(14.10 hodin)
(pokračuje Vlček)

Ve středu 24. 10. bychom dopolední jednání věnovali bodům z třetího čtení a ve čtvrtek 25. 10. bychom na návrh volební komise před polední přestávkou projednali blok voleb, tedy body 87, 88, 89, do kterého bychom na konec zařadili bod nový, a to návrh na volbu finančního arbitra a jeho zástupce. Před tento celý volební blok bychom ještě zařadili bod 90, Návrh volební komise Poslanecké sněmovny na vydání usnesení, kterým se upravují vnitřní poměry a podrobnější pravidla jednání Poslanecké sněmovny a jejích orgánů při volbě prezidenta republiky.

To je tolik, co jsme se dohodli na ranním grémiu. Pokud není zásadních námitek, já bych pak o celém bloku nechal hlasovat najednou.

Přehled zbývajících bodů k projednání vám byl rozdán na lavice. Zeptám se, jestli jsou nějaké přihlášky v té časové prodlevě třiceti minut, kdy ještě můžeme navrhovat přesuny bodů.

První přihlášku zde mám a je jím pan místopředseda Lubomír Zaorálek. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo. (Neklid v jednací síni.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážená vládo, dámy a pánové, kolegové, dovolte mi, abych navrhl zařazení nového bodu do programu této schůze, a tím bodem by byla zpráva premiéra České republiky k průběhu lisabonského summitu Evropské unie. Já bych rád navrhl zařazení tohoto bodu dnes, jako druhého bodu po projednání státního rozpočtu. Chtěl bych zdůvodnit zařazení tohoto bodu.

Pokládám za velmi naléhavé a aktuální o tom mluvit již dnes také proto, že se domnívám, že na tomto summitu vystupování České republiky vybočovalo ze všech dosavadních vystoupení naší země na podobných evropských summitech. Rád bych vám řekl, že na tomto summitu byly některými státy předloženy návrhy na změnu evropské smlouvy, ale ty návrhy byly podle mě racionálně pochopitelné a ty státy tím vždycky hájily své zájmy. Dá se to pochopit v případě Itálie, která přišla třeba o čtyři evropské poslance a žádala alespoň jednoho jako kompenzaci. Dovedu pochopit tento návrh, který Polsko dlouhodobě vznášelo vzhledem k tomu, že se cítilo poškozeno tím průběhem od smluv z Nice až k této podobě evropské smlouvy. A myslím si, že to nakonec i takto bylo vnímáno.

Na druhé straně České republika přišla s návrhem, který se zcela vymykal podobným návrhům, protože to byl návrh na změnu systému a způsobu fungování Evropské unie. Byl to návrh, kterým se měl snížit význam Evropské komise a který měl změnit způsob fungování institucí. Takový návrh byl zcela odlišný principiálně od těch, které předkládaly ostatní státy, a byl všemi státy odmítnut. Včetně dokonce i Velké Britanie.

Já bych vám rád připomněl, že my jsme ve Sněmovně neměli žádnou informaci o podobě tohoto návrhu, se kterým česká vláda na summitu vystoupí. Dokonce o jeho přesném znění jsme se mohli jenom dohadovat z veřejných zdrojů, protože vláda se nám neobtěžovala v žádné fázi podat informaci o tom, s čím na tento summit jde. Na té blamáži, kterou tam utrpěla Česká republika, jsme se my neměli ani možnost nějak podílet, ani to komentovat, ani proti tomu vystoupit. Já pokládám tu situaci za mimořádnou, a proto chci, abychom dnes na jednání Sněmovny se této věci věnovali.

Rád bych vám řekl, přátelé, ještě něco. Slyšel jsem vystoupení pana premiéra na včerejší tiskové konferenci, na které pan premiér mluvil o tom, že se podíváme na to, jak hlasovaly některé rozvojové země v průběhu naší kandidatury v OSN a zkrouhneme jim prostě tu pomoc, kterou jim poskytujeme, podle toho, jak hlasovaly. Já nemám tady dneska hlasy na to, abych navrhl hlasování o odstoupení tohoto premiéra z jeho funkce, ale rád bych vám řekl, že to, že tady někdo nechápe ani to, že rozvojovou pomoc nedáváme proto, abychom suverénněji ovládali státy třetího světa, ale třeba také proto, že v Iráku a Afghánistánu bojujeme s terorismem. Jestli tohle nechápete, pane premiére, tomu se říká valašská politika České republiky. Já se za ni stydím!

(Potlesk z levé části jednací síně.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. Táži se, jestli se hlásí někdo další. Nikdo další se nehlásí.

Budeme tedy hlasovat o navržených změnách. Nejprve bychom hlasovali o těch změnách, na kterých jsme se dohodli dnes na grémiu. To jsou ty tři změny, které byly avizovány, a posléze bychom hlasovali o návrhu pana místopředsedy Zaorálka.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem, tak jak byl přednesen v návrhu, to znamená z grémia Poslanecké sněmovny? Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 78 z přítomných 185 poslankyň a poslanců pro návrh 175, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP