Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
24. října 2007 v 9.05 hodin

Přítomno: 184 poslanců

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobré ráno, dámy a pánové, vážení členové vlády. Dovolte mi zahájit šestý jednací den 22. schůze Poslanecké sněmovny.

Pan poslanec Jeroným Tejc má náhradní kartu č. 7. Takže vás zároveň vyzývám, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo z vás ještě žádá o vydání náhradní karty.

Musím vám přečíst neúčasti na dnešek. Je tady omluva pana předsedy Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka na dnešní dopoledne, z rodinných důvodů nebude dopoledne přítomen pan poslanec Jan Hamáček, na celý den se omlouvá pan poslanec Michal Hašek, pan poslanec Jiří Paroubek se omlouvá od 10 do 12 hodin, pan poslanec Josef Smýkal se omlouvá ze zdravotních důvodů a pan poslanec Jindřich Valouch je také omluven. Mám zde také omluvy členů vlády: pana premiéra Mirka Topolánka, od 10 hodin se omlouvá také ministr Ivan Langer, paní ministryně Vlasta Parkanová se účastní zasedání ministrů obrany států NATO. To je z omluv asi vše.

A můžeme se podívat na pořad schůze. Dnešní jednání máme zahájit body z bloku třetích čtení tam, kde jsou splněny zákonné lhůty, a budou to body 67, 69, 71, 72, 75 až 77, 79 až 85. Pak vám připomenu, že na odpoledne jsme pevně zařadili body v pořadí 23, 63, 54, 22, 35 a 49. Po jejich projednání bychom pak pokračovali dalšími body ve schváleném pořadí.

A nyní se plám, jestli má někdo něco k tomuto programu. Jako první se mi hlásí ministr financí Miroslav Kalousek.

Kolegyně a kolegové, já si dovolím říci, že jsme se včera na vedení Sněmovny dohodli, že budeme při schvalování změn pořadu dodržovat usnesení o dvojím hlasování, tzn. jednou Sněmovna rozhodne, jestli důvod je dostatečně důležitý, aby mohlo dojít ke změně, a tím druhým hlasováním se teprve rozhodne. Myslím, že si to pamatujete. Budeme tedy toto usnesení dodržovat, proto na to upozorňuji.

Pan poslanec Aleš Rádl má náhradní kartu č. 5.

Prosím pana ministra Miroslava Kalouska, aby svůj návrh přednesl jako první.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dobré ráno, a pevně doufám, že důvod bude dostatečně pádný, pokud jde o prosbu, se kterou se na vás obracím.

Návrh rozpočtového určení daní obcí navrhovala vláda projednat v § 90, ale jednání podle § 90 bylo vetováno. Druhé a třetí čtení návrhu tohoto zákona není zařazeno na pořad této schůze a tím by přišla vniveč vaše laskavost, se kterou jste souhlasili projednat tuto novelu během pěti dní. Proto prosím, dovolte, abych navrhl zařadit druhé čtení novely zákona o rozpočtovém určení daní obcí dnes po bloku třetích čtení. Domnívám se, že to bude velmi krátký bod a Sněmovnu příliš nezdrží, bude se jednat pouze o několik minut. A musím navrhnout i třetí čtení, které navrhuji jako první bod příští týden ve středu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To asi necháme až potom, až projednáme čtení druhé. Jinak proti druhému čtení samozřejmě nic nenamítám a myslím si, že není třeba o tom ani hlasovat. Budeme v této chvíli rovnou hlasovat o tom, že navrhujete druhé čtení.

A nyní pan poslanec… Já se omlouvám, pan poslanec Tomáš Kladívko, který mi odpustí, že jsem si hned nevzpomněl na jeho jméno. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Kladívko: Asi, odpouštím, pane předsedající. Dámy a pánové, dobrý den, dovolte, abych i já navrhl změnu v pořadu jednání. (Velký hluk v jednací síni.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, pane poslanče, uvědomuji si, že tak, jak trpím ve snaze vám porozumět, není to úplně fér, protože byste měli mít pochopení pro to, že se snažíme seřadit program a umožnit nám, abychom se na tom domluvili. Ujišťuji vás, že v tomto hluku to jde hodně špatně. Proto vás prosím, abychom se tady aspoň slyšeli. Ještě jednou děkuji za ztišení. Prosím, pane poslanče, pokračujte.

 

Poslanec Tomáš Kladívko: Děkuji, pane místopředsedo. Navrhl bych pevné zařazení bodu č. 4, sněmovní tisk 191, vládní návrh zákona o pobytu cizinců a vládní návrh zákona o změně zákona o azylu, který jsme podle původního plánu schváleného Sněmovnou měli projednati včera odpoledne a z časových důvodů jsme to nestihli. Proto bych navrhl, aby se tento bod projednával dnes odpoledne za již schválenými šesti body, tzn. jako odpolední bod č. 7. Důvod je jasný - včera jsme to nestihli a je zájem, aby druhé a třetí čtení proběhlo ještě na této schůzi Sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tento bod byl zřejmě pevně zařazený včera. I tady bych chápal, a to myslím bez zvláštního hlasování, že si zaslouží, abychom hlasovali o jeho zařazení dnes. Tady nevidím problém.

A prosím pana poslance Pavla Kováčika, jestli má jiný názor.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP