, topení, plyn, uhlí, elektrickou energii, všechny druhy potravin, léky, dopravu, že už dnes máslo stojí 40 korun, jak se těší na to, že díky ODS jim není zvýšena minimální mzda a ta mzda letos ustrnula na osmi tisících korun. Zeptejte se, jestli z toho lidi opravdu mají radost.

Dámy a pánové, já bych jako zlepšovák navrhl, aby autoři této reformy, autoři z ODS, do hypermarketů, do obchodních řetězců, do supermarketů hned za kasami instalovali sprchy s ledovou vodou, které zmírní šoky občanů, kteří zažijí, když budou příjemci dárků ODS v podobě totálního zdražení naprosto všeho, možná je to bohužel zchladí.

Dámy a pánové, ať se to líbí nebo nelíbí, pravda bude taková, že od 1. ledna půjdou čeští lidé, česká veřejnost z jednoho cenového šoku do šoku druhého. Dámy a pánové, vlna zdražování dostihne každého živáčka, každého z nás, možná nám to tak nevadí, ale každého normálního člověka s průměrným platem naprosto všude. Najde si ho v každé skulince. Míru zdražovacích šoků prověří až praxe sama. Ta praxe, dámy a pánové, která přinese, věřte nevěřte, děsivou turbulenci v peněženkách české veřejnosti, v peněženkách českých občanů. Možná by se nabízela otázka doporučit lidem, aby si pořídili větší peněženky. Nevím si však rady, co uděláme s jejich faktických obsahem. Dámy a pánové, je dobré autorům reformy ODS připomenout, že většina společnosti, většina rodin, většina domácností se dnes už teď pohybuje se svými příjmy pod hranicí průměrné mzdy. Všichni tito lidé pocítí dopady reformy ve svých peněženkách, věřte nevěřte, setsakramentsky znatelně.

Takže příslib ODS daný nám všem, že všichni se budeme mít lépe, protože my všichni budeme mít ve svých peněženkách více peněz, protože nám všem se sníží daně, je pravda částečná. Je to pravda a není. Daně se opravdu sníží nám všem, ale každému trochu úplně jinak. Těm, co vydělávají málo, se sníží tak, že to ani nepocítí, těm, co vydělávají hodně, se sníží tak, že možná si budou muset opravdu přispěchat pořídit tu větší peněženku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP