(17.00 hodin)
(pokračuje Vojíř)

Za druhé. Já si umím představit ten trik, který provedla ta druhá socialistická vláda, že přišla a řekla, že 2002 bude deficit 150 miliard. Z jednoho procenta meziročně na šest. A k čemu potom docházelo ty čtyři roky? No samozřejmě že ta linie svým způsobem tekla dolů. Ke všemu došlo k tomu, že v Evropě docházelo k velkému boomu a docházelo k tomu, že jsme nalezli v průmyslu velký prostor pro to, abychom mohli expandovat a mohli vyvážet celky, a hospodářství se obecně dařilo. A já jsem tomu rád. I přes to, že se dařilo, tak ale to tempo nebylo tak rychlé, jak bychom si mohli v té době dovolit. A říkali to i jiní experti na ekonomiku, než jsem určitě já.

A za třetí. Jak naznačil pan exministr Urban, vývoj se možná zpomalí, ale on by měl férově říci, že největším problémem není kvalita našeho vývozu, ale tvrdá koruna paradoxně. Tvrdá koruna je dobrá pro občana, který má úspory, a já jsem rád, že to tak je. Ale pro exportéry je to smrtící.

To je vše, co jsem chtěl poznamenat. Děkuji pěkně za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Vojířovi. Mám zde přihlášku do řádné rozpravy, ale před ní faktická poznámka - pan poslanec Milan Urban, poté pan poslanec Kováčik má slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Jen malou poznámku, skoro bych řekl nepolitickou, ale ona politická je.

Když tady můj předřečník mluvil o zpevňující koruně, která je v neprospěch exportérů, tak já s ním samozřejmě souhlasím, ale na druhé straně bych rád slyšel, kdy tato vláda chce vstoupit do měnové unie, tedy přijmout euro v České republice, tedy systém, který tomuto vysokému zpevňování koruny, které jde proti exportérům, zamezí. Tato vláda neříká zcela jasně, kdy že má být ten rok, kdy Česká republika přijme euro. Vy jste říkali kdysi, že to bude v roce 2012. Nemáte žádnou strategii, která by do roku 2012 přivedla českou zemi do eura, a dokonce dnes už neříkáte, že to bude rok 2012. Tedy ta poznámka Oldřicha Vojíře byla správná, ale měl se zeptat své vlády, kdy že tady bude v této zemi zavedeno euro.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: A nyní se přihlásil o slovo pan poslanec Pavel Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, já za to slovo děkuji. Nebudu odpovídat na poslední otázku, kdy že tady bude zavedeno euro. Protože ať bude zavedeno, kdy bude zavedeno, doplatí na to především obyčejný občan při svých nákupech. Ale to je teď vedlejší.

Ne že by to nebylo to hlavní, ale v této situaci musím říci, že rok od roku je diskuse o státním rozpočtu více zavádějící, více náhražková, více tristní, méně odborná, více politická. A myslím si, že hlavní zákon, kterým se tato ctihodná Sněmovna v daném roce zabývá, jeho projednávání by přece jenom mělo probíhat za důstojnější atmosféry v důstojnějším prostředí a za více důstojné a více vyargumentované polohy.

Komunistická strana Čech a Moravy a její poslanecký klub vzhledem k tomu, co tady již bylo řečeno v projevech jednotlivých našich členů poslaneckého klubu, bezpochyby nepodpoří už v prvním čtení vládní návrh zákona o státním rozpočtu. A já teď ponechám stranou důvody, nebudu je opakovat, protože bych se přidal k té diskusi, kterou tady teď kritizuji, k tomu tónu. Ale vzhledem k tomu, že potřebujeme již teď projednat některé bezprostřední další kroky, žádám, paní místopředsedkyně, o přestávku na poradu klubu před hlasováním, a to do 17.20 hodin.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Myslíte, pane předsedo, po skončení obecné rozpravy, protože ještě neskončila, a po závěrečných slovech před hlasováním budete žádat o pauzu? Takže bych vás spíše požádala, abyste potom řekl přesně ten čas, do kdy ji budete žádat, protože netuším, jak dlouho se může ještě protáhnout obecná rozprava a jak dlouho mohou trvat závěrečná slova. Domluvme se takhle.

Faktická poznámka pan kolega Rath, poté pan poslanec Prosek. A to jsou zatím všechny přihlášky, které mám.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, já občas tady opravuji terminologii. Opravil jsem dneska tu kouzelnou záměnu DPH - HDP a teď bych chtěl opravit a možná trochu edukovat pana kolegu Vojíře, protože termín socialistická vláda, který tady použil, je správné používat na vlády Československé socialistické republiky, které tady vládly někdy do začátku roku 1990, respektive do konce roku 1989. Čili na ty, a tam se běžně používá označení socialistické vlády. Od té doby žádná socialistická vláda tady nevládla a doufejme, že ani vládnout nebude. Maximálně tady vládly koaliční vlády, kde silný podíl měla česká sociální demokracie, což je samozřejmě jiný termín a nelze používat slovo socialistický. To je, prosím, jenom pro úplnost a pro edukaci pana kolegy Vojíře.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pan poslanec Zdeněk Prosek má faktickou poznámku.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane předsedo vlády, milé dámy, vážení pánové, ačkoliv mě pan premiér zrazuje gesty, nemohu si odpustit jednu krátkou poznámku k vystoupení pana předsedy Kováčika. On tady vyslovil totiž zděšení, že debata o rozpočtu je čím dál tím více politická a méně odborná. A já prostřednictvím paní předsedající chci říct panu předsedovi Kováčikovi: Rozpočet je svrchovaně politický dokument. Představa, kterou by měla komunistická vláda, že s pomocí odborníků bude vytvářet blahobyt, je naprosto absurdní. Já jsem rád, že tato vláda spíše směřuje k představě, aby co nejméně překážela podnikavým a tvořivým.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla poznámka pana poslance Proska. Faktická poznámka - pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já se omlouvám, paní místopředsedkyně, že možná zdržuji, ale chci reagovat na pana předřečníka, protože přímo oslovil mne.

Pan kolega buď nechápe, nebo špatně slyší, nebo možná obojí. Nic takového jsem přece neřekl. A jestli mi pan ministr financí Miroslav Kalousek snad nepotvrdí, že rozpočet jako takový je vysoce odborná věc o exaktních číslech, a když se to udělá jinak, tak na to zpravidla doplatí někdo úplně jiný, než měl. Čili to je ta odborná poloha, o které bychom si měli především vykládat. A nemusíme si povídat, že jde samozřejmě o politickou věc, protože je to boj vláda - opozice. Ale nechť ten boj se odehrává na základě konkrétních argumentů. Žádný příští blahobyt tady jinak ani modrá či jinak strakatá, modro-černo-zelená barva či jiná vláda nevybuduje. Prostě pokud nebudeme na odborné bázi, tak dokonce i ten dosavadní stupeň blahobytu můžeme snadno ztratit.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. A zeptám se, jestli se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Pokud tomu tak není, končím obecnou rozpravu.

Jsme u závěrečných slov. Zeptám se nejprve pana ministra financí, zda chce vystoupit se závěrečným slovem.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dámy a pánové, dovolte, abych poděkoval za těch několik věcných připomínek a podnětů, které padly během diskuse. Jinak jsem přesvědčen, že bylo řečeno vše a ještě o mnoho víc. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Zeptám se na závěrečné slovo pana zpravodaje, pana poslance Bohuslava Sobotky.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl pouze zrekapitulovat, že jsme během rozpravy ob drželi dva konkrétní návrhy. Jednak to byla oponentní zpráva menšiny poslanců rozpočtového výboru, která zde byla přednesena jako návrh na schválení příslušného usnesení, a dále jsme obdrželi návrh na zamítnutí tohoto návrhu.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP