(16.20 hodin)

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Vážená paní místopředsedkyně, vážená Sněmovno, vážená paní poslankyně, rád odpovím v duchu té vaší poslední, čtvrté otázky, kterou jsem si ani nepsal, a to je, abych neprohlašoval neúspěch za úspěch. Je to asi tak, že vy jste uvedla už předem, že do konce roku projednáme nula, počet nula programů. Bohužel já to slyším každý týden a každý měsíc opakovaně několikrát, že Národní strategický referenční rámec bude odevzdán až příští rok, znělo to dokonce i tady. Znělo to samozřejmě médii. A my jsme ten úkol splnili.

Pak znělo to, že žádný program nebude otevřen a žádné peníze nebudou čerpány, ale také žádné peníze nepřijdou. Situace je taková, že jsme asi těch deset nebo čtrnáct dní po Slovácích schválili tři operační programy. Součástí podpisu je příliv 2 % z celkové alokace, to znamená z těch 105 miliard přijdou 2 %, to znamená něco přes 2 miliardy korun.

Jak daleko je schvalování 21 programů? Jisté je, že jestliže termín pro dopracování Vědy a výzkumu pro inovace, jestli ten termín je 15. 12., je nesmysl, abych řekl, že tento program může být schválen. Ano, tento program zcela jistě bude schválen až příští rok. Všechny ostatní programy, to znamená těch 20, mají šanci letos být schváleny. A já vás odkážu na dnešní rozhovor, myslím že v Ekonomu, Danuty Hübner, tam je spousta zajímavých informací o vyjednávání. Ano, máme šanci mít schváleno 20 programů. Pravdou ale je, že poziční dokumenty k některým programům, například k IOPu, který byl řádně odevzdán, poziční dokumenty ze strany Evropské komise dodnes nepřišly.

Propojení na soukromé firmy, tady zřejmě budeme v naprosté shodě. Já zásadně bojuji proti tomuto propojení na soukromé firmy. Za mého mandátu od 9. ledna si u žádné soukromé firmy Ministerstvo pro místní rozvoj nenechalo zpracovávat analýzy apod., jak bych mohl dokumentovat v miliardách nebo stamilionech v minulých letech. Takže já to propojení na soukromé firmy v této situaci zásadně odmítám a bojuji proti němu.

Jak se projeví časový skluz u měst a obcí? Ten se nemusí projevit v zásadě vůbec, protože až na výjimky zjišťujeme, že města volají po penězích, ale například nemají dopracovány ani územní plány, územně plánovací dokumentaci apod. Je to bohužel chyba samozřejmě i ministerstva v tom, že někteří starostové či mnozí starostové nemají velkou znalost či valnou znalost toho programového období 7-13, tedy znalost toho, že peníze se získávají na základě řádně podaných projektů, které musí být samozřejmě opřeny o stavební povolení a vše, co tomu předchází.

Myslím si, že jsem odpověděl jasně na vaše otázky.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Paní poslankyně přednese svoji doplňující otázku. Máte slovo.

 

Poslankyně Milada Halíková: Děkuji. Především se tedy omlouvám za onu nulu, kterou jsem uvedla, teď už víme, že to budou 2 % z peněz, které mohly letošní rok připlynout do této republiky, takže to je opravdu tedy úspěch!

Já bych se chtěla zeptat přece jenom ještě ale, v materiálech vašeho ministerstva je uvedeno, a jsou to materiály s datem 10. 10., novější jsem nenašla: probíhá dopracovávání operačních programů, musí být nová verze, pracuje se na upravené verzi, a po všech těchto variantách programy budou zaslány Evropské komisi k datu 15. 10.

Sněmovna začala tuto schůzi 16. 10. Proč tedy se nemohla Sněmovna dovědět, co se k tomu 15. 10. skutečně stalo, jestli se to stihlo, nebo nestihlo?

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane ministře, prosím, přejete-li si odpovědět na tuto doplňující otázku, máte k tomu prostor. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Rád odpovím. Proč byste se to nemohli dovědět? Já nevím. Sněmovna hlasováním rozhodla, já nejsem poslanec, o tom, že o této otázce diskutovat nebude, takže tím je pro mě věc vyřízená. Jakýkoli dotaz, když se na mě obrátíte, vám rád zodpovím.

Teď vás nechci podezřívat z jakékoli neznalosti, možná je to jenom chybné verbální vyjádření, co se týká těch 2 %. Evropská komise ihned po schválení, tedy podepsání jakéhokoli operačního programu, je povinna na základě svých regulí poslat příslušné zemi 2 % celkové alokace toho programu, což je v zásadě záloha, která se postupně zúčtovává. Pro rok 2007 jsou to 2 %, pro rok 2008 jsou to 3 % a pro rok 209 jsou to zase 2 %. Takto posílá Evropská unie své zálohy.

A ještě jednu věc, na kterou jsem nebyl tázán, ale rád ji dopovím, aby nevznikla nějaká nejasnost. Jak jistě víte, tak před třemi týdny se nám podařilo vyjednat spolu s ostatními státy, které o to usilovaly, protože my dneska již dávno nejsme poslední, to je taková novinářská novinka, že tedy říkají jenom státy, ze kterých jsme byli poslední, ale z těch 27 států, které žádají, my jsme byli mezi deseti, které neměly schválen žádný program… Dneska už my máme tři a mnohé jiné mají nula. Jak jste bohužel svědky, stejný administrativní orgán, který projednává například Belgii, která má nula, tak se, zdá se nám, zpožďuje.

A co se týká ještě ztráty peněz, tak ztráta nebude -

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Bohužel, pane ministře, již mimo pultík určený řečníkovi.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Dovolím si poslední větu. Tento evropský orgán nám posunul tu platbu, takže programy schválené příští rok mají N+3 zase, takže nepřijdeme o žádný čas a žádné peníze. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní vystoupí se svou interpelací pan poslanec David Rath. Interpelovaným je ministr vnitra Ivan Langer, předmětem interpelace policie I. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji, paní místopředsedkyně. Pan ministr tady odpovídal kolegovi Bublanovi, hovořil, že je potřebná klíčová důvěra podřízených v nadřízené. Tak jenom trochu ironicky. Není to tak úplně asi otázka na odpověď. Ale pane ministře, myslíte si, že vám podřízení mohou důvěřovat, když vás NBÚ usvědčil relativně nedávno za velmi nedbalé chování?

Ale teď k té vlastní důležité věci. Ocituji vám slova: "Já cítím velký rozkol v policii a nespolehlivost policie. Poslední dobou zaznamenávám i práci policistů, kteří na tak důležitou úlohu, jakou je postih kriminality, asi nemají morální předpoklady." Toto je ze dne 12. září letošního roku. A jestli víte kdo to řekl? Neřekl to nikdo menší a nikdo jiný než nejvyšší státní zástupkyně doktorka Vesecká v rozhovoru pro Mladou frontu.

Chtěl jsem tedy od vás slyšet, zda o tom víte, zda jste s ní hovořil o těchto věcech, tedy neprodleně, protože pokud nejvyšší státní zástupkyně hovoří takto tvrdými slovy o vámi řízené policii, tak si myslím, že je něco velmi varujícího. A podtrhl bych slova, že říká "poslední dobou". Vy už jste ministrem, tuším, více než rok. Takže zda vám to vysvětlila, o jaké konkrétní případy šlo a co jste udělal pro to, aby nejvyšší státní zástupkyně nemusela takto velmi kriticky hodnotit práci policie? A pokud s ní nesouhlasíte, s tím jejím hodnocením, co uděláte pro to, aby se změnila nejvyšší státní zástupkyně, protože buď je v tragickém stavu policie, anebo naprosto špatně její práci hodnotí nejvyšší státní zástupkyně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP