(16.10 hodin)
(pokračuje Nečas)

Uvedené směrnice musí být do právního řádu České republiky transponovány nejpozději do 1. prosince letošního roku.

Při příležitosti adaptace právního řádu České republiky na právní předpisy Evropských společenství, resp. Evropské unie, jsou též provedeny úpravy jak zákona o pobytu cizinců na území České republiky, tak zákona o azylu nezbytné pro aplikační praxi. Současně se navrhuje i novelizace některých dalších zákonů za účelem jejich uvedení do souladu s právem Evropských společenství, resp. Evropské unie, které je tímto návrhem zákona implementováno.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji vám za pozornost a vstřícnost při projednávání tohoto vládního návrhu zákona, zejména s přihlédnutím k deklarovaným transpozičním termínům a také vzhledem k tomu, že proběhlo velice intenzivní projednávání ve výborech. Dámy a pánové, děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Já vám děkuji, vážený pane místopředsedo. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro bezpečnost, petičnímu výboru, výboru pro sociální politiku, ústavněprávnímu výboru a výboru pro evropské záležitosti. Usnesení výborů vám byla rozdána jako sněmovní tisky 191/1 až 191/4. Ústavněprávní výbor usnesení nepředložil.

Prosím, aby se slova postupně ujaly zpravodajka výboru pro bezpečnost a zpravodajka petičního výboru paní poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová. Já ještě dokončím, aby se připravili vaši kolegové, výčet dalších zpravodajů, kteří by měli nebo mohou k tomuto zákonu přednésti svoje slovo - zpravodaj výboru pro sociální politiku pan poslanec Ludvík Hovorka a zpravodajka výboru pro evropské záležitosti paní poslankyně Gabriela Kalábková.

Vážená paní poslankyně Bebarová-Rujbrová, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Názor na potřebu regulace imigrace dělí Sněmovnu, společnost i Evropu. Ve Švýcarsku vyhráli volby pravicoví nacionalisté, když jejich nejsilnějším předvolebním tématem bylo omezení imigrace. Opačným příkladem by mohlo být třeba Španělsko, které je velmi vstřícné k přistěhovalcům. A řekněme si, že historie je v podstatě historií migrace. Jednotlivci i celé národy mění svá sídliště v útěku před válkami a hladomory nebo prostě pošilhávají k sousedům, kterým se vede lépe. A toto míchání krve nemusí být prospěšné pouze z pohledu genetiky. Přistěhovalci s sebou přinášejí svoji kulturu a stupeň společenského poznání a zpětně ovlivňují původní obyvatelstvo. Ale proces asimilace nemusí být spojen pouze s pozitivy, zvláště když dochází k střetávání kultur velmi odlišných. V minulosti si vítěz prosadil právo vnutit původnímu obyvatelstvu představy o společenském uspořádání a dnes se pokoušíme hledat civilizovanější cesty, jak své historické území, jeho obyvatele a ekonomiku chránit. Imigraci místo ocelových plotů stavíme legislativní hráze.

V České republice si občané na usměvavé Vietnamce a pracovité Ukrajince pomalu zvykli. Rádi navštěvujeme čínské restaurace, víme, že se na Karlově mostě nedomluvíme česky, i Vyvolení málem vyloučili účinkujícího, který poslal dívku snědé pleti do fronty na banány. Alespoň verbálně se nenajde nikdo, kdo by odmítl pomoc cizinci, jemuž hrozí v zemi původu nebezpečí. Od cizinců naopak očekáváme, že se přizpůsobí našim zákonům a zvykům, že se asimilují.

Ale ono to jednoduché není. Tak jako nám v cizině dělají ostudu někteří Češi, nejsou takzvaně přizpůsobiví ani všichni cizinci, kteří hledají uplatnění u nás. Dopouštějí se trestné činnosti, uzavírají se do ghett bez snahy o respektování psaných i vžitých pravidel, zneužívají výhody a neplní povinnosti. Za teroristickými útoky ve Spojených státech i v Evropě vesměs stáli cizinci, byť někde i z druhé generace.

Česká republika šla až dosud v rámci Evropy zlatou střední cestou, která v přístupu k pobytu nebo azylu přistěhovalce prosívala celou řadou sít, ale v zásadě se příliš nelišila od podmínek, kterými se chrání další evropské státy. Dnes stojíme před potřebou převzetí evropských směrnic a podmínek Schengenu.

Zákon o pobytu cizinců a o azylu by nevyvolal takové kontroverze, kdyby se omezil na to, co přijmout musíme. Ale on jde dál, takzvaně utahuje šrouby, aby nás chránil. Cizinci a nevládní organizace, které se této problematice věnují, se logicky brání. Bude na nás, jak široko pootevřeme dveře k výhodám pobytu na našem území. Uvědomme si, a mělo by nám to lichotit, že pro někoho může být i Česká republika zemí zaslíbenou.

Tento zákon jsme ještě neschválili, a podle aktuálních informací z pondělního jednání vlády nás už čeká další, tentokrát k cizincům vstřícnější. Zavedeme zelené karty a budeme si vybírat. Naše zdravotní sestry zaměstná Rakousko, polské počítačové odborníky Irsko, české stavebnictví se bez dělníků ze zemí bývalého Sovětského svazu neobejde. Ti bez kvalifikace a možností v zemích svého původu získat zřejmě zůstanou za dveřmi. Nejsme rozvojová země a můžeme si vybírat. Je ti do 35 let, máš vysokou školu nebo kvalifikaci v žádaném oboru a dost inteligence nebo peněz, aby ses prokousal dotazníky a formuláři - okénko vpravo, ostatní za dveře. Nepřipomíná vám to něco?

Kolegyně a kolegové, jinak dovolte, abych odkázala jako zpravodajka petičního výboru i výboru pro bezpečnost na usnesení č. 20 petičního výboru a usnesení č. 36 výboru pro bezpečnost, kterými tyto výboru doporučují Poslanecké sněmovně, aby navrhovaný zákon ve znění doporučovaných změn přijala.

Jinak paní místopředsedkyně dovolte, abych se přihlásila současně do rozpravy obecné i podrobné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Prosím zpravodaje výboru pro sociální politiku pana poslance Ludvíka Hovorku, zdali si přeje vystoupit. Pan poslanec Hovorka není přítomen, můžeme tedy toto považovat za vyjádření jeho vůle nevystoupiti.

Prosím tedy paní zpravodajku výboru pro evropské záležitosti, která přítomna je a vystoupí v této Sněmovně, paní poslankyni Gabrielu Kalábkovou, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Gabriela Kalábková: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Výbor pro evropské záležitosti se předloženým návrhem zákona zabýval na své 21. schůzi, která se konala dne 4. října 2007, a přijal následující usnesení:

Výbor pro evropské záležitosti po úvodním slově prvního náměstka ministra vnitra Ing. Jaroslava Salivara, po vyslechnutí zpravodajské zprávy poslankyně Gabriely Kalábkové a po rozpravě: za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně, aby návrh schválila, za druhé doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala k tomuto návrhu zákona pozměňovací návrhy, které byly všem poslancům poskytnuty v podobě sněmovního tisku č. 191/4. Tím, že je máte k dispozici, považuji za zbytečné v tuto chvíli všechny pozměňovací návrhy tady načítat a zatím děkuji za slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP