(14.50 hodin)
(pokračuje Wolf)

Proto se vás ptám, vážený pane premiére, zda vzhledem k uvedenému vyvodíte odpovědnost vlády, jednotlivých ministrů za tento stav a zda si vůbec uvědomujete vážnost situace, kterou zavinila nemožnost čerpání prostředků z evropských fondů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já děkuji. Nyní vystoupí s interpelací pan poslanec Váňa a bude to interpelace ve věci způsobu politiky Občanské demokratické strany II.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený nepřítomný pane premiére, pro vaši ODS nebyl problém ovlivňovat a zastrašovat nezávislé policejní vyšetřovatele, ovlivňovat a zastrašovat nezávislé soudce a přes noc vyměnit nepohodlného státního zástupce. Vážený pane premiére, to, co se stalo v našem státě, v demokratickém státě, nemá naprosto jakékoliv obdoby a jsem hluboce přesvědčen, že spravedlnost od vás a vaší ODS dostala doslova železnou tyčí přes záda. Tím, co se stalo, vy a vaše ODS, pane premiére, jste lidem ukázali, že potrestán může být třeba obyčejný zloděj rohlíků, zkrátka člověk, který nemá žádné známé. Vaše ODS tak lidem ukázala, že ten, kdo má dlouhé prsty, si dokáže opravdu zařídit ale vše. Vaše ODS také ukázala, že jsou tací státní zástupci, kteří umějí pracovat i na zakázku.

A tak, pane premiére, mi odpovězte na otázku: Co si mohou o vás a vaší ODS myslet poctiví občané, obyčejní lidé, když vidí, že dokážete ovlivnit a ovlivňovat státní zástupce a nezávislé policejní vyšetřovatele?

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I následující interpelace, vážený pane poslanče, jest interpelací vaší. Prosím, setrvejte zde u pultíku a předneste interpelaci s názvem ve věci způsobu politiky Občanské demokratické strany III.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážený nepřítomný pane premiére, způsob politiky ODS III.

Pane premiére, domníváte se, že způsob politiky vaší vlády a ODS spočívá v tom, že chudákovi poslanci Váňovi během jeho interpelace je vypnut zde mikrofon? Vážně se domníváte, že toto je seriózní přístup? Přemýšlejte o tom, pane premiére.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vzhledem k tomu, že interpelace podané na předsedu vlády a vládu České republiky byly vyčerpány, můžeme v souladu s jednacím řádem plynule pokračovat v interpelacích na jednotlivé ministry.

 

Prvním interpelujícím je pan poslanec Jaroslav Klein ve věci čerpání peněz z OPPP a interpelovaným pan ministr Martin Říman. Pane poslanče Kleine, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Klein: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, má konkrétní otázka zní: Nyní se neustále mluví o penězích z Evropské unie. Ministerstvo průmyslu a obchodu má v tomto směru operační program Podnikání a inovace. Zapomíná se ale na minulý operační program Ministerstva průmyslu o podnikání na období roku 2004 až 2006 s možností čerpání do roku 2008. Jak ministerstvo čerpá peníze z tohoto programu?

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane ministře Římane, máte slovo pro vaši odpověď.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Vážená paní předsedající, dámy a pánové, ano, je pravdou, že v médiích se neustále hovoří o nových operačních programech, v našem případě je to operační program Podnikání a inovace, a tak trošku v pozadí je skutečnost, že máme tady také tzv. starý operační program od roku 2004, který se u nás jmenuje Průmysl a podnikání, na který je alokováno zhruba deset miliard korun, kteréžto peníze doposud nejsou zdaleka vyčerpány. Musí být vyčerpány do konce příštího roku.

Ta situace, co se týče čerpání peněz tohoto programu, není nijak extrémně růžová. Když jsem přišel před rokem na ministerstvo, tak z tohoto programu bylo vyčerpáno pouze 23 % z těch 9,8 miliardy korun, což bylo poměrně velmi málo na to, že za - v té době - dva roky operační program končí, a buď ty peníze budou vyčerpány, nebo se vrátí. Za uplynulých dvanáct měsíců se podařilo tu křivku čerpání poněkud zlepšit. Směrnice se stala strmější a dneska ten podíl vyčerpání je na 45 %, to znamená jsme někde uprostřed. Jak říkám, to čerpání se zlepšilo. Je to vidět tady na tomto grafu (ukazuje graf poslancům), kdy skutečně došlo k relativně skokovému růstu po uplynutí několika měsíců. Nicméně zbývá nám stále ještě vyčerpat větší polovinu peněz v letošním a v příštím roce.

Co se týče uplatnění pravidla N+2, tak vás mohu ubezpečit, že v tomto případě v letošním roce ministerstvo vyčerpalo plánované prostředky už v měsíci září, takže v podstatě úkoly na tento rok máme splněny. V letošním roce Česká republika v rámci našeho operačního programu Průmysl a podnikání není nijak ohrožena v tom, že bychom nevyčerpali a museli peníze vracet, respektive že by se takzvaně ztratily, protože bychom je prostě nedočerpali. To je dobrá zpráva. My se teď zaměřujeme na to, abychom stejného výsledku dosáhli v posledním roce tohoto programu, to znamená v roce příštím.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já děkuji. Pane poslanče, přejete si přednést doplňující otázku? Není tomu tak.

Můžeme přistoupit k druhé vylosované interpelaci. Je to interpelace pana poslance Michala Haška ve věci Lesů České republiky, státního podniku. Interpelovaným je ministr Petr Gandalovič. Vážený pane poslanče, prosím, předneste svoji interpelaci.

 

Poslanec Michal Hašek: Vážená paní místopředsedkyně, vážené zbytky vlády, kolegyně a kolegové, já děkuji za slovo. Věřím, že pan ministr Gandalovič, byť v tuto chvíli není přítomen v jednacím sále, tak je v budově Poslanecké sněmovny a odpoví mi na moji interpelaci.

Chtěl bych mu položit celkem tři otázky týkající se státního podniku Lesy České republiky. Jedná se samozřejmě z pohledu státu o strategický podnik a o jeden z nejvýznamnějších subjektů, jehož zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství České republiky. V pondělí jsme se všichni dozvěděli poměrně překvapivou zprávu, že byl odvolán generální ředitel, údajně na vlastní žádost, pan Holický. Chci připomenout, že byl jmenován začátkem tohoto roku ministrem Gandalovičem bez výběrového řízení.

Moje první otázka zní: Jaké jsou tedy důvody odvolání pana Holického z funkce generálního ředitele České republiky? A chci také slyšet, jakým způsobem bude vybrán nový generální ředitel. Samozřejmě v ideální verzi si myslím, že je načase, aby proběhlo transparentní výběrové řízení, kde jednotliví uchazeči předloží také svoji vizi budoucnosti tohoto státního podniku, a budeme s takovouto vizí u vítěze seznámeni.

Otázka druhá: Jak zajistí pan ministr jako šéf příslušného resortu bezproblémové dokončení výběrových řízení na uzavření smluv, které budou mít Lesy České republiky, státní podnik, v letech 2008 až 2010?

Konečně třetí otázka: Lesy České republiky se potýkaly s odstraněním živelní pohromy Kyrill. Já bych chtěl slyšet, jak bude dokončeno odstranění této živelní pohromy, jak budou minimalizovány případné škody z pohledu státního podniku a jak bude zajištěno také zalesnění. Podle mých informací ještě v tuto chvíli Lesy České republiky vůbec otázku zalesnění postižených ploch neřeší. Chtěl bych slyšet jasné slovo pana ministra Gandaloviče, jak se v této záležitosti bude postupovat.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Na desetinu sekundy přesně využit čas. Já vám děkuji, pane poslanče.

Pan ministr Gandalovič avizoval, že již je na cestě, ale já bohužel nemám oporu v jednacím řádu tak pevnou, abych mohla učinit jakoukoliv prodlevu, která by panu ministrovi dala šanci doběhnout. Omezila bych tím právo dalších interpelujících, aby čas i na jejich interpelaci vyšel. Takže omlouvám se tímto.

Prosím pana poslance Františka Dědiče, aby přednesl svoji interpelaci na ministra Martina Římana, a to ve věci CzechInvest k implementaci evropských peněz.

Omlouvám se, pan poslanec Hašek jako předseda klubu chce vystoupit a má k tomu možnost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP