(11.10 hodin)
(pokračuje Petr)

V poslední době proběhla celá řada seminářů na výhled spotřeby elektrické energie a výsledek můžeme shrnout do jedné věty. Doporučení pro řešení, která by měla být přijata, jsou v diametrálním rozporu s tím, jaké je vládní prohlášení.

Jsem zastáncem názoru, že státní zásahy do jakékoliv oblasti hospodářství by měly být minimální s výjimkou elektroenergetiky, která by měla mít dlouhodobou koncepci nejméně na období 30 let, a zásady by neměly být měněny v každém čtyřletém cyklu, kdy se mění vláda. Koncepce je nějakým způsobem měněna nebo neměněna podle toho, jak silnou pozici ve vládě mají koaliční partneři. Vládní prohlášení v části, která se týká energetiky, je podle mého názoru úlitbou šesti hlasům Strany zelených, bez nichž by vláda nemohla vzniknout. Vláda akceptuje požadavky Strany zelených, které i nadále ponechávají platnost území v limitu pro těžbu hnědého uhlí a nepokračování ve výstavbě jaderných zdrojů.

Vládní prohlášení, které se týká energetické politiky, je krajně nezodpovědné. Snahu vlády vytvořit komisi, kterou povede předseda akademik Pačes, chápe sociální demokracie jako naprostý alibismus, kde v případě, že to náhodou nevyjde, bude vláda moci svrhnout vinu úplně na někoho jiného. Když budeme citovat z § 3 uvedeného zákona, tak koncepci zpracovává Ministerstvo průmyslu a obchodu. Já si myslím, že Ministerstvo průmyslu a obchodu má dostatek fundovaných a velice známých odborníků, kteří by byli schopni tuto koncepci udělat, a nechápu, proč tedy děláme nějakým způsobem komisi, kterou vede supergenetik pan akademik Pačes. Já si myslím, že už dávno padly komise, v jejichž čele stáli vysocí, zejména straničtí funkcionáři, kteří svou váhou, mnohdy tělesnou, dali punc tomu, co bylo předloženo.

K argumentům jisté části veřejnosti, že v současné době máme elektřiny nadbytek, je možno říci, že jsou pravdivé. Naše výroba je 70 terrawatthodin, spotřebováváme 59, takže 11 TWh můžeme vyvézt. Ale všichni odborníci, kteří tomu rozumějí, říkají: to bude, pánové, do roku 2011. Co bude pak, nevíme a není nám známo.

Otázka dneska zní. Budeme mít odkud příslušnou energii dovézt? Nebude dovoz této energie vázán na nějaké politické ústupky a bude tato energie dostupná za přiměřené ceny? Odpověď schází.

Při tom, jak budeme postupovat dále, je třeba vzít v úvahu několik aspektů. Za prvé: Jaká je časová náročnost mezi tím, že rozhodneme, a obdobím, kdy elektrický zdroj nám vydá první elektřinu. U plynových je to 4 až 5 let, u atomových více jak 15. A druhá záležitost. Musíme stanovit pevná pravidla, která v průběhu investic nebudou měněna, neboť na řadu neochránění investic cizích investorů jsme už škaredě doplatili.

Snažil jsem se v krátkém vystoupení ukázat, jak energetická politika je důležitou oblastí. Mám dojem, že bychom všichni měli udělat maximum pro to, abychom i po roce 2011 měli možnost nabídnout lidem dostatek elektřiny za přiměřené ceny.

Postoj stávající vlády výrazným způsobem narušuje doposud platnou a schválenou koncepci. Vyvstává reálné nebezpečí, že pokud nedojde ke změně postoje vlády, je ohrožen další rozvoj českého hospodářství a zhoršení komfortu při zásobování elektřinou. A při tomto rozhodování by neměly rozhodovat úzké politické vazby a snaha o udržení koalice nad tím, abychom splnili základní podmínky dostatku energie.

Snad jenom pro ilustraci bych chtěl připomenout, o čem hovoří § 3. Paragraf 3 je natolik vágní, že v podstatě hovoří jenom o tom, že je to koncepce, která by měla být na období 30 let. Hovoří o tom, že Ministerstvo průmyslu má jednou za pět let předložit vládě zprávu o tom, jak je plněna koncepce, čili je tady naprostý paradox v tom, že vláda za svoji kadenci nemusí vůbec dostat žádnou zprávu a může se cítit pevná v kramflecích, poněvadž jí nikdo oficiálně neřekl, že dělá nějakou chybu. To je první lapsus tohoto zákona.

Druhý lapsus je v tom, že vláda nemusí vůbec Poslaneckou sněmovnu informovat o záležitostech, které se týkají této oblasti. Znovu se vrátím k Pačesově komisi. Každá frakce tam měla dodat dva své členy. Sociální demokracie odmítla, že nebude tahat horké brambory za někoho jiného. Jsem na rozpacích, zda by i frakce dvou přeběhlíků tam neměla mít taky zastoupení. Čili sociální demokracie oficiálně neví vůbec nic o Pačesově komisi, takže bychom byli rádi, kdyby se nám dostalo nějaké oficiální vyjádření k tomu, jak tato komise pracuje, jaké jsou její dosavadní výsledky a kdy asi skončí její práce.

Z uvedené dikce vyplývá, že sociální demokracie se nemůže ztotožnit se zněním § 3 a v rámci pozměňovacího návrhu dvou poslanců bude chtít, aby energetickou koncepci vláda předkládala ke schválení Poslanecké sněmovně a aby vláda taky Poslaneckou sněmovnu informovala.

Dámy a pánové, jsme svědky při výročních zprávách, kdy projednáváme rozsáhle výroční zprávy jistých státních institucí, které pracují s ročním rozpočtem 50 milionů korun, a těmto zprávám věnujeme řekl bych nepřiměřený čas. Na to, abychom dostali zprávu o tom, jak se vlastně bude vyvíjet česká energetika, nedostáváme nic. Je tady hluboké mlčení ve snaze udržet koalici místo toho, abychom byli schopni říci, co vlastně česká energetika v následujícím období bude potřebovat.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Další písemné přihlášky nemám. Z místa se mi přihlásili páni poslanci Urban, Šidlo a Krátký. Poprosím pana poslance Urbana, aby se ujal slova. Připraví se pan poslanec Šidlo. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane předsedo, páni ministři, kolegyně, kolegové, energetická budoucnost České republiky by neměla být vedena jen tím, jak budou krátkodobě rozhodovat stranické sekretariáty. Energetická budoucnost České republiky je víc než v současné době projednávaná reforma veřejných financí. Je to věc, která bude rozhodovat o tom, že Česká republika bude zemí s rostoucí životní úrovní. Energetická budoucnost je důležitá pro to, aby české firmy byly konkurenceschopné v rámci globální soutěže. Tedy jestli by mělo něco rozhodovat, tak by to měly být hlavně odborné názory, a ne nahodilé pokusy stranických sekretariátů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP