(16.40 hodin)

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Je-li něčím naplněn uplynulý rok na Ministerstvu vnitra, tak je to neskutečně tvrdou a intenzivní prací na projektu SIS I for all a vstupu do schengenského prostoru. Jestli něco je možné, a věřím, že každý rozumný, nikoli hluchý, slepý nebo zapšklý člověk, musí pochopit, že bude obrovským úspěchem, a věřím, že společným, jakkoli to je věc výsostně exekutivní a odvislá od Ministerstva vnitra, tak je to vstup České republiky do schengenského prostoru a konečně zrušení železné opony, která dělí Evropu i nadále. A právě pro to, abychom toho dosáhli, jsme museli mít jasně stanovenou strategii, museli jsme připravit, zpracovat zákony, museli jsme vyčlenit finanční prostředky, museli jsme nakoupit techniku, zprovoznit techniku a provést také první etapu změny služby cizinecké a pohraniční policie.

V rámci této změny zhruba 2400, pokud se nepletu, policistů služby cizinecké a pohraniční policie přechází a posiluje jiné útvary policie, zejména pořádkovou policii a dopravní policii, a předesílám, že to je první krok, neboť předpokládám, že v průběhu příštího roku proběhne vyhodnocení této změny a její případná aktualizace a možný přesun dalších příslušníků, teď už služby cizinecké policie, k jiným útvarům.

Pokud hovoříme o Brně, pane poslanče, myslím si, že každý z nás, když už chce vystupovat, tak by měl říci, nakolik je ve věcech osobně zainteresován či nikoli, zejména pokud jde o cizineckou problematiku, problematiku migrace, udělání azylů apod. Já v tomto smyslu mám naprosto otevřené hledí a naprosto čisté svědomí. Říkám, že jsme dlouhodobě, podle informací, které jsme měli k dispozici, kdy docházelo k rozdílnému posuzování některých žádostí žadatelů o pobyt v České republice, dospěli k závěru, že i v rámci změny struktury cizinecké a pohraniční policie je vhodné a logické toto ředitelství zrušit, a právě proto k němu došlo. Na můj vkus k tomu došlo až příliš pozdě. Na můj vkus podhoubí, které vzniklo a které se snažíme řešit nyní, a vzniklo za uplynulá léta, vyrostlo až do příliš velké velikosti, a na můj vkus tato změna přišla až příliš pozdě.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi vnitra Ivanu Langerovi. Vidím, že pan poslanec František Bublan využije svého práva jedné minuty.

 

Poslanec František Bublan: Já jsem, pane ministře, z rozhovoru pro Frekvenci 1, který jste uváděl, trošku nabyl dojmu, že asi nejste plně seznámen s tou situací nebo s tím problémem, který tam je již dlouhodobě. To už trvá skutečně několik let. Tam jde o střet stanovisek. Vy jste v té odpovědi panu Tunovi uvedl, že šlo o stanoviska k trvalému pobytu, což - to mi promiňte - je skutečně nesmysl. Ten střet stanovisek mezi zastupitelskými úřady a cizineckou policií je pouze u udělování víz. Takže to je trošku jiná poloha a jiná problematika. A to by chtělo řešit komplexně. Možná že pochybila cizinecká policie v Brně-venkově, ale stejně tak si myslím, že by stálo za to rozpracovat celou tuto záležitost především ve vztahu k zastupitelským úřadům v Hanoji, Šanghaji a v podobných městech, a teprve potom bychom měli nějaký slušný výsledek. Zrušením jednoho oddělení pouze celou tu záležitost zameteme pod koberec.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Františku Bublanovi. Pan ministr Ivan Langer odpoví.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Mohu vás ujistit, pane poslanče, že řekl-li jsem, že jedním z mých principů, kterými se budu řídit, je otevřenost, tak platí, že nic pod koberec nezametáme. Myslím si, že i výsledky činnosti Inspekce ministra vnitra tomu jasně nasvědčují. Stačí jen připomenout rozprášené oddělení dopravní policie na Kladně, referát cizinecké policie v Jeseníku a další a další případy. Analýza, která vedla ke srovnání těch rozdílných přístupů, je k dispozici. Nicméně jsou věci, které sdělit oficiálně mohu, jsou věci, které nemohu, a bohužel v řadě případů, kdy se mám důvod domnívat, že podstatou některých dotazů, které dostávám, není upřímná snaha řešit problém, tak ani nechci.

Já jsem přesvědčen o tom, že krok týkající se cizinecké policie v Brně byl krok správný. Předesílám, že nebyl také poslední. A sděluji, že i nadále bude pokračovat ten proces transformace služby cizinecké a pohraniční policie, a předpokládám, že i v dalším roce dojde po vyhodnocení k možnému přesunu dalších policistů, protože agenda, kterou cizinecká policie bude nadále vykonávat, bude podstatně užší. Myslím si, že potřebujeme posílit zejména ty útvary policie, které mají na starosti pořádkovou službu a zejména situaci na našich silnicích, tedy dopravní policii.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. Tím byla vyčerpána možnost diskutovat o této záležitosti.

Jako další vystoupí pan poslanec Antonín Seďa, který interpeluje paní ministryni Vlastu Parkanovou, která, jak on dobře ví, je omluvena.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážená nepřítomná paní ministryně. Odvolání personálního náměstka Pavla Maška v den, kdy jsou vyhlášeny výsledky veřejné zakázky na realizaci auditu na Ministerstvu obrany, za kterou nesl odpovědnost, je akt, který vrhá na výsledky této zakázky velmi negativní světlo. Připočteme-li k tomu skutečnost, že pan náměstek je dlouhodobě nemocen a v době odvolání byl v pracovní neschopnosti, zdá se mi, že těch absurdit je nějak moc. Způsob a forma odvolání náměstka Maška svědčí nejen o chaotické personální politice v resortu Ministerstva obrany, ale především o chaotickém řízení resortu, a to s ohledem na skutečnost, že pozice náměstka pro personalistiku byla zrušena, a to v době, kdy se resort dlouhodobě potýká s nenaplněností vojenských útvarů profesionálními vojáky.

Ptám se vás, paní ministryně, za prvé: Proč a z jakých důvodů byl pan náměstek Pavel Mašek odvolán? Za druhé: Je pravdivá spekulace médií, že jeho odvolání souvisí s výsledky výběrového řízení na audit? Za třetí: Proč rušíte funkci personálního náměstka v době nadcházející transformace resortu Ministerstva obrany a v situaci personálních problémů, se kterými se armáda potýká? Za čtvrté: Kdo bude odpovědný za realizaci auditu po odvolaném náměstkovi Maškovi?

Děkuji za odpovědi.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane poslanče. Tím jsme v podstatě vyčerpali možnost řešení této interpelace.

Nyní je na řadě paní poslankyně Ladislava Zelenková, která interpeluje pana ministra Petra Gandaloviče. (Hlasy: Není přítomna.) Děkuji. Takže pokud není někde v předsálí? (Hlas: Není.) Není, takže přichází o možnost interpelovat pana ministra Gandaloviče.

Ke slovu se dostává pan poslanec David Rath se svou interpelací na ministra vnitra Ivana Langera ve věci policie II.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, já naváži na naši debatu. Pane ministře, je velmi zajímavé, že za vás odešlo - kolik? - přes 4 tisíce, 5 tisíc policistů. Dalo by se to nazvat dokonce jakýmsi hromadným úprkem od Langera. Je zajímavé, že i to svádíte na své předchůdce, zatímco Schengen, který se připravoval velmi dlouho, a vy do jisté míry slízáváte už smetanu, do značné míry hotovou věc, prezentujete jako výsledek své roční práce. Čili chyby předchůdci a to, co připravili předchůdci a podařilo se, je vaše zásluha.

Vy jste tady řekl zajímavou věc, že jen zapšklý člověk může kritizovat Schengen. No, já bych nebyl takto ostrý. Já samozřejmě Schengen velmi vítám, ale možná vám uniklo, že váš čestný předseda pan Václav Klaus, velmi - jak on to říká? - se mračí na Schengen a na zrušení státních hranic. Čili já bych si netroufl jako vy ho označit za zapšklého člověka. (Veselost.) Čili trošku važte slova, protože myslím, že to není úplně nejlepší, takto hodnotit prezidenta republiky. Takže bych vás prosil, abyste o svém prezidentu republiky - můj prezident to není, ale váš prezident to je - abyste o něm nehovořil jako o zapšklém člověkovi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP